Τσουρέκι λουλούδι από την Bianka και τις “Μαγειρικές Διαδρομές” !
Πολύ νόστιμο, εμφανίσιμο, αφράτο και εύκολο τσουρέκι!
- 1 κιλο αλεύρι για τσουρέκια
- 42 γρ. φρέσκια μαγιά
- 200 γρ. ζάχαρη
- 1|2 λίτρου ζεστό γάλα εως 35 βαθμους περιπου
- 100 γρ. βούτυρο
- 2 αυγά
- 1 βανίλια φακελάκι
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 κρόκο για το άλειμμα
- φιλέ αμύγδαλα
για πασπαλισμα του φυλλου
- 80 γρ βούτυρο λειωμένο
- 100 γρ ζάχαρη καφέ
- κανέλα
Βαζουμε το αλευρι στον κουβα του μιξερ, κανουμε μια λακουβιτσα. Ανακατεύουμε την μαγιά με 1 κ,σ. από τη ζαχαρη. Ριχνουμε την αραιωμενη μαγια μεσα στην λακουβιτσα στο αλευρι, ριχνουμε λιγο απο το γαλα και ανακατευουμε να γινει ενας χυλος. Το σκεπαζουμε με λιγο αλευρι το αφηνουμε ετσι για 5 λεπτα.
Με ενα πιρουνι χτυπαμε λιγο τα αυγα. Ριχνουμε μεσα στο ζεστο γαλα το βουτυρο να διαλυθεί και αυτό. Προσθέτουμε τωρα το ζεστό βουτυρογαλο στον κουβα με το αλευρι και την μαγια και ολα τα υλικα , εκτος απο τις σταφιδες και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί στην λεκάνη του μίξερ με τον γάντζο.
Τωρα, αν θελουμε, ριχνουμε μεσα τις σταφιδες αλλα οχι αλλο ζυμωμα για να μην λιωσουν οι σταφιδες, απλα μονο με τις παλαμες μας το σπρωχνουμε λιγο για να ενωθουν και αυτές.
Αφήνουμε να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 45 λεπτά, εγω το βαζω στον φουρνο μου στους 50 βαθμους σκεπασμενο με μια σακουλα για να μεινει υγρο το ζυμαρι και να μην ξεραθει. Μετα πασπαλιζω λιγο αλευρι στον παγκο εργασιας. Κραταω λιγη ζυμη για να την κανω κορδονι για να το βαλω μετα στη μεση απο το λουλουδι μου ( βλεπετε φωτο)
και το υπολυπο ζυμαρι το ανοιγω σε ενα φυλλο στενομακρο.
Αλειφω με το λειωμενο βουτυρο και πασπαλιζω με ζαχαρη και κανελα. Μετα διπλωνω το ενα μερος απο το φυλλο μεχρι τη μεση και μετα το αλλο παλι το ιδιο, ξανα αλειμα με το βουτυρο και ζαχαροκανελα. Τωρα το διπλωνω παλι βλεπετε και την φωτο και κοβω σε κομματια τριγωνα.
Σε μια φορμα με στεφανι βαζω στον πατο λαδοκολα και στήνω τα τριγωνα ενα ενα με την κοψη προς τα πανω, στο κεντρο βαζω το κορδονι που εφτιαξα πριν. Αλείφω με τον κροκο αυγου και πασπαλιζω με τα αμυγδαλα κοπανισμενα μονο στην μεση επανω στο κορδονι.
Αφηνω παλι σε ζεστο μερος σκεπασμενο με μια πατσετα για 30 λεπτα να φουσκωσει. Στο διαστημα αυτό, αναβω τον φουρνο στους 180 βαθμους αν εχτε με αερα στους 160 βαθμους. Το ψήνω περίπου 45΄
Eνημέρωση :
Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.
Εδω εμεις στη Γερμανία δεν τα τρωμε πολυ γλυκα τα τσουρεκια μας και βαζουμε λιγη ζαχαρη, εσεις μπορειτε να βαλετε λιγο περισοτερη.
Αν θελετε εσεις βαζετε και αυτα τα μυρωδικα στην ζυμη σας:
1|2 κ,γλ. μαχλέπι κοπανισμενο και 1|2 κ,γ κακουλέ κοπανισμενο
και 2 κρυσταλα μαστιχα κοπανισμενα με λιγη ζαχαρη για να μην ειναι πικρο.
Αν βαλετε αυτα τα μυρωδικα μεσα δεν θα βαλετε την ζαχαροκανελλα στα φυλλα μεσα γιατι δεν ταιριαζουν
Η συνταγη απο το Γερμανικο Σαιτ εδώ
αλλα και στη κοπελα που μας εδωσε το σχεδιο !!το ειδες το λινκ;
αλλα ξεχασα να γραψω αν θελετε να κανετε ενα σταφιδοψωμο βαζετε σταφιδες μεσα
γιαυτο γραφω βαζετε τις σταφιδες και αν θελεις να βαλης μονο 150 γρ
Βαζουμε το αλευρι στον κουβα του μιξερ, κανουμε μια λακουβιτσα. Ανακατεύουμε την μαγιά με 1 κ,σ. από τη ζαχαρη. Ριχνουμε την αραιωμενη μαγια μεσα στην λακουβιτσα στο αλευρι, ριχνουμε λιγο απο το γαλα και ανακατευουμε να γινει ενας χυλος
δηλαδη!!!!
αφου ριξης την μαγια μεσα στην λακουβιτσα του αλευριου,ριχνης και απο το ζεστο γαλα που εχουμε για το τσουρεκι λιγο μεσα ας πουμε 5 κ,σ το ανακατευης λιγο ετσι που να παρη και λιγο απο το αλευρι τοσο που να ειναι ενας χυλος και μετα Τον σκεπαζουμε τον χυλο με λιγο αλευρι ετσι που να μην φαινετε ο χυλος !!!!!!το αφηνουμε ετσι για 5 λεπτα.
δεν ξερω αν καταλαβες τωρα αν οχι τα ξαναλεμε !! :-))
δεν θα ανακατεψη ολο το αλευρι!
οταν ριξη μεσα στη λακουβιτσα την νερωτη μαγια και λιγο απο το γαλα,και τα ανακεψη με ενα κουταλακι η το χερουλι απο μια ξυλινη κοθταλα ο χυλος θα παρη λιγο αλευρι και αυτο φτανη ,το σκεπαζη λιγο με το αλευρι και αυτο φουσκωνη φαινετε αυτο
και μετα ριχνη ολα τα αλλα
εγω βαζω παντα βουτυρο ζωικο η Ηλιαννα βαζη μαργαρινη ετσι νομιζω
Αφήστε μια απάντηση