“Ερυθριτόλη, ένα φυσικό γλυκό αντιοξειδωτικό, για ασθενείς με Διαβήτη”, από τη LifeTree!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τι το ξεχωριστό έχει η ερυθριτόλη σε σχέση με τις άλλες πολυόλες; Στην παρακάτω μελέτη σας παρουσιάζουμε (όσο πιο αναλυτικά και ευκολονόητα γίνεται) αυτό που προσπάθησαν να μελετήσουν οι ερευνητές για τις αντιοξειδωτικές ικανότητες της ερυθριτόλης.

 

Αντιοξειδωτικές ονομάζονται οι χημικές ουσίες που καταπολεμούν μια διαδικασία στα κύτταρα μας που ονομάζεται οξείδωση. Η κάθε μια οξειδωτική ουσία λειτουργεί διαφορετικά. Μαζί σχηματίζουν μια ομάδα που καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι χημικές ουσίες που προκαλούν την διαδικασία οξείδωσης που καταστρέφει τα κύτταρα σας και το γενετικό υλικό μέσα τους. Το σώμα σας κάνει ελεύθερες ρίζες καθώς επεξεργάζεται τρόφιμα, ηλιακό φως και τοξίνες όπως ο καπνός, η ρύπανση και το αλκοόλ. Τα αντιοξειδωτικά είτε σταματούν τις ελεύθερες ρίζες πριν σχηματιστούν είτε τις σπάνε έτσι ώστε να είναι αβλαβείς.

 

Οι ερευνητές, στην μελέτη που σας παρουσιάζουμε, αναφέρουν ότι η ερυθριτόλη δρα ώς ισχυρό αντιοξειδωτικό με ευνοϊκές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία (1). Σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της ερυθριτόλης.
Η αντιοξειδωτική δράση της ερυθριτόλης αξιολογήθηκε σε βιοχημικές δοκιμές και σε δοκιμές που έγιναν σε εργαστηριακούς αρουραίους.

 

Δεν αποδείχθηκε μόνο η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση, αλλά παρατηρήθηκαν επίσης ευνοϊκές επιδράσεις στα αιμοφόρα αγγεία. Για την έρευνα χρησιμοποιήθηκαν και διαβητικοί αλλά και υγιείς αρουραίοι. Χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, η πρώτη ομάδα τρεφόταν με συνήθη διατροφή, η δεύτερη με διατροφή συμπληρωμένη με ένα γραμμάριο ερυθριτόλης ανά κιλό σωματικού βάρους. Η μελέτη είχε διάρκεια 3 εβδομάδες.

 

Η αντιοξειδωτική δράση της ερυθριτόλης αποδείχθηκε από την παρουσία της ερυθρότητας στα ούρα των διαβητικών αρουραίων. Υπό κανονικές συνθήκες, η ερυθριτόλη μεταφέρεται αμετάβλητη στα ούρα. Όταν το σάκχαρο του αίματος είναι υψηλό (υπεργλυκαιμία) η ελεύθερη ρίζα υδροξυλίου αυξάνεται. Όταν η ερυθριτόλη συνδυάζεται με την ελεύθερη ρίζα υδροξυλίου, παράγεται η ερυθρόζη σακχάρου η οποία διασπάει την ελεύθερη ρίζα και φεύγει από το σώμα με τα ούρα. Η παρουσία της λοιπόν στα ούρα αποδεικνύει ότι οι ελεύθερες ρίζες έχουν καταστραφεί. Αυτό το αποτέλεσμα συμφωνήθηκε με τις βιοχημικές εξετάσεις.

 

Οι μελετητές έκαναν επίσης έλεγχο στο μεγαλύτερο αιμοφόρο αγγείο, την αορτή. Στην ομάδα των διαβητικών που δεν έλαβαν ερυθρυτόλη αποδείχθηκε δυσλειτουργία του αγγειακού αιμοφόρου αγγείου με κακή ικανότητα χαλάρωσης. Η απόκριση στους διαβητικούς που έλαβαν ερυθριτόλη ήταν παρόμοια με εκείνη των υγιών αρουραίων, δείχνοντας την προστατευτική επίδραση της ερυθριτόλης στην επένδυση των αιμοφόρων αγγείων. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι αυτή η ανταπόκριση των αιμοφόρων αγγείων ήταν αρκετά όμοια με εκείνη που αναφέρθηκε νωρίτερα σε μελέτες αρουραίων με χρήση συμπληρωμάτων με βιταμίνη Ε (5). Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ένα αντιοξειδωτικό -αν και δομικά- αντίθετο με την ερυθριτόλη.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Τα πρόσθετα οφέλη της ερυθριτόλης ως αντιοξειδωτικού με προστατευτικά αποτελέσματα στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να είναι κλινικά χρήσιμα ειδικά σε εκείνους με διαβήτη. Η ελεύθερη ρίζα υδροξυλίου θεωρείται μία πιθανή πηγή βλάβης που μπορεί να εμφανιστεί στους διαβητικούς (6).

 

Πηγή: den Hartog, Gertjan JM, et αϊ. «Η ερυθριτόλη είναι ένα γλυκό αντιοξειδωτικό.» Nutrition 26.4 (2010): 449-458.

_
Βιβλιογραφικές αναφορές:
1. G. J. M. den Hartog et al. / Nutrition – (2009) 1–10.
2. Goossens J, Ro¨per H. Erythritol: a new bulk sweetener. Int Food Ingred 1994;1–2:27–33.
3. Munro IC, Berndt WO, Borzelleca JF, Flamm G, Lynch BS, Kennepohl E, et al. Erythritol: an interpretive summary of biochemical, metabolic, toxicological and clinical data. Food Chem Toxicol 1998; 36:1139–74.
4. Livesey G. Health potential of polyols as sugar replacers, with emphasis on low glycaemic properties. Nutr Res Rev 2003;16:163–91.
5. Dhein S, Kabat A, Olbrich A, Rosen P, Schroder H, Mohr FW. Effect of chronic treatment with vitamin E on endothelial dysfunction in a type I in vivo diabetes mellitus model and in vitro. J Pharmacol Exp Ther 2003;305:114–22.
6. West IC. Radicals and oxidative stress in diabetes. Diabet Med 2000; 17:171–80.

* * *
Τα φυσικά γλυκαντικά της Sukrin είναι κατάλληλα για διαβητικούς. 
Δείτε τα προϊόντα εδώ!

 

https://www.lifetree.gr/blog/studies/erythritoli-kai-diavitis/?fbclid=IwAR2rnbSYFnxblDdJQZbIp3hADCYKumk18LsRMFbwdHAAIU2blVIhhayhTSM

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *