“Το «bullying» στην παιδική ηλικία προβλέπει την παχυσαρκία μεταγενέστερα” , από τον Άγγελο Κλείτσα, Ειδικό Παθολόγο – Διαβητολόγο και το “yourdoc.gr”!!

Η Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) στο τελευταίο τεύχος της περιοδικής της έκδοσης κοινοποίησε τα αποτελέσματα μιας πρόσφατης μελέτης (Psychol Med. 2015 May 20:1-11), η οποία εξέτασε το φαινόμενο του εκφοβισμού (bullying) στην παιδική ηλικία και την ενδεχόμενη συσχέτισή του με την παχυσαρκία μεταγενέστερα.

Οι ερευνητές είχαν στόχο να ελέγξουν αν ο εκφοβισμός και η θυματοποίηση στην παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο για νόσηση σχετιζόμενη με την ηλικία στα μέσα της ζωής με τη χρήση βιολογικών δεικτών όπως η φλεγμονή και η παχυσαρκία, ανεξάρτητα από άλλους παράγοντες κινδύνου της παιδικής ηλικίας.

Η μελέτη ήταν μια 50-ετής προοπτική μελέτη όλων των γεννήσεων στη Βρετανία σε 1 εβδομάδα το 1958. Η έκθεση σε εκφοβισμό εκτιμήθηκε αναδρομικά, όταν οι συμμετέχοντες ήταν ηλικίας 7 και 11 ετών (27,7% περιστασιακά εκφοβισμού και 14,6% συχνά θύμα εκφοβισμού). Βιοχημικοί δείκτες φλεγμονής στο αίμα και η παρουσία παχυσαρκίας μετρήθηκαν σε ηλικία 45 χρόνων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι συμμετέχοντες που υπήρξαν συχνά θύματα εκφοβισμού στην παιδική ηλικία έδειξαν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP στο μέσο του κύκλου ζωής τους, που σημαίνει μεγαλύτερο κίνδυνο για κλινικά σημαντική φλεγμονή.

Οι γυναίκες που είχαν κακοποιηθεί στην παιδική ηλικία είχαν υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) από αυτές με μη εκφοβισμό και διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας.

Η συσχέτιση παρέμεινε στατιστικά σημαντική κατά τον έλεγχο των παραγόντων κινδύνου της παιδικής ηλικίας (π.χ. γονική κοινωνική τάξη, ψυχοπαθολογία στην παιδική ηλικία) και της ενήλικης ζωής (π.χ κοινωνική τάξη, κάπνισμα, διατροφή και άσκηση).

Το συμπέρασμα είναι ότι τα εκφοβισμένα παιδιά παρουσιάζουν αυξήσεις σε παράγοντες κινδύνου για τη νόσο σχετιζόμενη με την ηλικία στην μεσαία ενηλικίωση, ανεξάρτητα από συνυπάρχοντες κινδύνους της παιδικής ηλικίας και της ενήλικης ζωής. Έτσι, δεδομένου του υψηλού επιπολασμού του εκφοβισμού και της θυματοποίησης στην παιδική ηλικία, η αντιμετώπιση αυτής της μορφής ψυχοκοινωνικού στρες νωρίς στη ζωή έχει τη δυνατότητα μείωσης του κινδύνου για τη νόσο σχετιζόμενη με την ηλικία και τις επιπλοκές της.

http://yourdoc.gr/bullying-provlepei-paxisarkia-metagenestera/

Άγγελος Κλείτσας
Ειδικός Παθολόγος – Διαβητολόγος

Εθνικής Αντιστάσεως 74 & Αίαντος
Καλαμαριά, 55133
Θεσσαλονίκη

Τηλ. 2310 488688
Κιν. 6946061863
Email ad. [email protected]

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *