“Τα τεχνητά γλυκαντικά επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης”, από τον Δρ.Ρηγόπουλο Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο και το smarthealth.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται ότι επηρεάζουν τον μεταβολισμό της γλυκόζης. Η επίδραση τους αφορά την απορρόφηση, της γλυκόζης από το έντερο. Ακόμα, την αντίδραση του οργανισμού στην αύξηση της γλυκόζης του αίματος και στην έκκριση του  glucagonlike peptide 1 (GLP-1), από το έντερο. Τα συμπεράσματα αυτά ανακοινώθηκαν στην Λισαβώνα στο  European Association for the Study of Diabetes (EASD) 2017 Annual Meeting.

Η είσοδος των τεχνητών γλυκαντικών στην αγορά, έγινε με την ελπίδα να μειωθεί ο κίνδυνος ανάπτυξης παχυσαρκίας και Διαβήτη. Τα τεχνητά γλυκαντικά περιέχουν ελάχιστες θερμίδες και δεν προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Παρόλα αυτά οι μελέτες παρατήρησης, δεν απέδειξαν ότι η χρήση των τεχνητών γλυκαντικών μειώνει αυτόν τον κίνδυνο. Μελέτες της επιστημονικής ομάδας του Dr Young, έδειξαν ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης Διαβήτη τύπου 2, ήταν παρόμοιος, σε άτομα που κατανάλωναν ροφήματα με τεχνητά γλυκαντικά, του τύπου noncaloric-artificial-sweetened (NAS) και ροφήματα με ζάχαρη.

Η μελέτη για τα τεχνητά γλυκαντικά

Στη μελέτη, για τα τεχνητά γλυκαντικά, που ανακοινώθηκε στη Λισαβώνα, συμμετείχαν 60 υγιείς εθελοντές. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν 27 ετών και είχαν ΒΜΙ περίπου 24 Kg/m. Τα άτομα αυτά υποβλήθηκαν σε γαστροσκόπηση. Κατά τη διάρκεια αυτής χορηγήθηκε ένα μείγμα γλυκόζης, απ’ευθείας στο δωδεκαδάκτυλο. Επίσης, υποβλήθηκαν σε βιοψία του εντερικού βλεννογόνου, πριν και μετά την παρέμβαση.

Οι ερευνητές εκτίμησαν την απορρόφηση της γλυκόζης και τα επίπεδα ινσουλίνης και GLP1, μετά την χορήγηση της γλυκόζης. Την ίδια διαδικασία ακολούθησε και μια δεύτερη ομάδα. Αυτή έλαβε ένα μείγμα με τεχνητά γλυκαντικά, που αντιστοιχούσαν σε κατανάλωση 1,5 λίτρα αναψυκτικού διαίτης. Η εκτίμηση των αποτελεσμάτων έγινε αφού τα άτομα έλαβαν τα μείγματα καθημερινά, για 2 εβδομάδες.

Από τα αποτελέσματα, φάνηκε ότι η απορρόφηση της γλυκόζης αυξάνεται σε 90 με 120 λεπτά μετά την λήψη γλυκόζης, στα άτομα που είχαν λάβει τα τεχνητά γλυκαντικά προηγουμένως. Η αύξηση αυτή ήταν σημαντική, της τάξης του 20%, σε σχέση με τα άτομα που έλαβαν το μείγμα γλυκόζης, κατά τη διάρκεια του πειράματος. Συνολικά, η ομάδα των τεχνητών γλυκαντικών αύξησε τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα κατά 24%.

Επίσης, παρατηρήθηκε μείωση της έκκρισης του GLP1, από το εντερικό επιθήλιο των ατόμων που έλαβαν τεχνητά γλυκαντικά, κατά 34%. Αυτό προκάλεσε μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, καθώς η ορμόνη αυτή είναι υπεύθυνη για την έγκαιρη ευαισθητοποίηση των β-κυττάρων του παγκρέατος.

Ο μηχανισμός

Ο μηχανισμός με το οποίο προκύπτουν αυτά τα αποτελέσματα δεν είναι γνωστός. Φαίνεται όμως ότι για κάποιο λόγο, τα τεχνητά γλυκαντικά αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το εντερικό επιθήλιο. Στην περίπτωση του πειράματος θεωρήθηκε ότι, η γλυκόζη απορροφήθηκε πολύ γρήγορα και δεν έφθασε στις απώτερες περιοχές του εντέρου, όπου υπάρχουν τα L-κύτταρα που εκκρίνουν GLP1.

Οι παραπάνω επιδράσεις των τεχνητών γλυκαντικών δεν σημαίνουν ότι αυτά προκαλούν Διαβήτη. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται η κατανάλωση τους με άφθονους υδατάνθρακες. Η χρήση των γλυκαντικών με μέτρο και στο πλαίσιο μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων είναι ένα όπλο για την πρόληψη της παχυσαρκίας και του Διαβήτη.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Δρ. Ρηγόπουλος ΔημήτριοςΤο άρθρο γράφτηκε από τον

Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο-Διαβητολόγο,

email: [email protected]www.rigopoulosdimitrios.gr,

Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, , τηλ.: 2107700211

http://www.smarthealth.gr/ta-technita-glikantika-epireazoun-ton-metavolismo-tis-glikozis/

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *