Υγιεινό ψωμί μπανάνας , από την Ερμιόνη Τυλιπάκη και το “The one with all the tastes”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Εάν έχετε 3 ώριμες μπανάνες που δεν θέλετε να καταναλώσετε ως έχει ή δεν ξέρετε πώς να αξιοποιήσετε, είμαι ο άνθρωπός σας. Και έχω 3 λέξεις για εσάς: υγιεινό ψωμί μπανάνας.

Ξέρετε γιατί είναι υγιεινό αυτό το ψωμί μπανάνας;

Γιατί περιέχει τα εξής υλικά:

  • Μπανάνα: πλούσια σε βιταμίνες, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρο, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες

  • Γιαούρτι: πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά

  • Αυγά: υγιεινή πηγή πρωτεΐνης, καλή πηγή ασβεστίου, ιωδίου, χολίνης, βιταμίνης Α και ισχυρών αντιοξειδωτικών

  • Λάδι καρύδας: πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα και υδατάνθρακες

  • Μέλι: με μεγάλη θρεπτική αξία, πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και αντιβακτηριακούς παράγοντες

  • Βρώμη: με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μέταλλα και ιχνοστοιχεία

  • Κανέλα: με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, μειώνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα αλλά και τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης

  • Μαύρη σοκολάτα: με αντιοξειδωτική δράση και σημαντικά οφέλη για την καρδιά και την αρτηριακή πίεση

Επιπρόσθετα, σε αυτό το ψωμί μπανάνας χρησιμοποιείται καστανή ζάχαρη, η οποία είναι λιγότερο κατεργασμένη και έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη σε σχέση με τη λευκή.

Όσον αφορά την κουβερτούρα, θα έλεγα ότι είναι προαιρετική, αλλά εάν παρακολουθείτε το blog καταλαβαίνετε ότι θα ήταν αδιανόητο να απουσιάζει. Μικρές εκρήξεις λιωμένης σοκολάτας στο στόμα; Σε συνδυασμό με μπανάνα; Ναι, ναι, χίλιες φορές ναι!

Εάν θέλετε, μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση (και τη θρεπτική αξία) του ψωμιού, προσθέτοντας λίγους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.

Αυτό που θέλω οπωσδήποτε να έχετε υπόψη αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε το υγιεινό ψωμί μπανάνας που σας προτείνω, είναι ότι πρόκειται για γλυκό ψωμί. Αυτό σημαίνει ότι η υφή του δεν είναι αφράτη και αέρινη (όπως του κέικ) αλλά πυκνή.

Μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένο αεροστεγώς (αφού πρώτα κρυώσει) μέχρι και την επόμενη ημέρα και να καταναλωθεί πολύ πολύ ευχάριστα. Από εκεί και έπειτα, είναι προτιμότερο να τοποθετηθεί στο ψυγείο, ούτως ώστε να διατηρηθεί η φρεσκάδα του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ξέρετε τι απάντησε ο Κωστής όταν ρώτησα πώς του φαίνεται; «Ψωμένιο».
Μάλιστα. Και ναι, μπορεί να ανταπάντησα κάτι της μορφής «Μα αφού ΕΙΝΑΙ ψωμί, πώς θα μπορούσε να μην είναι ψωμένιο;» αλλά μόνο όταν δοκίμασαν τα στριμαδάκια ηρέμησα και κατάλαβα από την αντίδρασή τους πόσο νόστιμο είναι.

Γευστικό και θρεπτικό, με ισορροπημένη γλύκα και εύκολη προετοιμασία, αυτό το υγιεινό ψωμί μπανάνας είναι ιδανικό για πρωινό ή σνακ.

ΥΓΙΕΙΝΟ ΨΩΜΙ ΜΠΑΝΑΝΑΣΜε 3 ώριμες μπανάνες και μερικά ακόμα ωφέλιμα υλικά, φτιάχνουμε ένα υγιεινό ψωμί μπανάνας που απολαμβάνουμε για πρωινό ή σνακ.
Προετοιμασία: 15 minsΜαγείρεμα: 1 hrΜερίδες: 1φόρμα για κέικ με διαστάσεις 30 x 10 εκ
.

Υλικά

  • 3 ώριμες μπανάνες μεσαίου μεγέθους πολτοποιημένες με πιρούνι

  • 200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό

  • 2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

  • 10 κ.σ. λάδι καρύδας το οποίο έχουμε προηγουμένως λιώσει και έχουμε αφήσει να κρυώσει

  • 4 κ.σ. μέλι

  • 280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

  • 130 γρ. νιφάδες βρώμης αλεσμένες στον επεξεργαστή τροφίμων

  • 100 γρ. ζάχαρη καστανή

  • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

  • 1 κ.γ. κανέλα

  • 125 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα και βουτυρώνουμε καλά μια μακρόστενη φόρμα για κέικ, με διαστάσεις 30 x 10 εκ.

  • Σε μπολ βάζουμε τα υγρά υλικά, δηλαδή τις μπανάνες, το γιαούρτι, τα αυγά, το λάδι καρύδας και το μέλι και ανακατεύουμε καλά.

  • Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τα στερεά υλικά, δηλαδή το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και την ψιλοκομμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.

  • Αδειάζουμε τα υγρά στα στερεά υλικά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Δεν επιμένουμε με το ανακάτεμα, μας ενδιαφέρει μόνο να ενωθούν τα υλικά και να διαλυθεί το αλεύρι.

  • Μεταφέρουμε τη ζύμη στη φόρμα και ψήνουμε το ψωμί για 1 ώρα περίπου ή μέχρις ότου να βγαίνει στεγνή μια οδοντογλυφίδα που θα βυθίσουμε στο εσωτερικό του. Εάν η επιφάνεια του ψωμιού αποκτήσει γρήγορα χρώμα, καλύπτουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε κανονικά το ψήσιμο.

ΣημειώσειςΗ αρχική ιδέα εδώ.

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *