VIAP-PASTILIES(SUGAR-FREE)
AUBADE(Paris)
Bolero-Biodiet
Μήπως ο αποκλεισμός του κρέατος, των ψαριών, των γαλακτοκομικών και των αβγών σας προκαλεί πανικό; Εάν δεν ξέρετε πως να συνεχίσετε να τρέφεστε υγιεινά και ισορροπημένα κατά τη διάκρεια της νηστείας, τότε ελπίζω αυτά τα tips να σας βοηθήσουν!
1. Καταρχήν μην έχετε την αυταπάτη ότι τα χορτοφαγικά γεύματα είναι απαραίτητα πιο υγιεινά. Υπάρχει η «υγιεινή και ισορροπημένη νηστεία» και η «σαβουρο-νηστεία», όπως την αποκαλώ. Οι πατάτες τηγανιτές μπορεί να είναι νηστίσιμες και χορτοφαγικές, αλλά σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορούμε να καταναλώνουμε καθημερινά. Ούτε και τα μακαρόνια με φυτική κρέμα γάλακτος. Προτιμήστε πιο θρεπτικά φαγητά και τρόπους μαγειρέματος που δεν είναι επιβλαβείς. Για παράδειγμα, προτιμήστε να ψήσετε τις πατάτες στο γκριλ του φούρνου για να βγουν «σαν τηγανιτές» και διαλέξτε μία πλούσια σάλτσα ντομάτας με λαχανικά για να συνοδέψτε τα μακαρόνια σας.

2. Κάντε τα λαχανικά πρωταγωνιστές. Μην αναλώνετε τη σκέψη σας στο τι δεν μπορείτενα φάτε, αλλά σε όλα αυτά που μπορείτε να φάτε! Ένα πλούσιο γεύμα δεν χρειάζεται να έχει σαν πρωταγωνιστή το κρέας. Τα λαχανικά είναι εξίσου νόστιμα και υπάρχουν πολλές πολλές συνταγές που μπορεί κανείς να φτιάξει. Πάνε οι εποχές που νηστεία σήμαινε φακές – μακαρόνια – καλαμαράκια τηγανιτά (τουλάχιστον εγώ έτσι μεγάλωσα). Τα λαχανικά είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά (βιταμίνες και ιχνοστοιχεία), έχουν χαμηλές θερμίδες και λόγω των φυτικών ινών, δημιουργούν μεγάλο κορεσμό.

3. Στοχεύστε στην ποικιλία. Η ποικιλία στα γεύματά σας θα εξασφαλίσει ότι παίρνετε σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα, θα πάρετε πρωτεΐνη από τα φασόλια και θα πάρετε βιταμίνη A, C και Κ από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Προσπαθήστε να έχετε διάφορα χρώματα στα πιάτα σας. Τα φρούτα και λαχανικά του ιδίου χρώματος σας δίνουν περίπου τα ίδια θρεπτικά συστατικά. Ενώ, όταν έχετε μία πολύχρωμη σαλάτα, είναι σίγουρο ότι έχετε καλύψει κάποιες ανάγκες σε περισσότερες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

4.  Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης. Αλλάζοντας το λευκό ψωμί και λευκά μακαρόνια με ολικής άλεσης προϊόντα, όπως πολύσπορο ψωμί, μακαρόνια ολικής άλεσης, καστανό ρύζι και κινόα προσθέτετε σίδηρο και βιταμίνες B12 στη διατροφή σας (βλ. παρακάτω). Επίσης αυξάνετε τη ποσότητα φυτικών ινών και έτσι μπορείτε να αισθάνεστε πιο χορτάτοι.

5. Προσέξτε το σίδηρο και τη βιταμίνη B12. Tα ζωικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές σιδήρου και βιταμίνης Β12. Σε μία χορτοφαγική διατροφή μπορούμε να βρούμε σίδηρο στα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και βιταμίνη Β12 σε εμπλουτισμένα δημητριακά. Ωστόσο, ο σίδηρος που βρίσκετα στα φυτικά τρόφιμα (μη αιμικός σίδηρος) δεν απορροφάται με τον ίδιο τρόπο που ο οργανισμός απορροφά τον σίδηρο στα κρέατα (αιμικός σίδηρος). Για να αυξήσουμε την απορρόφηση του σιδήρου καλό θα ήταν να προσθέτετε μία πηγή βιταμίνης C στα γεύματά σας, όπως ντομάτα, πιπεριά και εσπεριδοειδή. Καλό θα ήταν όσοι γνωρίζετε ότι έχετε έλλειψη αυτών των στοιχείων να μιλήσετε με το γιατρό σας, μήπως χρειαστεί να πάρετε κάποιο συμπλήρωμα κατά τη διάρκεια της νηστείας.

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *