Χριστόψωµο µε καρύδια απο την Αργυρώ!!!

Φουσκωτό και στολισμένο, το Χριστόψωμο είναι απαραίτητο στο γιορτινό τραπέζι. Φτιάξτε το, είναι απλά τέλειο!

 

Χρόνος Προετοιμασίας 20 λεπτά
Χρόνος ψησίματος 60 λεπτά

 

 

Υλικά

600 γραμμ. αλεύρι σκληρό
300 γραμμ. αλεύρι μαλακό τύπου 70%
200 γραμμ. αλεύρι ολικής άλεσης
100 γραμμ. πρόβειο γιαούρτι με πέτσα
60 γραμμ. (1½ κύβος) νωπή μαγιά
2 κ.σ. μέλι
1½ κ.σ. αλάτι100 γραμμ. ψιλοκομμένα καρύδια
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
όσο σηκώσει (περίπου 2½ ποτήρια) νερό χλιαρό

Για το στόλισμα
καρύδια ολόκληρα (με το κέλυφος)
γαρίφαλα (καρφάκια)
αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα)
διάλυμα αυγού (κρόκος + 2 κ. σ. γάλα)

Εκτέλεση

Βάζουμε σε λεκάνη ζυμώματος όλα τα είδη αλευριού και τα ανακατεύουμε με το χέρι. Πιάνουμε τη μαγιά διαλύοντάς τη σε κανάτα μαζί με το μέλι και το 1/2 ποτήρι νερό. Αφήνουμε για 8΄-10΄ σκεπασμένη τη μαγιά να ενεργοποιηθεί (να αφρίσει ελαφρά η επιφάνειά της). Κάνουμε λακκούβα στο αλεύρι και προσθέτουμε την ενεργοποιημένη μαγιά, το γιαούρτι, το μπαχάρι, το μοσχοκάρυδο. Ρίχνουμε το αλάτι στο χλιαρό νερό και τ’ ανακατεύουμε. Το προσθέτουμε στα υπόλοιπα υλικά και αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι όλα τα υλικά να μαζευτούν σε μπάλα. Όταν γίνει αυτό προσθέτουμε τα καρύδια και συνεχίζουμε το ζύμωμα. Βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε για 8΄-10΄ μέχρι να αφρατέψει καλά. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο βαθύ μπολ. Τη σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο, περίπου 1 ώρα αν είναι σε χλιαρό σημείο ή γύρω στη 1½ ώρα αν είναι στον πάγκο. Τότε τη βγάζουμε στον πάγκο. Κόβουμε ένα κομμάτι όσο ένα μήλο για το στόλισμά της. Την τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί Νο 30 ή 32. Την πατάμε ελαφρά να ισιώσει η επιφάνεια. Πλάθουμε με το μικρό κομμάτι που κρατήσαμε δύο φιτίλια και τα τοποθετούμε σταυρωτά πάνω στο ψωμί. Βάζουμε στο κέντρο ένα καρύδι και γύρω γύρω τόσα καρύδια όσα είναι τα μέλη της οικογένειας. Γαρνίρουμε κατά μήκος του σταυρού με αμύγδαλα και μπήγουμε γαρίφαλα. Σκεπάζουμε το χριστόψωμο και το αφήνουμε ν’ ανέβει ξανά και να καλύψει όλη την επιφάνεια του ταψιού. Για 35΄-40΄ αν είναι σε ζεστό σημείο ή 1 ώρα περίπου αν είναι στον πάγκο. Τότε αλείφουμε προσεκτικά με πινέλο το ψωμί με το διάλυμα αυγού. Ψήνουμε στους 160οC στις αντιστάσεις για 50΄ με 1 ώρα να ροδίσει και να φουσκώσει.

 

 

 

 

www.argiro.gr/Recipe/χριστόψωο-ε-καρύδια

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *