“Νέος κορωναϊός: Τι θα πρέπει να προσέχουμε”, από τον ‘Αγγελο Κλείτσα , Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο και το yourdoc.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Οι κοροναϊοί ή κορονοϊοί είναι μία ευρεία κατηγορία ιών, που έχουν πάρει το όνομά τους από τη χαρακτηριστική εμφάνισή τους στο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο, όπου διακρίνονται εξογκώματα περιμετρικά των ιικών σωματιδίων σαν στέμμα.

Στον άνθρωπο ένας κοροναϊός προκαλεί συνήθως ήπια νόσο που μοιάζει με το κοινό κρυολόγημα, μερικοί όμως πιο επικίνδυνοι, όπως ο SARS και ο MERS πριν από μερικά χρόνια. Είναι κοινοί στα ζώα παγκοσμίως και μόνο λίγοι από αυτούς είναι γνωστό ότι μολύνουν τους ανθρώπους. Σπάνια κάποιος κοροναϊός μεταλλάσσεται και εξαπλώνεται από τα ζώα στους ανθρώπους, όπως συνέβη με τους προαναφερόμενους.

Από που προήλθε ο νέος κοροναϊός

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) η προέλευση του ιού δεν είναι ακόμη γνωστή, ωστόσο οι υποψίες εστιάζονται σε μια αγορά τροφίμων και ζώντων ζώων στην πόλη Γουχάν στην Κίνα, όπου εμφανίστηκαν τα πρώτα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Πώς εξαπλώθηκε στον άνθρωπο;

Σε γενετική ανάλυση που πραγματοποίησαν οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο ιός πιθανώς ανέπτυξε την ικανότητα να «πηδά» από τα ζώα στους ανθρώπους χάρη σε μια συγκεκριμένη μετάλλαξη στο γονίδιο μιας πρωτεΐνης. Αν ο ιός εκκρίθηκε μαζί με τα κόπρανα των ζώων, τότε μέσω του αέρα θα εισπνεύστηκε από κάποιους ανθρώπους, όπως πιστεύουν μερικοί επιστήμονες.

Από άνθρωπο σε άνθρωπο ο ιός μεταδίδεται από τον αέρα με τα σταγονίδια του βήχα και του φταρνίσματος, με την προσωπική επαφή (π.χ., άγγιγμα χεριών), με το άγγιγμα μολυσμένων επιφανειών (π.χ. πόμολο πόρτας) και στη συνέχεια με το άγγιγμα του στόματος ή της μύτης, προτού κανείς πλύνει τα χέρια του, καθώς επίσης μέσω μολυσμένων κοπράνων.

Ποια είναι τα συμπτώματα του νέου κοροναϊού;

Ο νέος κοροναϊός είναι πιο ήπιος συγκριτικά με τους κορονοϊούς SARS και MERS. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλεί ήπια ασθένεια και συγκεκριμένα πυρετός, βήχα, θωρακικό άλγος και δύσπνοια. Σε ορισμένες όμως περιπτώσεις αναπτύσσονται σοβαρές επιπλοκές όπως πνευμονία ή οργανική ανεπάρκεια.

Πώς γίνεται η θεραπεία του;

Για τη λοίμωξη από το νέο κοροναϊό δεν υπάρχουν προς το παρόν συγκεκριμένες αντιικές θεραπείες. Συνεπώς οι ασθενείς λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία για τα συμπτώματά τους και θα ανακάμψουν μόνοι τους μετά από ένα διάστημα. Η ανάπαυση και η λήψη πολλών υγρών βοηθούν στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Τι θα πρέπει να προσέχουμε;

Ως μέτρα πρόληψης συστήνονται τα εξής:

  • Μην καταναλώνετε ακατέργαστα και ωμά κρέατα και μεριμνήστε ώστε το φαγητό σας να σας σερβίρεται ζεματιστό.

  • Αποφύγετε την επαφή με αρρώστους από εμπύρετα σύνδρομα και χώρους με συνωστισμό.

  • Πλένετε συχνά και με επιμέλεια τα χέρια σας.

  • Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα με σωστές διατροφικές συνήθειες, επαρκή ξεκούραση, αποχή από το κάπνισμα, σωστή ρύθμιση χρόνιων νοσημάτων και αποφυγή καθιστικής ζωής.

  • Ενημερωθείτε για την εξέλιξη της επιδημίας στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας.

Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
Καλαμαριά, 55133
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 488688
Κιν. 6946061863
Email ad. [email protected]

 

People photo created by freepik – www.freepik.com

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://yourdoc.gr/neos-koronaios-ti-na-prosexoume/?fb

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *