Χαρουπο – κέικ, από τον Άρη και το Νεανικόν!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Την αγάπη μου για το χαρούπι και τα προϊόντα του (χαρουπόμελο & χαρουπάλευρο) την γνωρίζετε! Άλλωστε ένας από τους λόγους που ξεκίνησα το Νεανικόν ήταν και για αναδείξω αυτά τα υπέροχα υλικά που ένιωθα πως ενώ τα έχουμε σε αφθονία είναι κάπως ξεχασμένα ????

Σήμερα θα τα αξιοποιήσουμε σε άλλο ένα ωραίο χαρουποκέικ! Εντυπωσιακό, θρεπτικό, γεμάτο αρώματα και πανεύκολο!

Το χαρουπόμελο έχει ένα δικό του πολύ δυνατό άρωμα, ίσως βαρύ για τα αρτοπαρασκευάσματά μας.  Για αυτό, όπως πάντα λέω, πρέπει λίγο να το «καπελώσουμε» με αρωματικά και μπαχάρια, διαφορετικά δεν θα μας είναι ευχάριστο στην γεύση ????

 

Για το κέικ θα χρειαστούμε:
200 ml χαρουπόμελο    (To sokolatomania.gr προτείνει χαρουπόμελο Creta Carob!)
100 ml ελαιόλαδο
120 ml χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλιές ταχίνι ολικής
1 αυγό
ξύσμα από ένα πορτοκάλι
ξύσμα από 1/3 λεμονιού
1 κουταλιά χαρουπάλευρο     (το sokolatomania.gr  προτείνει το χαρουπάλευρο της Creta Carob! )
1 κουταλιά κανέλα
1/4 κουταλάκι γαρύφαλλο
180 γρ αλεύρι ολικής (χρησιμοποίησα Ζέας)
1 κουταλιά baking powder

2 μικρά τσέρκια διαμέτρου 12 εκ
προκύπτει ένα πολύ μικρό αλλά ψηλό κέικ – περίπου 7-8 μερίδες

 

Για την αμυγδαλόπαστα θα χρειαστούμε:
300 γρ αλεύρι αμυγδάλου (βρίσκουμε σε καταστήματα με βιολογικά)
2 κουταλιές μέλι
50 ml ζεστό νερό

 

Στολισμός:
Φρούτα εποχής

Ξεκινάμε με το κέικ. Τοποθετούμε στο μίξερ το χαρουπόμελο, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκαλιού, το ταχίνι και το αυγό και δουλεύουμε για 1 λεπτό το μείγμα μέχρι τα υλικά μας να ενωθούν. Αδειάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης και προσθέτουμε τα αρωματικά, το χαρουπάλευρο και το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού. Ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι, στο οποίο έχουμε ενσωματώσει το baking powder. Ανακατεύουμε και πάλι μέχρι να δημιουργηθεί ο επιθυμητός χυλός.

Λαδώνουμε και αλευρώνουμε τα τσέρκια και τα τοποθετούμε πάνω στο ταψί. Γεμίζουμε σε ίσες ποσότητες και φουρνίζουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, περίπου για μισή ώρα.

Παράλληλα, όσο ψήνεται το κέικ, προχωράμε με την αμυγδαλόπαστα. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τα υλικά και πλάθουμε (με τα χέρια μας) μέχρι να σχηματιστεί μία μαλακή ζύμη. Δεν θέλουμε να είναι πολύ «σκληρή», ας είναι λίγο πιο ζουμερή ώστε να μπορούμε εύκολα να την απλώσουμε χωρίς να χρειαστεί άνοιγμα με πλάστη.

Μόλις κρυώσει το κέικ αφαιρούμε τα δύο τσέρκια. Με μαχαίρι κόβουμε κάθε κέικ σε δύο ίσα μέρη. Αν τα κεκάκια φούσκωσαν πολύ, καλό είναι να αφαιρέσουμε λίγο την «κοιλιά» τους ώστε να είναι όλα επίπεδα και στο ίδιο πάχος περίπου.

Τοποθετούμε το πρώτο κομμάτι στον δίσκο που θα σερβίρουμε το γλυκό μας, απλώνουμε αμυγδαλόπαστα (το 1/3 της ποσότητας) αφήνοντας περισσότερο περιμετρικά στις άκρες ώστε να καλύπτει τα κενά που θα σχηματιστούν ανάμεσα στα δύο επίπεδα.

Τοποθετούμε το δεύτερο κομμάτι και επαναλαμβάνουμε την διαδικασία μέχρι να ολοκληρωθούν και τα 4. Με ένα μαχαίρι ισιώνουμε την αμυγδαλόπαστα γύρω γύρω, δίνοντας στο γλυκό μας ωραία και κομψή εμφάνιση ????

Στολίζουμε με φρούτα εποχής και ό,τι άλλο μας αρέσει και απολαμβάνουμε! Συντηρούμε καλύτερα στο ψυγείο ????

Λίγες Παρατηρήσεις:

Όπως είπαμε και παραπάνω το κέικ μας είναι κάπως «μικρό στο μάτι» :-). Βέβαια επειδή είναι ψηλό και συμπαγές βγάζει πάνω κάτω 8 λεπτές αλλά χορταστικές μερίδες.

Στην αμυγδαλόπαστα δεν έβαλα κάποιο αρώματικό γιατί ήθελα να ακούγεται περισσότερο το κέικ. Αν θέλετε όμως μπορείτε να δοκιμάσετε λίγη φυσική βανίλια ????

Πρέπει να γνωρίζετε πως η αμυγδαλόπαστα (χάρη στο μέλι) έχει χρώμα μπεζ, λίγο πιο μπεζ από ότι φαίνεται στην φωτογραφία.

Μία άλλη έκδοση, λίγο πιο φρουτένια και πικάντικη χάρη στην μπανάνα και στο ginger είναι αυτή.

 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

http://www.neanikon.gr/carobcake/?fbclid=IwAR0fcnw6CncKrsjcqg4SWfmqHEu8378TIiHrfH62DDy6S7fEcuj7xvt0F5U

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *