Fineti (Chipita)
VIAP-MENTEL(gif)(εσωτερικές)
GOJI BERRY (GEORGILA)

Ένα διαφορετικό τσουρέκι από αυτά που έχουμε συνηθίσει. Πλούσιο σε υφή, με μπόλικο καβουρδισμένα φουντούκια και λευκή σοκολάτα!

Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:30 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
3 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Δύσκολο
Κόστος:20€, Οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα

 

Για τη γέμιση

  • 5 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό
  • 3 κουτ. σουπ. καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι φουντούκια αποφλοιωμένα
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα ψιλοκομμένη

Για τη ζύμη

  • 1 1/2 κουτ.γλυκ. ξηρή μαγιά
  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη
  • 1 φλιτζάνι γάλα
  • 1/4 κουτ.γλυκ. εκχύλισμα αμυγδάλου
  • 3 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, μαλακό
  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι (αμερικάνικου τύπου)
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι

Για το άλειμμα

  • 1 αυγό
  • 3 κουτ. σουπ. κρύο νερό

Για το πασπάλισμα

  • 2 κουτ. σουπ. ζάχαρη άχνη
 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Φτιάχνετε τη ζύμη. Ενώνετε το αλεύρι με τη μαγιά σε ένα μεγάλο μπολ, στη συνέχεια προσθέτετε το αλάτι και τη ζάχαρη. Ζεσταίνετε το γάλα μαζί με το εκχύλισμα αμυγδάλου σε χαμηλή φωτιά και το προσθέτετε χλιαρό στο αλεύρι μαζί με το βούτυρο και το ξύσμα λεμονιού. Ανακατεύετε καλά και στη συνέχεια ζυμώνετε για 5 λεπτά. Τυλίγετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο περίπου 1 με 1 ½ ώρα.
2. Φτιάχνετε τη γέμιση. Χτυπάτε σε ένα μπολ με ένα σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι το μείγμα να είναι αρκετά μαλακό ώστε να απλώνετε. Ψήνετε τα φουντούκια στους 180 βαθμούς για 5 λεπτά μέχρι να ροδίσουν, τα αφήνετε να κρυώσουν και τα ψιλοκόβετε.
3. Φτιάχνετε το τσουρέκι. Τοποθετείτε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνει και την ανοίγετε σε μακρόστενο σχήμα περίπου 40×50εκ. Απλώνετε το μείγμα του βουτύρου, πασπαλίζετε με τα φουντούκια και τη σοκολάτα και κάνετε τη ζύμη ρολό τυλίγοντας από την πιο μακριά πλευρά, κλείνοντας με προσοχή τις άκρες της.
4. Μεταφέρετε το ρολό σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολητικό χαρτί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε το ρολό κατά μήκος χωρίς όμως να φτάσετε μέχρι πάνω πάνω. Κόβετε δηλαδή με τέτοιο τρόπο ώστε να χωρίζει η ζύμη σε δύο κορδόνια που ενώνονται στην μια άκρη. Αρχίζετε να πλέκετε τα κορδόνια προσέχοντας η κομμένη πλευρά να κοιτά πάντα προς τα πάνω, γυρνώντας ταυτόχρονα τη ζύμη για να σχηματίσετε ένα στεφάνι. Μόλις τελειώσετε με το πλέξιμο της ζύμης κόβετε και το σημείο που είχατε πριν αφήσει άκοπο και συνεχίζετε το πλέξιμο με τέτοιο τρόπο ώστε να κλείσει το στεφάνι σας και να ενωθούν οι άκρες.
5. Αφήνετε το τσουρέκι στο ταψί σκεπασμένο να φουσκώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Αφού φουσκώσει το τσουρέκι, χτυπάτε το αυγό με λίγο κρύο νερό και με ένα πινέλο αλείφετε ολόκληρη την επιφάνειά του. Ψήνετε στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά. Βγάζετε το τσουρέκι από το φούρνο, το αφήνετε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα,  το πασπαλίζετε με την άχνη ζάχαρη και το κόβετε σε φέτες πριν το σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Αντί για φουντούκια μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα καβουρντισμένα.

 

 

http://www.mirsini.gr/new/sintages/glika/eukola-2/recipe/613

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.