Η σοκολάτα έχει υμνηθεί, αγαπηθεί άλλα και κακολογηθεί – κι όμως, παραμένει να είναι πρώτη στην καρδιά μικρών και μεγάλων. Στην Ελλάδα και μόνο καταναλώνονται 22.000 τόνοι σοκολάτας τον χρόνο.

Τι κάνει την σοκολάτα τόσο αγαπητή;

Η σοκολάτα πέραν της γλυκιάς της γεύσης περιέχει και την ουσία φενιλεθιλαμίνη. Με αυτήν την ουσία ο εγκέφαλος εγκρίνει ενδορφίνες.

Οι ενδορφίνες μας προκαλούν ευφορία  γι΄αυτό και συχνά η κατανάλωση σοκολάτας μας φτιάχνει την διάθεση. Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν σοκολάτα σε περιόδους στρες και κατάθλιψης. Προφανώς αυτός είναι ο λόγος που η σοκολάτα κατατάσσεται στα πιο αγαπημένα «ναρκωτικά». Βέβαια, για να βλάψει η έγκριση ενδορφινών από την σοκολάτα θα έπρεπε να καταναλώσει ένα άτομο πάνω από 20 κιλά σοκολάτας! Πράγμα μάλλον απίθανο.

Οι ενδορφίνες είναι ενδογενή οπιοειδή πεπτίδια με δραστηριότητα παρόμοια με αυτή της μορφίνης. Γι αυτόν τον λόγο, οι ενδορφίνες πέραν του ότι μας φτιάχνουν την διάθεση λειτουργούν και σαν παυσίπονο!

Πολλοί ερευνητές πλέον προτείνουν σε άτομα με ρευματικούς πόνους να καταναλώνουν, με μέτρο, λίγη σοκολάτα την ημέρα.

Προτιμότερο είναι η μαύρη σοκολάτα καθώς περιέχει περισσότερο κακάο και λιγότερη ζάχαρη.

Καλό είναι επίσης να καταναλώνουμε σοκολάτα τις πρωινές ώρες όπως και νωρίς το μεσημέρι, καθώς η σοκολάτα περιέχει ζάχαρη και ενδέχεται να συμβάλει στην αύξηση του σωματικού βάρους μας.

Πάντοτε ισχύει το «παν μέτρον άριστον», με αυτό στο νου θα βοηθάμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

Hashimoto, μυϊκοί και αρθριτικοί πόνοι

Πολλοί πιστεύουν ότι οι θυρεοειδικές δυσλειτουργίες όπως Νόσος Graves και Hashimoto Θυρεοειδίτιδα δε συνοδεύονται από πόνους, κάτι το οποίο καταρρίπτεται πλέον βάσει εμπειριών αλλά και επιστημονικά.

Μια μόνιμη φλεγμονή (όπως στις προαναφερθείσες ασθένειες) συνοδεύεται στο 20% και πλέον

των περιπτώσεων, από μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους.Οι πόνοι αυτοί συχνά παραμένουν ακόμα και μετά τη σωστή ρύθμιση με θυρεοειδικές ορμόνες.

Συχνά επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια μιας υποτροπής της ασθένειας.Πολλοί ασθενείς προσβάλλονται από συνοδές παθήσεις όπως π.χ. κάποια μορφή αρθρίτιδας, λύκος ερυθηματώδης (ΣΕΛ), Ινομυαλγία κ.α.

Συχνό φαινόμενο που προκαλεί μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους ωστόσο είναι η έλλειψη θρεπτικών ουσιών όπως π.χ. σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, νάτριο, Βιταμίνη D.

Εάν παρατηρήσετε τακτικούς πόνους σε μύες και οστά:

  • ελέγξτε τα επίπεδα FT3 και FT4 (αιματολογικές εξετάσεις)

  • ελέγξτε τα επίπεδα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων (αιματολογικές εξετάσεις)

  • απευθυνθείτε σε ρευματολόγο

Πηγές: http://daten.didaktikchemie.uni-bayreuth.de/umat/endorphine/endorphine.htm ,http://endorphine.biz , http://www.schilddruesenguide.de/FAQ_muskelschmerzen.html

http://hashimoto.gr/sokolata-to-fisiko-pafsipono/

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *