“Δείκτης Μάζας Σώματος : ένας παραπλανητικός δείκτης”, από την Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Βασιλική Νεστορή και το diaitologia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Δείκτης Μάζας Σώματος  : ένας παραπλανητικός δείκτης

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΒΜΙ ή αλλιώς Body Mass Index) είναι ένας σωματομετρικός δείκτης που δημιουργήθηκε για να κάνει αυτό που λέει : μετρά το ανθρώπινο σώμα σύμφωνα με κάποια συγκεκριμένη μαθηματική εξίσωση με απώτερο σκοπό ο χρηστής του δείκτη αυτού να αντιληφθεί αν βρίσκεται εντός ή εκτός συγκεκριμένων παραδεκτών ορίων.

Τι μπορούμε να μετρήσουμε με τον Δείκτης Μάζας Σώματος ;

Ο Δείκτης Μάζας Σώματος συσχετίζει το Βάρος με το Ύψος ενός ατόμου και δίνει μια απλή πρώτη ένδειξη για το αν το άτομο έχει φυσιολογικό βάρος για το ύψος του. Δίνει επίσης μια πρώτη γενική εικόνα του βαθμό παχυσαρκίας ενός ατόμου και αποτελεί ένα πρώιμο, πρώτο εργαλείο αξιολόγησης του πόσα κιλά θα πρέπει να ζυγίζει κανείς ανάλογα με το ύψος του.

Πως χρησιμοποιούμε τον Δείκτη Μάζας Σώματος;

Για να υπολογισθεί ο Δείκτης Μάζας Σώματος  πρέπει να  διαιρέσουμε το σωματικό μας βάρος (υπολογισμένο σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους μας (υπολογισμένο σε μέτρα) δηλαδή : Δ.Μ.Σ   =  kg / m2.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Αν υποθέσουμε ότι έχουμε ένα άτομο 80 κιλών με ύψος 1,80 m θα έχουμε :

Δ.Μ.Σ   =  80 kg / (1,80 m)2    = 24,69 kg / m2

Σύμφωνα με αυτόν τον υπολογισμό και με βάση τον παρακάτω πίνακα, το άτομο μας μπορεί να καταταγεί στα φυσιολογικά όρια, δηλαδή έχει φυσιολογικό βάρος για το ύψος του:

Δείκτης Μάζας Σώματος

Δείκτης Μάζας Σώματος : ένας παραπλανητικός δείκτης

Είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματος αξιόπιστος;

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε πως ο Δείκτης Μάζας Σώματος είναι απόλυτα αξιόπιστος και δεν μπορεί να αποτελεί το μοναδικό εργαλείο μέτρησης και υπολογισμού του βαθμού παχυσαρκίας ενός ατόμου. Οι λόγοι είναι προφανής:

  • Ο υπολογισμός του δείκτη αυτού είναι γενικός και δεν διαφοροποιείται για τα 2 φύλα. Τα όρια του είναι ίδια για τους άνδρες και τις γυναίκες παρότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις στην σύσταση του σώματος ανδρών- γυναικών.
  • Δεν παρεμβάλλεται πουθενά στον υπολογισμό η ηλικία των ατόμων. Η ηλικία του ατόμου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην κατηγοριοποίηση του όσον αφορά στην παχυσαρκία, γιατί καθώς η ηλικία αυξάνεται και το ύψος μένει σταθερό, το άτομο προσθέτει βάρος που δεν μπορεί να αποβάλει λόγω αλλαγής σύστασης του σώματος. Έτσι, ένα άτομο 25 ετών και 80 κιλών με ύψος 1,80m θα έχει φυσιολογικό  δείκτη μάζας σώματος ενώ το ίδιο άτομο στα 65 έτη με το ίδιο βάρος και ύψος θα έχει επίσης φυσιολογικό δείκτη, θα εμφανίζει όμως διαφορετική σύσταση σώματος και θα φαίνεται υπέρβαρο λόγω συσσώρευσης λίπους.
  • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε εγκύους που το βάρος αλλάζει ανάλογα με την εβδομάδα κύησης.
  • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά που βρίσκονται στην ανάπτυξη γιατί το ύψος τους μεταβάλλεται συνέχεια.
  • Δεν υπάρχει κανένας διαχωρισμός μυϊκής μάζας-λίπους στον υπολογισμό του βάρους της εξίσωσης.
  • Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στους αθλητές των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό των κιλών τους οφείλεται στην μυϊκή τους μάζα. Ο δείκτης μπορεί να τους κατατάξει υπέρβαρους ακόμα και αν έχουν ελάχιστο ποσοστό λίπους!

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πηγές:

1.Μαρία Χασαπίδου – Άννα Φαχαντίδου : «Διατροφή για υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό», University Studio Press, (Θεσσαλονίκη 2002).

2.Βασ. Χρ. Κατσουγιαννόπουλος. «Βασική Ιατρική Στατιστική» Θεσσαλονίκη: Εκδόσεις Κυριακίδη, 2005. Τυπολόγιο Ιατρικής Στατιστικής» Θεσσαλονίκη: Έκδοση Εργαστηρίου Υγιεινής, 1992

3.Αντώνιος Ζαμπέλας : «κλινική διαιτολογία & διατροφή με στοιχεία παθολογίας», Ιατρικές εκδόσεις Π.Χ Πασχαλίδη, (Θεσσαλονίκη 2007).

 

http://www.diaitologia.gr/deiktis-mazas-somatos/

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *