“Βιταμίνη D3: Μήπως χρειαζόμαστε κι άλλη;”, από το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου.

Η Βιταμίνη D3 είναι γνωστή ως η «βιταμίνη του ήλιου». Στην πραγματικότητα όμως η πρόσληψή της από τον ήλιο δεν είναι επαρκής. Ειδικά για όσους ζουν εκτός Ελλάδος, σε χώρες όπου ο ήλιος εμφανίζεται περισσότερο σπάνια.

Πρόκειται για μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2000 διαφορετικών γονιδίων. Όταν υπάρχει στον οργανισμό στις απαιτούμενες ποσότητες, τότε τον προστατεύει από την οστεοπόρωση συμβάλλοντας από μικρή ηλικία στην καλύτερη ανάπτυξη των οστών και των δοντιών. Ακόμη ενισχύει την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, αφού αποτελεί ασπίδα για πολλές ασθένειες.

Μία πολύτιμη ασπίδα στις ασθένειες

Το ήξερες ότι η επαρκής ύπαρξη της βιταμίνης D3 μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης 17 διαφορετικών μορφών καρκίνου από 30% έως 77%; Ότι αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης σε ήδη υπάρχουσες ασθένειες (συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου); Τέλος η βιταμίνη D3 ανήκει σ’ εκείνα τα πολύτιμα συστατικά, που συμβάλλουν και στην καλή ψυχολογία. Η απουσία αυτής ενδέχεται να προκαλέσει το αντίστροφο αποτέλεσμα. Στην καλύτερη ψυχολογική αλλά και νευρολογική λειτουργία βοηθούν σημαντικά και κυρίως αποδεδειγμένα, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η D3.

Έρευνες και μελέτες επιστημόνων έχουν αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι η απουσία της συγκεκριμένης βιταμίνης έχει αυξήσει την εμφάνιση κάποιων ασθενειών, ακόμη και νευρολογικών! Μερικές ακόμη παθήσεις που προλαμβάνονται, καταστέλλονται ή αντιμετωπίζονται μαζί με την πρόσληψη της βιταμίνης D3 είναι ορισμένες καρδιοπάθειες και η οστεοπόρωση.

Η πρόσληψη D3 από τον ήλιο αρκεί;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρα όχι. Προτείνουμε να καθόμαστε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό για 10- 15 λεπτά αλλά τις ενδεικνυόμενες ώρες, δηλαδή μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι και μετά τις τέσσερις το απόγευμα. Ωστόσο συστήνεται η πρόσληψη βιταμίνης D3 μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής. Η συγκεκριμένη βιταμίνη δε φτάνει τα αναγκαία επίπεδα περιεκτικότητας ούτε μέσω της τροφής ούτε μέσω του ηλίου, ο οποίος έχει και αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αναζητήστε λοιπόν τη βιταμίνη D3 σε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής και κατά προτίμηση, σε εισπνεόμενη μορφή για την καλύτερη απορρόφησή της.

Επιπλέον οφέλη της D3

• Kαλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου και φωσφόρου

• Μείωση συμπτωμάτων δερματικών παθήσεων, όπως είναι η ψωρίαση και η δερματίτιδα

• Πρόληψη κι αντιμετώπιση κρυολογήματος

Άτομα που πρέπει να αυξήσουν την πρόσληψή της

• Όσα δεν εκτίθενται συχνά στον ήλιο ή ζουν σε χώρες, με λίγο ήλιο

• Ηλικιωμένοι (άνδρες και γυναίκες)

• Γυναίκες στην εμμηνόπαυση

• Όσα έχουν διαπιστωθεί από τη σχετική αιματολογική εξέταση ότι έχουν έλλειψη βιταμίνης D3

• Όσα έχουν προβλήματα παχυσαρκίας

• Άτομα με ηπατικές και νεφρικές παθήσεις

• Άτομα άνω των 70 ετών

• Όσα έχουν σκουρόχρωμο δέρμα

Προτεινόμενη Πρόσληψη Βιταμίνης D3

Η διεθνής μονάδα μέτρησής της είναι IU και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τροφίμων και Γεωργικών Επιστημών συστήνονται ανά περίπτωση:

➢ Για παιδιά κι εφήβους, 600 IU

➢ Για ενήλικες έως 70 ετών, 600 IU

➢ Για ενήλικες άνω των 70 ετών, 800 IU

➢ Για εγκύους και γυναίκες, που θηλάζουν, 600 IU

 

Βonus info

Το γνωρίζατε πως σχεδόν το 59% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει έλλειψη βιταμίνης D3;

 

 Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α13, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

 

 Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *