“Αύξηση βάρους μετά τη διακοπή καπνίσματος”, από το Διαιτολογικό γραφείο Θαλή Παναγιώτου.

Έχεις βάλει στόχο να κόψεις το τσιγάρο, αλλά φοβάσαι πως θα πάρεις κιλά; Μήπως τελικά δεν πρόκειται για πραγματικό φόβο αλλά για μία δικαολογία ώστε να το αναβάλλεις;

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου είναι εδώ για να σε υποστηρίξει στην προσπάθειά σου, προσφέροντας τη σωστή σχετική ενημέρωση και τα κατάλληλα tips για μία ισορροπημένη διατροφή.

Τι παθαίνει ο μεταβολισμός με τη διακοπή του καπνίσματος;

Σύμφωνα με έρευνες το τσιγάρο και συγκεκριμένα η νικοτίνη που περιέχει, αυξάνει λίγο το μεταβολισμό. Επομένως η διακοπή του καπνίσματος τον επαναφέρει στις αναμενόμενες για την ηλικία, το φύλο, το βάρος, το ύψος και τη φυσική δραστηριότητα του ατόμου.

Tip: Σε αυτή την περίπτωση βοηθάμε το σώμα μας για την αύξηση του βασικού μεταβολικού ρυθμού, αυξάνοντας την ώρα της καθημερινής ή έστω συστηματικής αρχικά, άσκησης.

Πόσα κιλά μπορεί να πάρω με τη διακοπή του καπνίσματος

Τα περισσότερα άτομα παίρνουν κάποια κιλά, τα οποία όμως θα τα χάσουν μέσα στους επόμενους πέντε με έξι μήνες αν φροντίσουν να εξομαλύνουν από την αρχή τις καθημερινές συνήθειές τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα περισσότερα κιλά λαμβάνονται όταν η συνήθεια του καπνίσματος αντικαθίσταται από τη συνήθεια του τσιμπολογήματος.

Tips: Ζητήστε τη γνώμη ενός ειδικού για μία ισορροπημένη και κυρίως εξατομικευμένη διατροφή, που θα σας βοηθήσει σε αυτή τη μετάβαση. Ακολουθήστε μικρά και συχνά γεύματα.

Μήπως να συνεχίσω το κάπνισμα;

Η επιβάρυνση της γενικότερης υγείας είναι πολύ μεγαλύτερη από το κάπνισμα συγκριτικά με την αντίστοιχη των λίγων περιττών κιλών, που δεν είναι και σίγουρο ότι θα τα πάρετε. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι με την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, που δεν περιλαμβάνει το κάπνισμα, αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το πρόβλημα της παχυσαρκίας και στα δύο φύλα (και κυρίως στους άνδρες, γιατί οι γυναίκες φοβούνται περισσότερο να κόψουν το κάπνισμα για να μην πάρουν βάρος).

Tip: Ξεκινήστε τον πιο υγιεινό τρόπο ζωής και μία ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, πριν διακόψετε εντελώς το κάπνισμα. Έτσι προετοιμάζετε τόσο το σώμα σας όσο και την ψυχολογία σας για τις θετικές αλλαγές που έρχονται.

Επιπλέον tips για να «ξεγελαστείτε»

1. Επιλέξτε μικρά, απολαυστικά σνακ για τις ώρες που συνήθως απολαμβάνατε το τσιγάρο σας. Αυτά μπορεί να είναι 40 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, μία χούφτα αμύγδαλα, 10 κάσιους ή ένα φρούτο της προτίμησής σας.

2. Βρείτε ένα χόμπι και μετρήστε την απόδοσή σας πριν και μετά τη διακοπή του καπνίσματος. Θα εντυπωσιαστείτε και θα θέλετε να συνεχίσετε έτσι δυναμικά!

3. Διαλέξτε κάποια υγιεινά και δροσιστικά ροφήματα, που θα τονώνουν τη γεύση σας.

4. Αυξήστε την κατανάλωση του νερού.

5. Αποφύγετε το αλκοόλ και τον καφέ, μέχρι να προσαρμοστείτε στα νέα δεδομένα.

 

Διαιτολογικό γραφείο Θαλή Παναγιώτου

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α12, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *