Τα πιο υγιεινά και εύκολα μπισκότα βρώμης, από την Βαγγελιώ Κασσαπάκη με διατροφική ανάλυση από τον Λάζαρο Παρασκευόπουλο του mednutrition.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Για 70 μπισκότα
cook

ΥΛΙΚΑ

1 κούπα σταφίδες

1 κούπα νερό

¾ κούπας ελαιόλαδο

1,5 κούπα ζάχαρη (κατά προτίμηση μισή λευκή-μισή σκούρα)

2 κουταλάκια μπέικιν- 2 κουταλιές νερό- 2 κουταλιές ξύδι (ή
δύο αυγά)

2 βανίλιες (σωληνάκια)

2,5 κούπες αλεύρι

1 κουταλάκι σόδα

1 κουταλάκι αλάτι

1 κουταλάκι κανέλα σκόνη

½ κουταλάκι γαρύφαλλο σκόνη

2 κούπες νιφάδες βρώμης

½ κούπα χοντροτριμμένους ξηρούς καρπούς

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Βάζουμε τις σταφίδες να μουσκέψουν στο νερό για μισή ώρα πάνω κάτω.
  2. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, τις νιφάδες της βρώμης, τη σόδα, το αλάτι, τα μυρωδικά και τους ξηρούς καρπούς και τα ανακατεύουμε.
  3. Σε μια κούπα βάζουμε τα …εναλλακτικά των αυγών και τα διαλύουμε.
  4. Σε μπολ ανάμειξης χτυπάμε ελαφρά το ελαιόλαδο με τις ζάχαρες και προσθέτουμε το «εναλλακτικό διάλυμα» (ή τα αυγά, αν βάλουμε αυγά) και τις σταφίδες μαζί με το νερό τους.
  5. Προσθέτουμε τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα. Το μείγμα είναι σχετικά υδαρές. Το αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί.
  6. Η βρώμη τραβάει τα υγρά και γίνεται πιο συμπαγές τελικά, αλλά δεν πλάθεται με το χέρι.
  7. Με ένα κουταλάκι βγάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα σε λαμαρινάκι στρωμένο με χαρτί κουζίνας (αραιά γιατί απλώνουν).
  8. Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο, στη μεσαία σχάρα, για 20 λεπτά περίπου. Τα αφήνουμε να μείνουν στο ταψάκι για λίγο-οπότε σκληραίνουν λίγο- και μετά τα βγάζουμε. Τα διατηρούμε
    σε μπολ που κλείνει καλά, αλλά το σκεπάζουμε αφού κρυώσουν εντελώς.
  9. Γίνονται 70-80 μπισκότα .

 

Mια μερίδα περιέχει:

Θερμίδεςkcal 

83

4,4%

Λιπαρά

2,8g
3,8%

Κορεσμένα λιπαρά

0,4g
2,1%

Σάκχαρα

0g
0%

Νάτριο

0,38g
16%

Φυτικές Ίνες

0,9g
3,7%

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

ΣΧΟΛΙΑ  ΑΠΟ ΤΟΝ  ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟ :

ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Τα μπισκότα μπορούν να έχουν, ταυτόχρονα με τη γλυκιά τους γεύση, και υψηλή διατροφική αξία; Ας δούμε μαζί τα χαρακτηριστικά αυτών των, αν μη τι άλλο, πρωτότυπων μπισκότων βρώμης.


Η βρώμη έχει καταφέρει να «κεντρίσει» το ενδιαφέρον μεγάλου μέρους των καταναλωτών – όχι αδίκως. Αυτό γιατί αποτελεί μία εξαιρετική πηγή υδατανθράκων – που θα σας δώσουν άμεσα ενέργεια – αλλά και φυτικών ινών.

Ποια τα οφέλη των φυτικών ινών;

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει αρκετά για τις φυτικές ίνες…ας συνοψίσουμε όμως τα βασικότερα οφέλη που μας επιφέρουν:

  • Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών μπορεί να μειώσει το αίσθημα πείνας και θα σας βοηθήσει να ελέγξετε πιο αποτελεσματικά το σωματικό σας βάρος. Γνωρίζατε ότι άτομα που προσλαμβάνουν περισσότερες φυτικές ίνες έχουν μικρότερο βάρος συγκριτικά με άτομα με μικρότερη κατανάλωση;
  • Η αυξημένη κατανάλωση μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και του μαστού.
  • Η αύξηση κατανάλωσης φυτικών ινών μπορεί να βοηθήσει καταλυτικά στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Απολαμβάνοντας μόλις 3 μπισκότα, θα προσλάβετε παραπάνω από το 10% των φυτικών ινών που χρειάζεσθε ημερησίως. Αν είστε από τα άτομα που θεωρούν ότι η βρώμη δεν είναι αρκετά γευστική…αυτή η συνταγή θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Αν από την άλλη πλευρά, είστε λάτρεις της βρώμης, ετοιμαστείτε να την απολαύσετε στα «καλύτερά» της.

Αποξηραμένα φρούτα στη συνταγή

Πέραν της βρώμης όμως, βασικό συστατικό της συνταγής αποτελούν και οι σταφίδες. Τα αποξηραμένα φρούτα (προσέξτε να μην περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη) είναι ιδανικά για να τα εντάξετε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, καθώς είναι εύκολα στην αποθήκευση και στη μεταφορά (μπορείτε να τα έχετε οπουδήποτε!), είναι διαθέσιμα όλο τον χρόνο και ενσωματώνονται εύκολα σε συνταγές.

Θα είχε ενδιαφέρον να χρησιμοποιήσετε στη συνταγή, ως παραλλαγή, κορινθιακή σταφίδα η οποία είναι πλούσια σε συστατικά με σημαντική αντιοξειδωτική δράση.

Tip: Για να μειώσετε τη ζάχαρη, μπορείτε να αντικαταστήσετε ένα μέρος της ποσότητάς της με σταφίδες.

  • Βαγγελιώ Κασσαπάκη
    ΒΑΓΓΕΛΙΩ ΚΑΣΣΑΠΑΚΗ Food blogger

    Η Βαγγελιώ Κασσαπάκη εργάζεται ως καθηγήτρια Mαθηματικών σε δημόσιο σχολείο και η σχέση της με την γαστρονομία είναι καθαρά ερασιτεχνική. Η αναζήτηση παλιών συνταγών, παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών και λαογραφικών στοιχείων που συνδέονται με το φαγητό την οδήγησε στη δημιουργία του www.cretangastronomy.gr, γνωστό με το όνομα «Κρήτη: Γαστρονομικός Περίπλους», το 2010.

    Το site πλέον είναι από τα πιο δημοφιλή στον χώρο και βραβεύτηκε ως το καλύτερο blog παραδοσιακών συνταγών στην Ελλάδα από το κοινό και την κριτική επιτροπή και στα δύο Food Blog Awards που διοργάνωσε το περιοδικό BHMAgourmet για το 2015 και το 2016.

  • Λάζαρος Παρασκευόπουλος
    ΛΑΖΑΡΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣΔιαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

    Ο Λάζαρος Παρασκευόπουλος είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του medNutrition και μεταπτυχιακός φοιτητής «Κλινικής Διατροφής» του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

https://www.mednutrition.gr/portal/syntages/glyka/15151-ta-pio-ygieina-kai-eykola-biskota-vromis

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *