VIAP-MENTEL(June2017-gif)(εσωτερικές)
fineti

ΣΟΥΣΑΜΙ. ΑΛΕΥΡΙ. ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ. ΤΑΧΙΝΟΚΟΥΛΟΥΡΑ !!!

Αλλά με τι ποιότητας υλικά… Στον Αστικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Μαραθώνα ΣΥΝΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ γνωρίζουμε πιά πως το ταχίνι και το αλεύρι που φιλοξενούμε στα ράφια μας είναι από τα πιο ισχυρά θέλγητρα για όσους αγαπούμε την ελληνική υγιεινή διατροφή . Μια παράδοση που συνεχίζεται εδώ και χρόνια και διευρύνει μεθοδικά σχεδόν νομοτελειακά την ποικιλία των κωδικών που διαθέτουμε.

Τα ταχινοκούλουρα θεωρούνται στην Ελλάδα κάτι σαν εποχιακό καθημερινό επιδόρπιο για τις μέρες της νηστείας. Ωστόσο η χρήση του ταχινιού ως βασικού συστατικού σε γλυκές και αλμυρές συνταγές στις κουζίνες σχεδόν όλων των χωρών που βρέχονται από την Μεσόγειο και οι συνεχείς αποκαλύψεις για το υψηλό επίπεδο διατροφικής αξίας του, αλλά και τον καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό και την ευεξία του οργανισμού αναγάγουν όλο και πιο συχνά αυτόν τον μυστηριώδη παχύρρευστο χρυσαφένιο πολτό σε πρωταγωνιστή όλη την διάρκεια του έτους …

Και όμως η υγεία είναι η μία μόνο πλευρά …Η απίστευτη νοστιμιά κάθε ταχινοδημιουργίας είναι η αιτία !

Υλικά

• 1 κιλό αλεύρι ΦΑΡΙΝΑ από τους ΚΥΛΙΝΔΡΟΜΥΛΟΥΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ , στη γνώριμη κόκκινη χάρτινη συσκευασία των 500 γρ. προς 0,80 €

• 170 γραμμάρια ταχίνι ολικής άλεσης ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗ, σε γυάλινα βαζάκια των 350 και 700 γρ. , προς 4,20 € και 7,60 € αντίστοιχα

• 390 γραμμάρια χυμός πορτοκάλι, αν όχι από το περβόλι μας, τότε AGROS. Σε χάρτινη τετραπάκ συσκευασία του 1 λίτρου προς 1 €

• 220 γραμμάρια ζάχαρη από ΕΒΖ η 75 γραμμάρια στέβια LA MIA STEVIA (δηλαδή αναλογία 1 προς 3 σε σύγκριση με την ζάχαρη ), την μοναδική ελληνική και ευρωπαϊκή που καλλιεργείται από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Στέβιας Κεντρικής Ελλάδας , σε συσκευασίες των 150, των 300 και 600 γραμμαρίων και τιμή από 7,30 € ανάλογα με την συσκευασία

• 2- 2, 5 κουταλάκια γλυκού μαγειρική σόδα , σε συσκευασία των 500 γρ, προς 0,60 €

• 2,5 κουταλάκια γλυκού κανέλα σε σκόνη κατά προτίμηση Κεϋλάνης ΜΑΝΑ ΓΗ, σε συσκευασία των 25 γρ. προς 0,80 €

• 1 κουταλάκι γλυκού τριμμένου γαρύφαλλου ΜΑΝΑ ΓΗ , σε συσκευασία των 50 γρ. προς 0,80 €

• Ξύσμα από ένα πορτοκάλι ή οποιοδήποτε άλλο εσπεριδοειδές της αρεσκείας σας

• Σουσάμι, το μοναδικό ελληνικό, προέλευσης Λήμνου και παραδοσιακής εγχώριας ποικιλίας από ομάδες νέων παραγωγών σε συσκευασία των 100 γρ. προς 1 €.

Πως το φτιάχνουμε

• Σε μεγάλο μπολ αναμιγνύουμε με ξύλινη κουτάλα ή σύρμα τη ζάχαρη η την στέβια , το ταχίνι και το μισό χυμό πορτοκαλιού μέχρι να διαλυθεί πλήρως η γλυκαντική ουσία.

