Τριγλυκερίδια: Έτσι θα τα “πολεμήσουμε”!, από τον Σύμβουλο Διατροφής Θαλή Παναγιώτου!

Από τους πρώτους δείκτες που κοιτάμε κατά τα αποτελέσματα των εξετάσεων είναι τα τριγλυκερίδια. Παρόλο λοιπόν που υπάρχει ο μύθος ότι αυτά αυξάνονται μόνο στις μεγαλύτερες ηλικίες ατόμων, τελευταία παρατηρείται μεγάλη αύξηση σε νεαρά άτομα ή και παιδιά. Που οφείλεται; Μα φυσικά στη διατροφή και τις καθημερινές συνήθειές μας!Δε θα αναφέρουμε ποιες είναι αυτές οι βλαβερές συνήθειες, αλλά στη λογική του Αλλάζω Διατροφή, Αλλάζω Ζωή θα προσπαθήσουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να μην έχουμε αυξημένα τριγλυκερίδια που απειλούν αρχικά την καρδιά μας.1. Περιορίζουμε ή και σταματάμε τα αναψυκτικά: Εξάλλου δεν προσφέρουν και κάτι διατροφικά, παρά μόνο γευστικά. Μπορούμε να τα αντικαστήσουμε με φυσικούς χυμούς, περισσότερο νερό και smoothies. 2. Επιλέγουμε ζυμαρικά ολικής άλεσης κι αντί για λευκό ρύζι, βράζουμε λίγο παραπάνω το καστανό.

3. Περιορίζουμε τα τηγανητά και το κόκκινο κρέας. Για παράδειγμα εντάξτε στη διατροφή σας δύο φορές την εβδομάδα ψητό ψάρι και μία μόνο φορά στις δέκα ημέρες κόκκινο κρέας.

4. Βάζουμε όριο στην ποσότητα φαγητού, που απολαμβάνουμε καθημερινά. Σε αυτό βοηθάει και πάλι ο χρυσός κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων, αφού προκαλεί κορεσμό και χορταίνει τον οργανισμό τονώνοντάς τον τακτικά.

5. Σταματάμε το κάπνισμα και μαθαίνουμε να διαχειριζόμαστε το stress, που μας οδηγεί στη νικοτίνη.

6. Έχουμε ένα εβδομαδιαίο όριο στην πόσοτητα του αλκοόλ. Προτιμήστε μέχρι τρία ποτήρια κρασί (λευκό ή κόκκινο) την εβδομάδα.

7. Εντάσσουμε τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά μας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο. Ξεκινήστε με τον στόχο της μισής ώρας προπόνηση.

8. Αυξάνουμε την ημερήσια ποσότητα του νερού, προκαλώντας έτσι κορεσμό κι αποφεύγοντας να κάνουμε περιττά γεύματα.

9. Αποφεύγουμε τα λιπαρά τυριά και τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.Συμπερασματικά λοιπόν, κρατάμε την έννοια του κορεσμού, που συνδέεται άμεσα με την καλή ενυδάτωση του οργανισμού και τα μικρά- συχνά γεύματα. Περιορίζουμε όλες εκείνες, τις γνωστές μας, βλαβερές συνήθειες που θεωρούμε ότι μας αποφορτίζουν (π.χ. κάπνισμα, αλκοόλ) και βάζουμε στη θέση τους την άσκηση. Έτσι και με τη συμβουλή του ιατρού σας, θα δείτε τα τριγλυκερίδια ν’ αποκτούν φυσιολογικές τιμές στις επόμενες εξετάσεις σας.

http://www.thalispanagiotou.gr/product_info.php?products_id=103

 

Ο Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου διατηρεί Διαιτολογικό γραφείο στη Γλυφάδα

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α12, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

 

 

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *