Viap-Mentel(choco, Dec/2018)
ISOSTEVIA(dark chocolate)
RITO'S FOOD (GIF)

Φέτος τα τσουρέκια μας τα φτιάχνουμε μοσχομυριστά, τα γεμίζουμε με αμύγδαλα και σοκολάτα και τα ψήνουμε σε φόρμα. Τα περιχύνουμε με extra σοκολάτα και γίνονται μούρλια!

Υλικά για 2 στρογγυλά τσουρέκια

  • 700γρ. αλεύρι σκληρό
  • 9γρ. μαγιά ξηρή (1 φακελάκι)
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 80γρ. βούτυρο Lurpak + λίγο επιπλέον για τις φόρμες
  • 225ml γάλα
  • 3 αβγά (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος)
  • 1 κουτ. γλυκού μαχλέπι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μαστίχα
  • Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για το γέμισμα

  • 150γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 100γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, σε σταγόνες (προαιρετικά)
  • λίγη ζάχαρη
  • λίγη κανέλα

Για τη διακόσμηση

  • 250γρ. σοκολάτα κουβερτούρα ψιλοκομμένη
  • 200ml Arla Κρέμα Γάλακτος 36%
  • λίγα αμύγδαλα καβουρδισμένα, ψιλοκομμένα 

tsoureki lurpak 4edited

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 40οC πάνω κάτω. Χτυπάτε σε ένα μπολ τα αβγά με τη ζάχαρη και προσθέτετε το βούτυρο λιωμένο.
  2. Σε ένα γουδί κοπανίζετε τη μαστίχα με το μαχλέπι μαζί με 1 κουταλιά από τη ζάχαρη, μέχρι να γίνουν σκόνη.
  3. Ρίχνετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ, προσθέτετε το κοπανισμένο μαχλέπι, τη μαστίχα, τη μαγιά, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι κι ανακατεύετε λίγο με τον γάντζο.
  4. Ζεσταίνετε το γάλα να γίνει χλιαρό και το ενώνετε με το μίγμα του βούτυρου. Ρίχνετε το καινούριο μίγμα στον κάδο του μίξερ και ξεκινάτε να δουλεύετε στη 2η ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί, να γυαλίσει και να αρχίσει να ξεκολλάει η ζύμη από τον κάδο και να μαζεύεται γύρω από τον γάντζο.
  5. Βγάζετε τη ζύμη από τον κάδο του μίξερ, τη μεταφέρετε σ’ ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτετε με μεμβράνη και την αφήνετε να ξεκουραστεί στο φούρνο για μισή με μία ώρα, μέχρι να φουσκώσει μισή φορά περίπου από τον αρχικό όγκο της.
  6. Ετοιμάζετε και τη γέμιση, ανακατεύοντας σε ένα μπολ τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, την κανέλα και τις σταγόνες σοκολάτας, αν χρησιμοποιήσετε.
  7. Λαδώνετε ελαφρά τον πάγκο σας, πιέζετε το ζυμάρι να ξεφουσκώσει και το χωρίζετε πρώτα σε 2 κομμάτια. Μετά τα τοποθετείτε στον πάγκο, χωρίζετε και πλάθετε με αυτά 2 μακρόστενα κορδόνια. Τα αφήνετε σκεπασμένα με πανί για 10 λεπτά να ξεκουραστούν και στο μεταξύ βουτυρώνετε 2 φόρμες στρογγυλές με τρύπα στη μέση.
  8. Αφού ξεκουραστεί το ζυμάρι, πατάτε το πρώτο κορδόνι να πλατύνει κι απλώνετε πάνω του τη μισή γέμιση. Το κλείνετε κάνοντάς το ρολό, το στρίβετε κι ενώνετε τις άκρες δημιουργώντας ένα στεφάνι το οποίο τοποθετείτε στην πρώτη φόρμα. Κάνετε το ίδιο με το δεύτερο κορδόνι και την υπόλοιπη γέμιση.
  9. Τοποθετείτε τις φόρμες στο φούρνο σκεπασμένες για περίπου 30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν περίπου σε όγκο τα τσουρέκια.
  10. Τέλος, βγάζετε τα φουσκωμένα τσουρέκια από το φούρνο και τον προθερμαίνετε στους 200οC στον αέρα. Ψήνετε τα τσουρέκια στο φούρνο για 10 λεπτά, χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180οC και ψήνετε για 30 λεπτά περίπου ακόμα μέχρι να πάρουν χρώμα και να ροδοκοκκινίσουν.
  11. Ξεφουρνίζετε τα τσουρέκια. Βάζετε την κουβερτούρα σε μπολ και ζεσταίνετε σε κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος. Αδειάζετε την ζεστή κρέμα γάλακτος πάνω απ’ την κουβερτούρα και ανακατεύετε να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αφήνετε τη λιωμένη σοκολάτα να κρυώσει ελαφρώς και μόλις κρυώσουν και τα τσουρέκια τα καλύπτετε με τη σοκολάτα και τα πασπαλίζετε με ψιλοκομμένα αμύγδαλα.

 Σημείωση

  • Προσέχετε να μην φουσκώσει υπερβολικά το τσουρέκι όταν το βάλετε στους 40οC, επειδή αν φουσκώσει παραπάνω από όσο πρέπει υπάρχει κίνδυνος να πέσει στο ψήσιμο (πρέπει περίπου να φουσκώσει μισή φορά από τον όγκο του).
  • Εάν δεν θέλετε να κάνετε επικάλυψη σοκολάτας, πριν ψήσετε τα τσουρέκια θα τα αλείψετε με λίγο αβγό χτυπημένο με ελάχιστο νερό και θα τα πασπαλίσετε με αμύγδαλα.

 

http://www.sweetly.gr/2016/04/tsourekia-gemista-formas-me-epikalipsi-sokolatas/

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *