Καρυδόπιτα -Walnut Cake, by Akis and akispetretzikis.com!

Για το κέικ

  • 250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 120 γρ. γάλα
  • 360 γρ. αλεύρι σκληρό
  • 4 αυγά
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. γαρύφαλο
  • 2 βανίλιες
  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 150 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 50 γρ. καρύδια για ντεκόρ

Για το σιρόπι

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 ml νερό
  • 1 λεμόνι
  • 1 ξύλο κανέλας

Για το γλάσο

  • 200 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.γ. καφέ στιγμής
  • 2 κ.σ. νερό
Clock

1 ώρα 30 λεπτά
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares

Οικογενειακή
Μερίδα/ες
Difficulty

2
Βαθμός Δυσκολίας
Μέθοδος Εκτέλεσης
  • Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο με τη ζάχαρη 3 λεπτά να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στη συνέχεια προσθέτουμε και το γάλα.
  • Βγάζουμε από τον κάδο και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα ελαφρά.
  • Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψί στρογγυλό διαμέτρου 20 εκ. και απλώνουμε το μείγμα.
  • Ψήνουμε για 55 λεπτά στους 170οC.
  • Παράλληλα σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τα υλικά για το σιρόπι και μόλις βράσει το αφαιρούμε απο τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Όταν βγει η καρυδόπιτα, ρίχνουμε το σιρόπι κρύο και στη συνέχεια ρίχνουμε το γλάσο αφού έχουμε λιώσει τα υλικά του σε μία κατσαρόλα. Αφήνουμε να κρυώσει τελείως και ξεφορμάρουμε.

Για το γλάσο 

  • Λιώνουμε το βούτυρο μαζί με την άχνη και το κακάο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον καφέ και το νερό.
  • Συνεχίζουμε το ανακατέμα μέχρι να απορροφηθούν.
  • Ρίχνουμε το γλάσο πάνω από την κρύα καρυδόπιτα.
  • Διακοσμούμε με καρύδια.
Tip
Καλοτρίψτε τα καρύδια αν δεν σας αρέσουν να τα βρίσκετε κομμάτια μέσα στο κέικ…!

Walnut cake

Clock

1 hour 30 minutes
Preparation Time
Shares

Family
Portion(s)
Difficulty

1
Difficulty
Ingredients

For cake:

  • 250 g butter, room temperature
  • 400 g granulated sugar
  • 120 g milk
  • 360 g hard flour (bread flour)
  • 4 eggs
  • 1 teaspoon ground cinnamon
  • ½ teaspoon ground cloves
  • 1 teaspoon vanilla (2 packets vanilla powder)
  • 2 teaspoons baking powder
  • 150 g walnuts, coarsely chopped
  • 50 g walnuts, to decorate cake

For syrup:

  • 400 g granulated sugar
  • 400 ml water
  • 1 lemon
  • 1 cinnamon stick

For glaze:

  • 200 g butter
  • 200 g caster sugar
  • 2 tablespoons cocoa powder
  • 2 teaspoons instant coffee
  • 2 tablespoons water
Method
  • Preheat oven to 170* C (338* F) Fan.
  • Beat the butter and sugar in a mixer for 3 minutes, until the mixture becomes white and fluffy.
  • Add the eggs, one at a time. Wait for each egg to be completely incorporated into the mixture before adding the next one. Then add the milk.
  • Remove the mixing bowl from the mixer’s stand and add the remaining ingredients. Gently fold into mixture with a spatula.
  • Grease and flour a 20 cm round baking pan. Fill with cake batter.
  • Bake for 55 minutes.
  • While the cake is baking, add all of the ingredients for the syrup to a small saucepan. Bring to a boil and immediately remove from heat and set aside to cool.
  • When cake is ready, remove from oven and pour cold syrup over it.
  • Allow to cool completely and then remove from baking pan.

For the glaze:

  • Combine the butter, caster sugar and cocoa powder in a pot. Place over low heat. Stir with a spatula until the mixture is completely homogenized. Remove from heat.
  • Add the coffee and water. Stir until they are completely absorbed into the mixture.
  • Pour the glaze over the cold walnut pie.
  • Decorate with whole walnuts and/or crushed walnuts.
Tip
If you don’t like large pieces of walnut in the cake, you can grind them and mix them into the batter and you will still have the nutty walnut flavor!
Rate this recipe

 

http://akispetretzikis.com/en/categories/glyka/karydopita

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *