Μουστοκούλουρα με μούστο και σουσάμι, από την Ιωάννα Σταμούλου και το sweetly!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Κατά 99% οι συνταγές για μουστοκούλουρα είναι με πετιμέζι κι όχι με μούστο. Έτσι φτιάχνω συνήθως κι εγώ το δικά μου. Αλλά μιας και είχα μούστο για μουσταλευριά, είπα να «κλέψω» ένα φλιτζάνι από το πολύτιμο περιεχόμενο του μπουκαλιού που είχα στο ψυγείο κι έφτιαξα αληθινά μουστοκούλουρα. Ε, είναι τα καλύτερα από όλα, σας το εγγυώμαι. Τα μισά τα βούτηξα στο σουσάμι τα άλλα μισά τα άφησα σκέτα. Αν έχετε μούστο κλέψτε λίγο από τη μουσταλευριά και φτιάξτε τα, είναι καταπληκτικά! Με σουσάμι ή χωρίς…

Υλικά για 60-65 κομμάτια

  • 250ml μούστο
  • 250ml ελαιόλαδο
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ½ κουτ. γλυκού σόδα μαγειρική
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο σκόνη
  • 1 σφηνάκι κονιάκ ή ρακόμελο
  • 750γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 100γρ. σουσάμι

moustokouloura 3edited

Εκτέλεση

  1. Ρίχνετε σε μια λεκανίτσα το μούστο, το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα σύρμα. Αραιώνετε τη σόδα στο κονιάκ και τα ρίχνετε κι αυτά στη λεκανίτσα. Συνεχίζετε να χτυπάτε με σύρμα να ενωθούν.
  2. Σε ξεχωριστή λεκανίτσα κοσκινίζετε το αλεύρι και ανακατεύετε μέσα το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το γαρίφαλο. Τα προσθέτετε λίγο λίγο στο μείγμα του μούστου ανακατεύοντας με μια σπάτουλα στην αρχή και μετά με το χέρι μέχρι να πάρετε μια μαλακή ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια. Μπορεί να μην πλάθεται εύκολα στην αρχή. Μην της προσθέσετε όμως αλεύρι, αφήστε τη να ξεκουραστεί 15 λεπτά και μετά θα δείτε πόσο εύκολα θα πλάθεται. Μην φορτώσετε τη ζύμη σας αλεύρι γιατί θα σας βγουν σκληρά τα κουλουράκια και μετά θα στεναχωρεθείτε.
  3. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Ύστερα πλάθετε στρογγυλά ή ό,τι άλλο σχήμα κουλούρια επιθυμείτε και τα αραδιάζεται σε λαμαρίνες στρωμένες με λαδόκολλα. Βάζετε το σουσάμι σε ένα μπολ, παίρνετε ένα ένα τα κουλουράκια, τα βουτάτε στο σουσάμι και τα ξαναφήνετε στη θέση τους.
  4. Ψήνετε τα κουλούρια στον αέρα στους 175 οC για 20-25 λεπτά περίπου, ώσπου να φουσκώσουν ελαφρά και να ροδίσουν όμορφα. Αφού κρυώσουν τα διατηρείτε σε μεταλλικά ή γυάλινα δοχεία.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.sweetly.gr/2015/10/moustokouloura-me-mousto-kai-sousami/#more-4270

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *