fineti

H σοκολάτα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής διατροφής μας; Οταν αισθανόμαστε άγχος την αναζητάμε σχεδόν απελπισμένα; Εάν ναι, ας μην ανησυχούμε, ας μη μας πιάνουν… τύψεις, καθώς όπως πιστοποιούν στην «K» δύο ειδικοί διατροφολόγοι-διαιτολόγοι, είναι μια καθ’ όλα φυσιολογική αλλά και υγιεινή συνήθεια, αφού η σοκολάτα όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά περιέχει και θρεπτικά συστατικά. Το μυστικό φυσικά βρίσκεται στη χρυσή τομή, η οποία πρέπει να ακολουθείται στο σύνολο της διατροφής και ακούει στη λέξη μέτρο. «Υπάρχουν άνθρωποι που είναι εθισμένοι στη σοκολάτα», λέει στην  «K» ο ειδικός διαιτολόγος κ. Τάσος Παπαλαζάρου και συμπληρώνει ότι «εάν στερηθεί ο οργανισμός τη σοκολάτα είναι αποδεδειγμένο ότι κάποια στιγμή η εθελούσια στέρηση θα οδηγήσει στην υπερκατανάλωση προκειμένου να αναπληρωθεί το κενό».

Αντιοξειδωτική δράση

Πρόσφατες έρευνες έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα φλαβονοειδή που περιέχονται στη σοκολάτα έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση, βοηθώντας πολύ στην πρόληψη καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι ευεργετικές ιδιότητες όμως της αγαπημένης λιχουδιάς μικρών και μεγάλων εντοπίζονται κυρίως στη σοκολάτα υγείας και όχι στη γάλακτος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές ύστερα από πειράματα στα οποία άτομα που κατανάλωναν πικρή σοκολάτα έπιναν παράλληλα γάλα. «Εχει αποδειχθεί ότι το γάλα δεσμεύει τα φλαβονοειδή περιορίζοντας την αντιοξειδωτική τους δράση» διευκρινίζει ο κ. Παπαλαζάρου, ο οποίος συμπληρώνει ότι «η πικρή σοκολάτα περιέχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τον ανθρώπινο οργανισμό». Αναφερόμενοι λοιπόν οι ειδικοί στις θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας μιλούν κυρίως για τη σοκολάτα υγείας, γνωστή και ως πικρή σοκολάτα.

Παράλληλες μελέτες στο εξωτερικό κάνουν, φειδωλή προς το παρόν, αναφορά σε θεραπείες καρκίνου με συστατικά που περιέχονται στη σοκολάτα. Ωστόσο πρόκειται για μία πρώτη προσέγγιση, ενώ παρατηρείται ότι οι θεραπευτικές αυτές ιδιότητες αφορούν τεράστιες ποσότητες σοκολάτας που βλάπτουν τον οργανισμό εάν καταναλωθούν…

Προσπάθεια καταβάλλεται προς το παρόν για την «αντιγραφή» των συστατικών της σοκολάτας σε μεγάλη συμπύκνωση προκειμένου να αποδειχθεί εάν πράγματι μπορεί να αποτελέσει μια μορφή θεραπείας κατά της επάρατου νόσου. H γνωστή έως τώρα ευεργετική διάσταση της σοκολάτας που σχετίζεται με τη βελτίωση της διάθεσης και πνευματική διέγερση οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσια σε μαγνήσιο και θεοβρωμίνη, με αποτέλεσμα να έχει όμοια δράση με τα οπιούχα και την καφεΐνη. «O ακριβής μηχανισμός που προκαλεί τη διέγερση δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένος καθώς οι γνώσεις μας για την εγκεφαλική λειτουργία είναι περιορισμένες» εξηγεί ο κ. Παπαλαζάρου.

Το μαγνήσιο από την άλλη προκαλεί αύξηση της σεροτονίνης που αποτελεί ορμόνη με αντικαταθλιπτική δράση. «Αποτελούμενη κατά το μεγαλύτερο μέρος από κορεσμένο λίπος και συνδυασμένη με τη ζάχαρη προσφέρει απόλυτη ευχαρίστηση σε όποιον την καταναλώσει, γεγονός το οποίο από μόνο του την καθιστά απαραίτητη για τη διατροφή μας» δηλώνει ο παθολόγος – διατροφολόγος, κ. Γιώργος Πανοτόπουλος. Το γεγονός και μόνο ότι προσφέρει ικανοποίηση αρκεί ώστε να ενθαρρύνουν οι ειδικοί την κατανάλωσή της, ενώ ο κ. Πανοτόπουλος διαβεβαιώνει πως «δεν υπάρχουν απαγορευμένες τροφές, αρκεί να υπάρχει μέτρο».

από την «Καθημερινή»

http://www.kathimerini.gr/177402/article/epikairothta/ellada/h-pikrh-sokolata-einai-idaniko-agxolytiko

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.