Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Ξεφυλλίζοντας ένα μικρό βιβλιαράκι συνταγών του έτους 2009 βρήκα μια συνταγή που μου κίνησε το ενδιαφέρον ! Ούτε φωτογραφία δεν είχε αλλά κάτι μ’ έκανε να την προσέξω και να θελήσω να τη δοκιμάσω…Ήταν το τριμμένο φουντούκι στη ζύμη , ήταν και η μαρμελάδα βατόμουρο που πρότεινε , ήταν και η αφοπλιστική απλότητα της εκτέλεσης…. Έτσι ακριβώς όπως τη διάβασα την έφτιαξα την πρώτη φορά . Το αποτέλεσμα , άψογο…Και μετά ήρθαν οι πειραματισμοί…Κατέληξα λοιπόν σ’ αυτή την εκδοχή η οποία έγινε η αγαπημένη μου και  είναι πργαματικά  υπέροχη και ιδιαίτερη!
Δείτε την :

pasta flora foyntoyki1

Υλικά :

  120 γρ. μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου

100 γρ. ζάχαρη άχνη

100 γρ. τριμμένο φουντούκι (πούδρα)
250 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 ml. χυμό πορτοκάλι
1 αυγό
1 κ.γλ. (κοφτό) κανέλα
1 κ.γλ. μπέικιν
300 γρ.
μαρμελάδα  αρωματική (βλ. συνταγή στο τέλος)

pasta flora foyntoyki2
pasta flora foyntoyki3
pasta flora foyntoyki 4
pasta flora foyntoyki5
pasta flora foyntoyki6
pasta flora foyntoyki7
pasta flora foyntoyki8
pasta flora foyntoyki9
pasta flora foyntoyki10


Εκτέλεση :
Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν . Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα και τα ζυμώνουμε με το φτερό ή στο ειδικό πρόγραμμα για ζύμες μέχρι να δούμε ότι ομογενοποιήθηκαν και έγιναν μια μαλακιά , κολλώδης ζύμη . Κρατάμε στην άκρη 150 γρ. απ’ αυτή για το στόλισμα και την υπόλοιπη την αδειάζουμε με τη βοήθεια σπάτουλας σε βουτυρωμένη ταρτιέρα ή άλλο πυρίμαχο ή αντικολλητικό ταψάκι διαμέτρου 25 εκ. Την απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια πασπαλίζοντας με λίγο αλευράκι για να μπορεί να δουλεύεται και φροντίζουμε να ανέβει και λίγο στα τοιχώματα . Αδειάζουμε από πάνω τη μαρμελάδα και την απλώνουμε ομοιόμορφα . Πλάθουμε τότε κορδονάκια (με τη βοήθεια αλευριού) με τη ζύμη που έχουμε κρατήσει και στολίζουμε σταυρωτά το γλυκό μας . Ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά μέχρι να ροδίσει . Περιμένουμε να κρυώσει , κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε!


Λίγα λόγια ακόμα:
-Τη συνταγή για τη μαρμελάδα που προτείνω θα τη βρούμε αν κάνουμε κλικ πάνω στη φράση “μαρμελάδα αρωματική” με τα  έντονα γράμματα , στα υλικά .
-Εννοείται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε άλλο είδος μαρμελάδας μας αρέσει . Το βατόμουρο που πρότεινε η αρχική συνταγή είναι έξοχο , αλλά εξίσου ενδιαφέρον είναι και το αποτέλεσμα με μαρμελάδα πορτοκάλι .
-Αν δε θέλουμε τη ζύμη τόσο αφράτη , απλά προσθέτουμε 20-30 γρ. αλεύρι ακόμα . 
Καλή επιτυχία!  

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1291-pasta-flora-me-zymi-foyntoyki-aromatiki-marmelada

Μαρμελάδα μήλο-πορτοκάλι με αρώματα..

Εμείς στην οικογένειά μας τις μαρμελάδες τις τρώμε αρκετά…όχι απαραίτητα με τον κλασικό τρόπο (ψωμί με βούτυρο και μαρμελάδα) αλλά και σε γλυκά ή  με μπισκότα ή στο γιαούτι ή σε άλλες κρέμες πιάτου και ακόμα , στην ώρα της υπογλυκαιμίας σκέτες με το κουταλάκι…αρχικά έφτιαχνα τις πιο εύκολες και απλές συνταγές όπως βερύκοκο και ροδάκινο αλλά στη συνέχεια ήρθαν και οι πειραματισμοί και τα επιπρόσθετα αρώματα και αυτές τις μέρες κατέληξα σε μια μαρμελάδα πραγματική απόλαυση….δείτε την:

marmelada portokali milo1

Υλικά :

1 λεπτόφλουδο , βιολογικό , ακέρωτο πορτοκάλι
Μήλα τόσα ώστε να συμπληρωθούν μαζί με το πορτοκάλι 700 γρ. καθαρισμένων φρούτων
250 γρ. ζάχαρη λευκή
250 γρ. ζάχαρη καστανή
1 αστεροειδή γλυκάνισο
1 μικρό ξυλάκι κανέλας
1 βανίλια
Χυμό από μισό λεμόνι (μικρό)
Μισό λεμόνι για να μη μαυρίσουν τα μήλα

marmelada portokali milo2
marmelada portokali milo3
marmelada portokali milo4


Εκτέλεση :
Πλένω καλά το πορτοκάλι και τα μήλα έτσι όπως είνα ολόκληρα με τη φλούδα τους . Αφαιρώ τις άκρες του πορτοκαλιού και το κόβω σε οχτώ κομμάτια καθαρίζοντας κουκούτσια , ίνες και νεύρα. Καθαρίζω και τα μήλα από κοτσάνια , κουκούτσια και φλούδες  (αφήνω και αρκετές φλούδες εδώ κι εκεί γιατί είναι πολύ ωφέλιμες) και τα κόβω και αυτά σε κομμάτια. Περνάω την επιφάνειά τους με το λεμόνι για να μη μαυρίσουν . Σ’ αυτό το σημείο ζυγίζω τα φρούτα μου και πρέπει να είναι 700 γρ. όλα μαζί.  Τα βάζω σε μέτρια κατσαρόλα και προσθέτω τις δυο ζάχαρες , τη βανίλια και τα μπαχαρικά . Βράζω ανακατεύοντας αρκετά συχνά σε δυνατή προς μέτρια φωτιά για 25-30  λεπτά περίπου μέχρι να δέσει η μαρμελάδα . Ο χρόνος βρασμού εξαρτάται κι από την ποικιλία των φρούτων καθώς άλλα έχουν περισσότερα υγρά κι άλλα λιγότερα. Στις τελευταίες βράσεις ρίχνω και το χυμό λεμονιού. Περιμένω να κρυώσει λίγο και αφαιρώ τον αστεροειδή γλυκάνισο και την κανέλα  Με το μπλέντερ χειρός έτσι όπως είναι μέσα στην κατσαρόλα πολτοποιώ τα φρούτα κατά την προτίμησή μου… Προσωπικά δεν την πολτοποιώ τελείως , προτιμώ να την αφήνω λίγο πιο «ζωντανή» και  να βρίσκω κομματάκια εδώ κι εκεί !

Καλή επιτυχία!

 

 

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/paradosiaka-glyka/1165-marmelada-milo-portokali-me-aromata

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *