“Η Βασιλόπιτα στο… «μικροσκόπιο»!”, από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Γλυκερία Παπαγιαννοπούλου, MSc, και το nutrimed.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η έλευση του νέου έτους θα επισφραγιστεί διατροφικά με το κόψιμο της βασιλόπιτας! Στις 12.00 ακριβώς τα μεσάνυχτα, με την αλλαγή του έτους, σβήνουν τα φώτα και μετά από ένα λεπτό ξανανάβουν, ευχόμενοι και αντευχόμενοι όλοι «χρόνια πολλά» και «ευτυχισμένο το νέο έτος»!

Μετά από λίγη ώρα, προσκομίζεται στο τραπέζι η Βασιλόπιτα. Σύμφωνα με την παράδοση, ο νοικοκύρης του σπιτιού, αφού τη σταυρώσει με το μαχαίρι, την κόβει σε τριγωνικά κομμάτια και την προσφέρει σε κάθε ένα παριστάμενο μέλος της οικογένειας ή στους φίλους. Συνήθως, το πρώτο κομμάτι είναι του σπιτιού (ή του Χριστού ή της Παναγίας ή του Αι Βασίλη), το δεύτερο του σπιτονοικοκύρη, στη συνέχεια της σπιτονοικοκυράς και των άλλων μελών της οικογένειας κατά τάξη συγγένειας και ηλικίας, με τελευταίο να είναι το κομμάτι του φτωχού.

Σας προτείνουμε μια απίθανη συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρήγου για Βασιλόπιτα, με πλούσια γεύση και αρώματα, ώστε εκείνο το βράδυ, να μη σας συναρπάσει μόνο η αναζήτηση του φλουριού..

Υλικά συνταγής:

• 250 γρ. μαργαρίνη
• 350 γρ. ζάχαρη
• 5 μεγάλα αυγά (χωρισμένα)
• 200 γρ. φυσικό χυμό πορτοκαλιού
• 100 γρ. κονιάκ
• 1 κ.σ. κανέλα – γαρύφαλλο – μοσχοκάρυδο
• 150 γρ. καρυδόψιχα
• 2 βανίλιες
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
• 1 πρέζα αλάτι
• 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

Εκτέλεση:

Χτυπάμε το βούτυρο με την ζάχαρη στο μίξερ για 5-6 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους, να απορροφούνται κάθε φορά από το μείγμα.

Χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι, μέχρι να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε στο μείγμα βουτύρου, εναλλάξ το αλεύρι και το χυμό. Τέλος, προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα να αραιώσει το μείγμα. Ρίχνουμε την καρυδόψιχα και την υπόλοιπη μαρέγκα και ανακατεύουμε. Διπλώνουμε απαλά με σπάτουλα το μείγμα. Το αδειάζουμε σε ταψί 28 εκατοστών, βουτυρωμένο και στρωμένο με λαδόκολλα.

Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170ο C στην τελευταία σχάρα, μέχρι να φουσκώσει, να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα και να ροδίσει καλά. Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί με την λάμα ενός μαχαιριού. Αν βγαίνει καθαρή είναι έτοιμη.

Την αφήνουμε να σταθεί 10 λεπτά στο ταψί. Ξεφορμάρουμε και αφαιρούμε την λαδόκολλα. Αχνίζουμε με άχνη και γράφουμε με λιωμένη σοκολάτα ευχές για την χρονιά.

Θρεπτική αξία Βασιλόπιτας:

1 κομμάτι των 100 γραμμαρίων προσδίδει:

Θερμίδες:352 Kcal
Ολικό Λίπος: 16,5 gr.
Κορεσμένα λιπαρά: 3,5 gr.
Trans λιπαρά: 0 gr.
Μονοακόρεστα λιπαρά: 5 gr.
Πολυακόρεστα λιπαρά: 8 gr.
Χοληστερόλη: 58mg
Υδατάνθρακες: 42 gr.
Απλά σάκχαρα: 20gr.
Πρωτεΐνες: 6gr.
Φυτικές ίνες: 2gr.

