Γλυκαντικές ουσίες, θυρεοειδής και Χασιμότο, από το Hashimoto.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Μπορεί να φταίνε οι γλυκαντικές ουσίες για την ανάπτυξη της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο; 
Τι αναφέρει νέα έρευνα!

Μάιος 2015 / Ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικών Ενδοκρινολόγων

Μπορεί οι ενδοκρινολόγοι να πρέπει να αποθαρρύνουν τους ασθενείς τους με θυρεοειδίτιδα Hashimoto από τη χρήση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών, σύμφωνα με ερευνητές από το Mount Sinai Hospital στη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι από τους 100 ασθενείς με αντισώματα όπως αυτά που βρίσκονται στη θυρεοειδίτιδα του Hashimoto (HT), 53 ανέφεραν ότι χρησιμοποιούσαν αρκετή ποσότητα τεχνητών γλυκαντικών ουσιών κάθε μέρα – ως επί το πλείστον ασπαρτάμη ή σουκραλόζη-, όπως εκτιμήθηκε από ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με την ημερήσια πρόσληψη τροφίμων χωρίς ζάχαρη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης συσχέτιση μεταξύ της ημερήσιας κατανάλωσης σε υποκατάστατα ζάχαρης και αυξημένων επιπέδων της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH).

Ίσως οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρέως στα αναψυκτικά διαίτης, το γιαούρτι, τις τσίχλες, τα παγωτά, σε dressings καθώς και σε έτοιμα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, κατά κάποιο τρόπο «ενθαρρύνουν» το ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο θυρεοειδή σε μερικούς ανθρώπους, με μηχανισμό που ως τώρα είναι άγνωστος.

«Νομίζω ότι υπάρχει μία σχέση», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Issac Sachmechi, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής, ενδοκρινολογίας, διαβήτη και νόσων των οστών στο Mount Sinai Hospital.

«Όταν οι ασθενείς έρχονται σε μένα για τη διάγνωση και τη θεραπεία της θυρεοειδίτιδας Hashimoto, τους κάνω την ερώτηση αν χρησιμοποιούν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Αν το κάνουν, θα ήθελα να αναφέρω τη μελέτη αυτή και προτείνω ιδιαίτερα να σταματήσουν τη χρήση τους », είπε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Κλινικών Ενδοκρινολόγων.

Μέχρι στιγμής, τρεις ασθενείς έχουν ακολουθήσει τη συμβουλή του. Στους δύο παρατηρήθηκε μια πλήρης αντιστροφή της νόσου: τα αντιθυρεοειδικά αντισώματα εξαφανίστηκαν από το αίμα των ασθενών και δεν χρειάζονταν πλέον θεραπεία με θυρεοειδικές ορμόνες!
Στην τρίτη ασθενή, η αφαίρεση από τη διατροφή των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών δεν είχε καμία επίδραση. Η μητέρα της ασθενούς αυτής είχε επίσης αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα, οπότε ίσως σε αυτήν την περίπτωση να παίζει σημαντικότερο ρόλο η γενετική συνιστώσα, τόνισε ο Dr. Sachmechi.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Η υπόθεση ότι οι γλυκαντικές ουσίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Χασιμότο πρέπει να επαληθευτεί και από άλλες έρευνες. Εξάλλου αυτόματη ύφεση της ασθένειας έχει αναφερθεί ήδη στην ιατρική βιβλιογραφία. Ο Dr. Sachmechi είπε ότι σχεδιάζει να συνεχίσει να εξετάζει το θέμα αυτό.

Υπάρχει, ωστόσο, βιολογική βάση για τη σύνδεση αυτή.
Η ασπαρτάμη, για παράδειγμα, μεταβολίζεται σε φορμαλδεΰδη, η οποία έχει συσχετισθεί με τις αντιδράσεις υπερευαισθησίας τύπου IV (επιβραδυνόμενης υπερευαισθησίας).
Έχουν, επίσης, διατυπωθεί προτάσεις ότι η σουκραλόζη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θύμο αδένα και το σπλήνα καθώς και πιθανή συσχετιση με αυτοάνοσες διαταραχές, είπε ο Dr. Sachmechi.

Η ιδέα να εξετάσει το θέμα ήρθε «περίπου 3 χρόνια πριν, όταν μου ζητήθηκε από ένα νευρολόγο να εξετάσω μια νεαρή γυναίκα με παραισθησίες (αισθητικά ενοχλήματα όπως καψίματα, σφιξίματα, μουδιάσματα κ.ο.κ), όταν είδε ότι η TSH της ήταν αυξημένη.
Άρχισε να παίρνει θυροξίνη, 125 µg την ημέρα. Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, είδα ότι οι απαιτήσεις της για θυροξίνη μειώνονταν ώσπου τελικά δεν χρειάζονταν καθόλου. Τη ρώτησα αν είχε κάνει κάτι διαφορετικό, και μου είπε ότι είχε διαβάσει ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες μπορεί στην πραγματικότητα να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους και γι αυτό σταμάτησε την πρόσληψή τους, έτσι ώστε να χάσει βάρος. Αυτή ήταν η μόνη αλλαγή που έκανε η ασθενής», τόνισε ο Dr. Sachmechi.

Αυτή είναι ακόμη μία έρευνα που έρχεται για να προσθέσει ερωτηματικά στην κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών.
Σύμφωνα με μία άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε το Σεπτέμβρη του 2014  στο περιοδικό «Nature», διαπιστώθηκε ότι πολλά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα σε φαγητά και ποτά είδη γλυκαντικών ουσιών χωρίς θερμίδες, όπως η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, μπορεί να προκαλέσουν δυσανεξία στη γλυκόζη, μία κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη.
Οι ερευνητές από το Ισραήλ, που εκπόνησαν τη μελέτη, υποπτεύονται ότι οι επιδράσεις αυτές οφείλονται στην αλληλεπίδραση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών με τα φυσιολογικά βακτήρια του εντέρου.
Τα τεχνητά γλυκαντικά δηλαδή, σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, μπορεί να αλλάξουν τον μεταβολισμό και να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε μερικούς ανθρώπους με αποτέλεσμα να συμβάλουν αρνητικά στα προβλήματα, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αντιμετωπίζουν.

Ο χρόνος και οι επόμενες έρευνες θα δείξουν πού βρίσκεται η αλήθεια.

Ε. Γ.

http://hashimoto.gr/glikantikes-ousies-thireoidis-ke-chasimoto/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *