fineti

Γνωρίζεις ποιες είναι οι τροφές που θα σε βοηθήσουν στην απώλεια βάρους;

Δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Διαφορετικά τρόφιμα περνούν από διάφορες μεταβολικές οδούς του σώματος. Μπορούν να έχουν πολύ διαφορετικές επιπτώσεις στην πείνα, τις ορμόνες και στο πόσες θερμίδες καίμε.

Δείτε παρακάτω πια είναι

• Μηλόξυδο

Είναι δημοφιλής για την χρήση του σε καρυκεύματα, όπως σάλτσες ή vinaigrettes. Μερικοί άνθρωποι, ακόμη το αναμειγνύουν σε νερό και το πίνουν.

Αρκετές μελέτες  δείχνουν ότι το ξύδι μπορεί να είναι χρήσιμο στην απώλεια βάρους.

Λαμβάνοντας ξύδι ταυτόχρονα ως ένα γεύμα υψηλό σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσει το αίσθημα της πληρότητας και κάνει τους ανθρώπους να τρώνε 200-275 λιγότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας.

Μία μελέτη σε παχύσαρκα άτομα έδειξε επίσης ότι 15 ή 30 ml ξύδι ανά ημέρα για 12 εβδομάδες προκάλεσε απώλεια βάρους 2.6 έως 3.7 κιλά, ή 1.2 έως 1.7 κιλά.

Το ξύδι έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνει το σάκχαρο του αίματος μετά τα γεύματα, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα, λόγω του ότι η αυξημένη οξύτητά του μπορεί να δημιουργήσει πιθανότατα γαστρεντερικές διαταραχές

• Καρύδια

Είναι ένα εξαιρετικό σνακ, που περιέχει ισορροπημένες ποσότητες πρωτεϊνών, φυτικών ινών και υγιή λίπη.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών μπορεί να βελτιώσει την μεταβολική υγεία και να προκαλέσει ακόμα και απώλεια βάρους. Πληθυσμιακές μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς τείνουν να είναι πιο υγιείς και πιο αδύνατοι, από τους ανθρώπους που δεν τρώνε.

Απλά φροντίστε να μην το παρακάνετε, καθώς εξακολουθούν να είναι αρκετά υψηλά σε θερμίδες. Εάν έχετε την τάση να τσιμπολογάτε και να τρώτε τεράστιες ποσότητες ξηρών καρπών, τότε μπορεί να είναι καλύτερο να τα αποφύγετε.

• Τρόφιμα ολικής αλέσεως (δημητριακά/ζυμαρικά, κασανό ρύζι, μαύρο ψωμί)

Το υψηλό περιεχόμενο των τροφίμων ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες μειώνει τόσο την απορρόφηση λίπους όσο και το αίσθημα πείνας, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη περιεκτικότητα των τροφίμων ολικής αλέσεως σε σύνθετους υδατάνθρακες σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης.

Επιπλέον, η θετική δράση των τροφίμων ολικής αλέσεως στη μείωση του σωματικού βάρους οφείλεται και στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β που περιέχουν, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των λιπών, πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

• Chili πιπεριές

Το να τρώτε πιπεριές τσίλι μπορεί να είναι χρήσιμη σε μια δίαιτα απώλειας βάρους. Περιέχουν μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη μείωση της όρεξης και αυξάνει την καύση του λίπους.

Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση 1 γραμμάριο κόκκινου τσίλι πιπεριού μειώνει την όρεξη και αυξάνει την καύση του λίπους σε άτομα που δεν τρώνε τακτικά πιπεριές. Ωστόσο, δεν υπήρξε καμία επίδραση σε άτομα που είχαν συνηθίσει να τρώει πικάντικα τρόφιμα, υποδεικνύοντας ότι έχει δημιουργηθεί κάποιο είδος ανοχής.

• Φρούτα & λαχανικά

Όντας πλούσια σε φυτικές ίνες αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση του διατροφικού λίπους.

• Grapefruit

Ένα φρούτο που αξίζει να επισημανθεί είναι το γκρέιπφρουτ, επειδή οι επιπτώσεις του στον έλεγχο του βάρους έχουν μελετηθεί άμεσα.

Σε μια μελέτη  91 παχύσαρκα άτομα, τρώγοντας μισό φρέσκο γκρέιπφρουτ πριν από τα γεύματα προκάλεσε απώλεια βάρους 3.5 κιλά (1,6 kg) σε περίοδο 12 εβδομάδων. Η ομάδα γκρέιπφρουτ είχε επίσης μειώσεις σε αντίσταση στην ινσουλίνη, μια μεταβολική ανωμαλία που εμπλέκεται σε διάφορες χρόνιες παθήσεις.

Έτσι, τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ περίπου μισή ώρα πριν από μερικά από τα καθημερινά σας γεύματα μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο κορεσμένα και να τρώτε λιγότερες θερμίδες συνολικά.

• Σπόροι Chia

Οι σπόροι Chia είναι από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα στον πλανήτη.

Περιέχουν 11 γραμμάρια φυτικές ίνες και μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι σπόροι Chia μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της όρεξης

• Λάδι Καρύδας

Είναι υψηλό σε «καλά» λιπαρά οξέα, που έχουν αποδειχθεί ότι ενισχύουν τον κορεσμό σε σύγκριση με άλλες λιπαρές ουσίες και αυξάνουν την ποσότητα των θερμίδων που καίγονται.

Υπάρχουν επίσης δύο μελέτες, μία στις γυναίκες και μια στους άνδρες, που δείχνει ότι το λάδι καρύδας οδηγεί σε μείωση του κοιλιακού.

Φυσικά, το λάδι καρύδας περιέχει πολλές θερμίδες, έτσι είναι σημαντικό να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε.

• Παραδοσιακό γιαούρτι

Άλλο ένα εξαιρετικό γαλακτοκομικό προϊόν είναι το γιαούρτι. Το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά βακτήρια που μπορούν να βελτιώσουν τη λειτουργία του εντέρου σας.

Ένα υγιές έντερο μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην προστασία από φλεγμονές και στην αντίσταση λεπτίνης, η οποία είναι η κύρια ορμόνη οδηγός της παχυσαρκίας.

Απλά βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει πλήρες σε λιπαρά γιαούρτι … μελέτες δείχνουν ότι τα γαλακτοκομικά πλήρη σε λιπαρά, συνδέονται μακροπρόθεσμα με μειωμένο κίνδυνο της παχυσαρκίας και σακχαρώδη διαβήτη τύπου  2 .

 

 

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com

 

http://logodiatrofis.gr/meiwsi/top-trofes-apwleia-varous

 

 

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.