“Σίδηρος: Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε”, από το Διαιτολογικό γραφείο Θαλή Παναγιώτου.

Σίδηρος: Όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουμε

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε το πόσο πολύτιμος είναι ο σίδηρος για πολλές βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Πόσο καλά όμως ξέρουμε το πρακτικό κομμάτι; Δηλαδή ποιες είναι οι τροφές που συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου και ποιες εκείνες που την εμποδίζουν;

Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου λύνει κάθε σχετική απορία μέσα από το ομώνυμο YouTube κανάλι του και τη νέα εκπομπή  “Αλλάζω Διατροφή, Αλλάζω Ζωή”.

Ο σίδηρος είναι ένα μικροθρεπτικό συστατικό, που ανήκει στην κατηγορία των μετάλλων. Διακρίνεται σε αιμικός και μη αιμικός σίδηρος.

Οι τροφές που προσφέρουν τον αιμικό σίδηρο είναι ζωϊκής προέλευσης και εννοούμε το μοσχάρι και το συκώτι. Άλλες τροφές, μη αιμικές, με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι το σπανάκι και τα φασόλια.

Για την καλύτερη απορρόφηση σιδήρου, το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου προτείνει να καταναλώνουμε την υδατοδιαλυτή βιταμίνη C μαζί με το σίδηρο. Αν λαμβάνετε σίδηρο σε μορφή συμπληρώματος διατροφής, τότε θα πρέπει να μην καταναλώνετε κάποιο γεύμα πριν ή μετά την πρόσληψη σιδήρου για περίπου 30- 40 λεπτά. Να τονίσουμε ότι η βιταμίνη C συστήνεται να λαμβάνεται, σε μορφή χυμού, συμπληρώματος διατροφής ή φρούτου (πορτοκάλι) μετά από γεύματα με κόκκινο κρέας και σπανάκι, ακόμη και όταν σταματήσετε να παίρνετε τον σίδηρο σε συμπλήρωμα. Έτσι θα βοηθήσουμε στην καλή απορρόφηση του σιδήρου. Τώρα όσοι άνθρωποι δυσκολεύονται ως οργανισμοί να απορροφήσουν κάποια θρεπτικά συστατικά, θα δυσκολευτούν και με τον σίδηρο. Εκεί καλό είναι να συμβουλευθείτε τον θεράποντα ιατρό σας και έναν ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο.

Οι τροφές που εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό μας, είναι εκείνες που περιέχουν μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κακάο. Αυτές φροντίζουμε να μην τις καναλώνουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα, πριν ή μετά την πρόσληψη σιδήρου (ειδικά να λαμβάνετε κάποιο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής με σίδηρο).

http://www.thalispanagiotou.gr/

Διαιτολογικό γραφείο Θαλή Παναγιώτου

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α12, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

 

 

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *