“Οι τέσσερις εποχές του θυρεοειδή – Μέρος 3. Καλοκαίρι”, από την Ανθή Αντωνίου και το hashimoto.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Επιτέλους έφτασε η πολυπόθητη για τους περισσότερους εποχή – το καλοκαίρι.

Όπως αναλύθηκε στα προηγούμενα άρθρα της σειράς, πολλά άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία επηρεάζονται κατά πολύ από την εναλλαγή των εποχών.(βλ. Χειμώνα και Άνοιξη)  Η εναλλαγή αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με τις μουσικές εναλλάξεις του μουσικού κομματιού του Antonio Vivaldi, «Οι τέσσερις εποχές».Vivaldi

Σε αυτό το άρθρο θα αναλύσουμε την εποχή του καλοκαιριού και το πώς νιώθουν τα άτομα με αυτοάνοσα νοσήματα του θυρεοειδούς, στην εποχή αυτή. Εδώ μπορείτε παράλληλα να απολαύσετε ακουστικά το μουσικό απόκομμα του καλοκαιριού. (εδώ)

Το καλοκαίρι είναι συνήθως η εποχή,  όπου τα περισσότερα άτομα με θυρεοειδική δυσλειτουργία νιώθουν κατά πολύ καλύτερα από ότι σε άλλες εποχές του χρόνου. Αυτό συμβαίνει στο περίπου 90% των ατόμων με αυτοάνοσο νόσημα του θυρεοειδούς.

Παρατηρείται ότι άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα νιώθουν κατά πολύ καλύτερα, από ότι άτομα με νόσο του Graves κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Οι ειδικοί παρατηρούν ωστόσο, ότι πολλά άτομα που πάσχουν από θυρεοειδική δυσλειτουργία νιώθουν να χάνεται η ευεξία αυτή ιδιαίτερα μόλις η θερμοκρασία αρχίσει να ανεβαίνει πάνω από 27 βαθμούς κελσίου. Ακόμα φαίνεται να επηρεάζονται οι πάσχοντες και από την εναλλαγή της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα όταν αυτή αλλάζει κατά την διάρκεια μιας καλοκαιρινής καταιγίδας. Προφανώς αυτό συμβαίνει, επειδή επηρεάζεται ο ήδη βεβαρημένος μεταβολισμός του ατόμου, ο οποίος καλείται άμεσα να ανταπεξέλθει και να προσαρμόσει την λειτουργία του.

Κάποια πράγματα θα πρέπει παρόλα αυτά να προσέξουμε για να παραμείνει ευχάριστη για εμάς η περίοδο του καλοκαιριού.

  • Τα χάπια της θεραπείας θα πρέπει να φυλάσσονται σε θερμοκρασία κάτω από 25 βαθμούς κελσίου, επειδή διαφορετικά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους. Σημαντικό είναι να δίνεται μεγάλη προσοχή στο χαρτάκι πληροφοριών που εμπεριέχει η συσκευασία του φαρμάκου, όσον αφορά την αποθήκευση και διατήρηση του. Είναι σημαντικό, επειδή όταν χάσει την δράση του το φάρμακο, αυτό θα φανεί άμεσα στις επόμενες 2 εβδομάδες, όπου θα αρχίσουν να επανέρχονται τα συμπτώματα της νόσου, σε μεγάλο βαθμό. Η ευκολότερη μέθοδο αποθήκευσης κατά την διάρκεια των καλοκαιριών μηνών είναι το ψυγείο. Καλό θα ήταν να αποθηκευτεί σε ένα δοχείο τροφίμων το οποίο να μην επιτρέπει την υγρασία του ψυγείου να επηρεάζει την δράση του φαρμάκου.

  •  Το καλοκαίρι είναι η εποχή των διακοπών. Μην ξεχνάτε τα φάρμακα και τα συμπληρώματα διατροφής σας! Καλό θα ήταν πριν από την έναρξη του ταξιδιού να αποθηκεύεστε μια ποσότητα των φαρμάκων στην βαλίτσα και μια ποσότητα στην χειροαποσκευή. Έτσι αν τυχών χρειαστεί να παραλάβετε τις αποσκευές αργότερα, δεν θα στερειθήτε τα πολύτιμα φάρμακα σας. Σημαντικό και σε αυτή την περίπτωση είναι η θερμοκρασία που θα αποθηκευτούν τα φάρμακα. Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε ένα φορητό ψυγείο ταξιδιού.