• Ανάβουμε τον φούρνο στους 180°C και προθερμαίνουμε .

• Προσθέτουμε κανέλα, γαρύφαλλο, ξύσμα πορτοκαλιού, τον υπόλοιπο χυμό και την μαγειρική σόδα . Ανακατεύουμε καλά μέχρι την ομογενοποίηση.

• Ρίχνουμε σταδιακά το αλέυρι ζυμώνοντας μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή εύπλαστη ζύμη . Η slow food προσέγγιση έχει αναμφισβήτητα θετικά αποτελέσματα στην υφή της ζύμης στα κουλουράκια !

• Πλάθουμε σε μπαστουνάκια, μικρά σφαιρίδια η σε όποιο σχήμα της αρεσκείας μας και τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.

• Τα αλείφουμε με ένα πινέλο με ελάχιστο ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.

• Ψήνουμε τα κουλουράκια για 20 έως 30 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο και την προθέρμανση, μέχρι να αρχίζουν να ροδίζουν.

Παρατηρήσεις

• Τα ταχινοκούλουρα κρυώνοντας θα σκληραίνουν, οπότε μη μας τρομάζει η σχετικά υγρή υφή τους ,αλλά μην παραψήνουμε κιόλας . Το ταχίνι ΑΧΙΛΛΑΔΕΛΗ εμπεριέχει και όλο το πολύτιμο διατροφικά σησαμέλαιο, που προσθέτει νοστιμιά και υγρασία.

• Ανάλογα με την επιλογή αποφλοιωμένου η αναποφλοίωτου, δηλαδή σκούρου η λευκού ταχινιού είναι φυσικά και το χρώμα που παίρνουν τελικά τα κουλουράκια . Εμείς προτιμούμε το ολικής , αλλά η αλήθεια είναι πως κυρίως για ανθρώπους που έχουν θέματα δυσανεξίας, και το λευκό μια χαρά συμπεριφέρεται και αισθητά καλύτερο αποτέλεσμα !

• Λόγω έλειψης και μικρής φετινής καρποφορίας χρησιμοποιήσαμε φλούδα γκρέιπφρουτ, αντί για πορτοκάλι. Φυσικά θέμα γούστου, αλλά η οξύτητα και η ανάλαφρη πίκρα του φρούτου προσέφερε μια εντυπωσιακή νότα και υπέροχο χρώμα !

• Η συνταγή έτσι όπως προτείνεται απο εμάς είναι φυσικά νηστίσιμη.Ωστόσο αντικαθιστώντας το λίγο ελαιόλαδο με φρέσκο βούτυρο ΑΡΚΑΔΙΑ η απο ΕΑΣ ΝΑΞΟΥ και προσθέτωντας λίγο γάλα στη ζύμη και ένα αβγό τα ταχινοκούλουρα είναι κατάλληλα και για όσους δεν έιναι πολύ εξοικειωμένοι με την γεύση του ταχινιού

• Με τις ποσότητες που προτείνουμε μπορείτε να υπολογίζετε 30 με 40 κουλουράκια

• Το ελληνικό σησάμι διατίθεται καβουρδισμένο, είναι πιο παχύσπερμο από τα συνηθισμένα εισαγωγής και εξαιρετικά πιο νόστιμο

• Ανάλογα με τα γούστα σας επίσης μπορείτε κατά μερικά γραμμάρια να παίξετε με τη ζάχαρη η την στέβια και να έχετε ανάλογα αποτελέσματα στη γεύση . Ειδικά για την ελληνική στέβια να έχετε πάντοτε κατά νού την αναλογία 1 προς 3. Μάλιστα με στέβια τα ταχινοκούλουρα είναι και 100 % υγιεινά !!!

Καλοφάγωτα !

https://www.facebook.com/SyndimiourgiaMarathona/photos/pcb.1721417924816540/1721416154816717/?type=3&theater

Φωτογραφία του χρήστη Συνδημιουργία, αστικός καταναλωτικός συνεταιρισμός Μαραθώνα.
image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.