Τα σχόλια της διαιτολόγου:

Σύμφωνα με τη διατροφική ανάλυση της συνταγής ένα μέτριο κομμάτι βασιλόπιτας (100γρ.) αποδίδει περίπου 350 θερμίδες. Ένα μεγάλο ποσοστό της ενέργειάς της, περισσότερο από το 40%, προέρχεται από τα ολικά λιπαρά της συνταγής, καθώς για την παρασκευή της απαιτείται σημαντική ποσότητα προστιθέμενου λίπους και αυγών. Τόσο η περιεκτικότητα του ολικού λίπους της διατροφής μας όσο και των κορεσμένων λιπαρών (ζωικά λίπη, βούτυρο, πλήρη γαλακτοκομικά, κ.ά.) σχετίζονται με τα επίπεδα λιπιδίων στον αίμα και τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, αλλά και με την αύξηση του βάρους. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη συνταγή, ως λιπαρή ύλη, προτείνεται η χρήση μαλακής μαργαρίνης, που είναι πλούσια σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως τα ω-3 και τα ω-6. Τα τελευταία, φαίνεται να βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά της διατροφής μας. Επομένως, τα λιπαρά της συνταγής είναι ωφέλιμα για τον οργανισμό μας, σε αντιπαράθεση με τα κορεσμένα λιπαρά που κυριαρχούν στο ζωικό βούτυρο, η χρήση του οποίου, προτείνεται στις περισσότερες συνταγές βασιλόπιτας τύπου κέικ.

Εκτός από το προστιθέμενο λίπος, κυρίαρχα συστατικά της βασιλόπιτας είναι, επίσης, το αλεύρι, η ζάχαρη και τα πορτοκάλια, τα οποία ευθύνονται για τη συμμετοχή των υδατανθράκων στο θερμιδικό περιεχόμενο. Συγκεκριμένα, σχεδόν οι μισές θερμίδες της βασιλόπιτας προέρχονται από υδατάνθρακες, που είναι γνωστό ότι παρέχουν άμεσης μορφής ενέργεια στον οργανισμό μας.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι ένα κομμάτι βασιλόπιτας παρέχει στον οργανισμό 2 γρ. φυτικών ινών (σχεδόν όσο 2 φέτες ψωμιού ολικής άλεσης), επομένως, η κατανάλωσή του θα μπορούσε να συμβάλει, ως ένα βαθμό, στην εμφάνιση κορεσμού και στο αίσθημα πληρότητας.

Τέλος, θα αποτελούσε αμέλεια αν κατά το σχολιασμό της διατροφικής αξίας της βασιλόπιτας, δεν γινόταν αναφορά σε ένα από τα βασικά συστατικά της, το οποίο εκτός από μεθυστικό άρωμα και γεύση παρέχει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Ο λόγος, φυσικά, για το πορτοκάλι… πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες, με τη βιταμίνη C, να κυριαρχεί, ενισχύοντας και τονώνοντας το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας.

Προτάσεις για τον τρόπο κατανάλωσης:

Εκτός από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι η βασιλόπιτα θα μπορούσε να αποτελέσει πολύ καλή και θρεπτική επιλογή τόσο για το πρωινό γεύμα, όσο και για τα ενδιάμεσα γεύματα (δεκατιανό, απογευματινό)

Ως πρωινό:

• 1 κούπα γάλα χαμηλών λιπαρών + 1 κομμάτι βασιλόπιτα
• 1 ποτήρι 100% φυσικό χυμό + 1 κομμάτι βασιλόπιτα

Ως σνακ:

• 1 φρούτο + ½ κομμάτι βασιλόπιτα
• 10 ανάλατα αμύγδαλα + ½ κομμάτι βασιλόπιτα

Ακόμη και αν δεν σταθήκατε …τόσο τυχεροί με την εύρεση του φλουριού, καλό θα ήταν να περιοριστείτε στο ένα κομμάτι βασιλόπιτας, που σας αντιστοιχεί, καθώς προσφέρει αρκετές θερμίδες και λιπαρά. Βέβαια, το κλειδί για την κατανάλωση γλυκών, κατά την εορταστική περίοδο, είναι όχι μόνο η συνταγή, επομένως και η ποιότητά τους, αλλά η ποσότητα και η συχνότητα που τα καταναλώνουμε. Για παράδειγμα, μπορείτε να απολαύσετε 2-3 φορές την εβδομάδα ένα μικρό κομμάτι βασιλόπιτας (50γρ.) ως το γλυκό που «δικαιούστε», χωρίς να χάσετε τον έλεγχο του βάρους σας!


ΚΑΛΗ ΟΡΕΞΗ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!

 

http://www.nutrimed.gr/to_piato_mas/trofima__pota/h_basilopita_stoa_amikroskopioa.html

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *