e-fresh-matrioshka

Υλικά

Για 4-6 άτομα

Για την πίτα
8  φύλλα κρούστας εμπορίου
400 γραμμάρια ταχίνι
750 γραμμάρια σουσάμι
2 κουταλιές της σούπας κανέλα
800 γραμμάρια ζάχαρη
1,5 λίτρο νερό
1 κουταλιά σούπας φρυγανιά τριμμένη
1 κρόκο αυγού διαλυμένο σε νερό

Για το σιρόπι
2 ποτήρια νερό
1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
2 ποτήρια ζάχαρη
τη φλούδα από ένα πορτοκάλι ή λεμόνι
1/2 ξυλάκι κανέλας

Εκτέλεση

Για την πίτα
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ταχίνι με το νερό και ανακατεύουμε καλά, μέχρι να λιώσει.
Στη συνέχεια, ρίχνουμε στην κατσαρόλα την ζάχαρη, την κανέλα, το σουσάμι και τα ζεσταίνουμε, ώσπου να λιώσουν και αυτά με τη σειρά τους, χωρίς να πάρουν βράση.

Κατεβάζουμε αυτό το χυλό από την φωτιά και τον τοποθετούμε στο ταψί νούμερο 1.
Σε ένα δεύτερο ταψί, ταψί νούμερο 2, βάζουμε το υπόλοιπο σουσάμι, την ζάχαρη, την κανέλα και την τριμμένη φρυγανιά και ανακατεύουμε, φτιάχνοντας έτσι ένα στερεό μείγμα που θα χρησιμεύσει ως γέμιση της πίτας.

Έπειτα, αλείφουμε το ταψί νούμερο 3, καινούριο ταψί, με χυλό από το ταψί 1 και στρώνουμε πάνω του μια στρώση φύλλο και από πάνω άλλη μια στρώση γέμισης, επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα μας. Στο τέλος βάζουμε το τελευταίο φύλλο της ζύμης πάνω από τη γέμιση και το αλείφουμε με το μείγμα αυγού – νερό.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου. Διακοσμούμε με μια φέτα πορτοκάλι.

Για το σιρόπι
Βράζουμε τα υλικά για 7 λεπτά περίπου (από την στιγμή που αρχίζει να κοχλάζει).
Αφαιρούμε την κανέλα και τη φλούδα και αφήνουμε να χλιάνει.

Κόβουμε σε κομμάτια την πίτα και την περιχύνουμε με το σιρόπι. Η πίτα μας πρέπει να είναι ζεστή, σχεδόν μόλις βγει από τον φούρνο και το σιρόπι χλιαρό προς κρύο.
Αφού πιει όλο το σιρόπι, σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Η συνταγή αναφέρεται για έτοιμα φύλλα κρούστας, παρόλα αυτά μπορείτε να παρασκευάσετε σπιτική ζύμη για φύλλα κρούστας.

Σερβίρετε με μαύρο τσάι με ρούμι και μυρωδικά.
Απαιτούμενος χρόνος: 45 λεπτά

 

 

http://www.sidagi.gr/section/gluka/content/pita-me-sousami-kai-taxini

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.