Fineti (Chipita)
PIERCE-SUMMERCAMP2017
VIAP-MENTEL(June2017-gif)(εσωτερικές)
fineti

Καλά νέα για τους λάτρεις της σοκολάτας.

  •  Σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα, όσοι καταναλώνουν μέτρια ποσότητα σοκολάτας μειώνουν τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Ελίζαμπεθ Μοστόφσκι του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο καρδιολογικό περιοδικό «Heart», ανέλυσαν στοιχεία για 55.500 άτομα 50 έως 64 ετών, συσχετίζοντας την κατάσταση της υγείας τους με τη διατροφή τους και άλλους παράγοντες.

Σε διάστημα 13,5 ετών υπήρξαν 3.346 διαγνώσεις αρρυθμίας.

Διαπιστώθηκε ότι όσο περισσότερη σοκολάτα έτρωγε κανείς (έως ένα όριο), τόσο μειωνόταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με κολπική μαρμαρυγή.

Για την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων την εβδομάδα, ο κίνδυνος ήταν κατά μέσο όρο 20% μικρότερος, για μία μερίδα την εβδομάδα ήταν 17% μικρότερος, ενώ για μία έως τρεις μερίδες το μήνα η μείωση του κινδύνου ήταν 10% (ως μερίδα θεωρήθηκαν τα 30 γραμμάρια περίπου).

Όμως, από ένα σημείο και πέρα, υπάρχει μια «οροφή» στο όφελος της σοκολάτας.

Έτσι, για ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση, πάνω από μία μερίδα τη μέρα, ο κίνδυνος αρρυθμίας μειώνεται μεν αλλά κάπως λιγότερο, κατά 14%.

Το όφελος είναι παρόμοιο για άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με την αμερικανο-δανική έρευνα.

Τα μεγαλύτερα οφέλη για μεν τις γυναίκες φαίνεται να προκύπτουν από την κατανάλωση μιας μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα (μείωση κινδύνου αρρυθμίας κατά 21%), για δε τους άνδρες από την κατανάλωση δύο έως έξι μερίδων εβδομαδιαίως (μείωση κινδύνου 23%).

«Η μελέτη μας παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας για την υγεία και επίσης δείχνει τη σημασία που έχουν οι παράγοντες της συμπεριφοράς όπως η διατροφή για την μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμίας» δήλωσε η Μοστόφσκι, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Telegraph.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η σοκολάτα, ιδίως η μαύρη, έχει καρδιαγγειακά οφέλη. 

Ωστόσο, δεν θα πρέπει να το παρακάνετε με τη σοκολάτα, όπως συνιστούν προσοχή και οι επιστήμονες, καθώς περιέχει πολλές θερμίδες από σάκχαρα και λίπη, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους και σε μεταβολικές διαταραχές.

 

http://www.eirinika.gr/article/159918/good-news-i-sokolata-meionei-ton-kindyno-gia-arrythmia-tis-kardias-kolpiki-marmarygi

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.