  • Για τους περισσότερους Έλληνες το καλοκαίρι σημαίνει ανέμελες στιγμές στην θάλασσα με ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας. Μπορείτε να απολαύσετε τις βουτιές σας, ωστόσο δώστε προσοχή στα σημάδια του σώματος σας.* Αν νιώσετε να επανέρχονται συμπτώματα της νόσου, π.χ. ζάλη, κόπωση, κόμπο στο λαιμό κλπ. ενδεχομένως η αιτία να είναι το ποσοστό ιωδίου που επιβαρύνει σε θαλάσσιες περιοχές τον ασθενή. Τα συμπτώματα φυσιολογικά υποχωρούν μετά από μερικές μέρες. Αν δεν συμβαίνει αυτό, ίσως είναι καλύτερο να προτιμήσετε την πισίνα του ξενοδοχείου παρά το πλατσούρισμα στη θάλασσα. Νιώθετε περίεργα συμπτώματα όταν κάνετε ηλιοθεραπεία; Ίσως να έχετε μια δυσανεξία στον ήλιο. Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε εδώ.

  • Το καλοκαίρι ως Έλληνες καταναλώνουμε μεγαλύτερη ποσότητα ψαριού. Άτομα με αυτοάνοσες παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα, ιδιαίτερα τα άτομα με Hashimoto Θυρεοειδίτιδα θα πρέπει να δώσουν προσοχή στο να μην καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες θαλασσινών και ψαριών, λόγου της περιεκτικότητας των σε ιώδιο.

  • Την υψηλή θερμοκρασία μπορείτε να την καταπολεμήσετε με τακτικά χλιαρά ντους και άφθονο νερό. Ιδιαίτερα υποβοηθητικό είναι το τσάι μέντας, το οποίο βοηθάει το σώμα στην διατήρηση της θερμοκρασίας του.

  • Κατά της ζαλάδας βοηθάνε οι δροσερές κομπρέσες. Να βάζετε τακτικά τα πόδια ψηλά και να πίνετε πολύ, πολύ νερό.

  • Προστατευτείτε από εγκαύματα! Μην ξεχνάτε να φοράτε πάντοτε γυαλιά ηλίου, καπέλο και αντιηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας. Ένα ηλιακό έγκαυμα μπορεί να επηρεάσει παροδικά την ρύθμιση των θυρεοειδικών ορμονών. Ενδεχομένως να νιώσετε τα γνωστάσυμπτώματα της ασθένειας να επανέρχονται. Αν και εφόσον δεν υποχωρήσουν αυτά σε λίγες μέρες απευθυνθείτε στον ενδοκρινολόγο σας για την επαναρύθμιση των ελεύθερων τιμών σας. (περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ)

  • Πολλά άτομα αντιμετωπίζουν με τις υψηλές θερμοκρασίες το πρόβλημα της κατακράτησης υγρών. Πόσο σοβαρό είναι και πως μπορείτε να το αντιμετωπίσετε διαβάστε στα άρθρα Κατακράτηση υγρών – είναι κάτι σοβαρό;  και Πρησμένα πόδια – 5 προτάσεις για να τα ξεκουράσετε

Σε γενικές γραμμές δώστε βάση στο να απολαύσετε τον καλοκαίρι με όλες τις αισθήσεις σας! Γεμίστε τις μπαταρίες σας με ενέργεια και ξεκούραση!

Καλό καλοκαίρι….

 *Άτομα με δυσλειτουργία του θυρεοειδικού αδένα δεν επιτρέπετε να κάνουν μπάνιο στην νεκρά θάλασσα, λόγου του μεγάλου ποσοστού ιωδίου που περιέχει το νερό.

Α.Α.

http://hashimoto.gr/i-tesseris-epoches-tou-thireoidi-meros-3-kalokeri/

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *