Τσουρέκι κερκυραϊκό με περγαμόντο (Φογάτσα), από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Δάνειο μιας εκλεπτυσμένης Βενετσιάνικης συνταγής, το πασχαλινό ψωμί της Κέρκυρας, η Φογάτσα όπως λέγεται, μοσχοβολά από το λικέρ του κουμ κουατ !

Χρόνος προετοιμασίας:1 ώρ. 30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:1 ώρ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Εύκολο
Κόστος:12€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 2 κομμάτια ()

  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
  • 5 1/4 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ.γλυκ. ξύσμα πορτοκάλι
  • 1 κουτ.γλυκ. ξυσμα λεμονιού
  • 3 κουτ. σουπ. γλυκό κουταλιού περγαμόντο (στραγγισμένο και ψιλοκομμένο) ή μείγμα από κόντιντα
  • 1 κουτ.γλυκ. κύμινο σε σπόρους
  • 1 κουτ. σουπ. λικέρ κουμκουάτ ή πορτοκάλι

Για το άλειμμα

  • 1 κουτ. σουπ. γάλα
  • 1 κρόκο αυγού

Για το πασπάλισμα

  • 2 κουτ. σουπ. σταφίδες ξανθές ή ζαχαρωμένα κουμ κουατ
  • 2 κουτ. σουπ. άχνη ζάχαρη
  • 3 κουτ. σουπ. αμύγδαλο απρισμένο σπασμένο

Για το προζύμι

  • 45 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 1/2 φλιτζάνι γάλα φρέσκο
  • 2 3/4 φλιτζάνι αλεύρι για τσουρέκι
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη

Για τη ζύμη

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε το προζύμι: Βάζετε το γάλα σε μία μικρή κατσαρόλα και το ζεσταίνετε για περίπου 2 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά. Αποσύρετε την κατσαρόλα από την φωτιά και αφήνετε το μείγμα να χλιαρύνει εντελώς.
2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε το χλιαρό γάλα, την μαγιά, 6 κ.σ. αλεύρι, τη ζάχαρη και ανακατεύετε με ένα αυγοδάρτη με δύναμη για 2 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει ένας πυχτός χυλός.
3. Σκεπάζετε το μείγμα με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνετε σε ένα ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά, ώσπου να φουσκώσει και να αφρίσει το προζύμι.
4. Φτιάχνετε την ζύμη: Στον κάδο του μίξερ ρίχνετε τους κρόκους των αυγών με ζάχαρη και χτυπάτε για 4 λεπτά με το σύρμα μέχρι να ασπρίσουν.
5. Προσθέτετε στο κάδο του μίξερ το ψιλοκομμένο γλυκό κουταλιού, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το κύμινο, το λικέρ και το λιωμένο το βούτυρο.
6. Βγάζετε το σύρμα και βάζετε τον γάντζο και χτυπάτε το μείγμα σε μέτρια ταχύτητα προσθέτοντας παράλληλα το αλεύρι σταδιακά μέχρι να γίνει η ζύμη σφιχτή και να αποκτήσει λεία και βελούδινη υφή.
7. Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ, που το έχετε πασπαλίσει με αλεύρι, τη σκεπάζετε με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα, την αλείφετε με λίγο βούτυρο και την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά να φουσκώσει. Μόλις διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη την ζυμώνετε ξανά με τα χέρια σας για 3 λεπτά με δυνατές κινήσεις.
8. Χωρίζετε την ζύμη σε δύο ίσα μέρη, πλάθοντας δύο στρογγυλά καρβέλια. Τα τοποθετείτε τα σε δύο βουτυρωμένες στρογγυλές φόρμες που έχετε πασπαλίσει τον πάτο τους με τις σταφίδες και το αμύγδαλο.
9. Ψήνετε σε αντιστάσεις πάνω κάτω, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην προτελευταία σχάρα για 45 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσοκόκκινο χρώμα. Όταν είναι έτοιμα τα βγάζετε από τη φόρμα και τα τοποθετείτε σε μια σχάρα του φούρνου. Με ένα πινέλο τα αλείφετε από την κοίλη πλευρά με το μείγμα από το αυγό και το γάλα και τα ξαναβάζετε στο φούρνο για 10 λεπτά. Τα βγάζετε από το φούρνο τα αφήνετε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα, τα πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και σερβίρετε.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αν θέλετε μπορείτε να μην χρησιμοποιήσετε φόρμα και να πλάσετε στρογγυλά τσουρέκια σαν καρβελάκια.

http://www.mirsini.gr/new/index.php/sintages/glika/eukola-2/recipe/623

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *