“Χορτοφαγική δίαιτα: Πόσο ισορροπημένη είναι;”, από το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου.


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το συγκεκριμένο άρθρο προτείνουμε να ξεκινήσει με τον ορισμό της χορτοφαγίας. Χορτοφαγία λοιπόν είναι η δίαιτα που δεν περιλαμβάνει τροφές ζωικής προέλευσης. Πρόκειται για τη διατροφή, που αποκλείει το κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι.

Υπάρχουν χορτοφάγοι και χορτοφάγοι

Οι λόγοι για τους οποίους κάποιος επιλέγει να γίνει χορτοφάγος ή αλλιώς vegan, ποικίλουν και κατά τη γνώμη μας, είναι καθαρά προσωπικοί. Η διαφορά όμως από χορτοφάγο σε χορτοφάγο είναι κατά πόσο ακολουθεί μία vegan δίαιτα σε αυστηρό πλαίσιο ή όχι. Υπάρχουν εκείνοι που αποφεύγουν το κρέας και το ψάρι, αλλά απολαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγό. Εκείνοι που έχουν μια διατροφή αποκλειστικά βασισμένη σε φυτικές τροφές όπως είναι τα δημητριακά, τα όσπρια, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί, οι μερικώς φυτοφάγοι που τρώνε κυρίως λαχανικά και φρούτα χωρίς όμως να αποκλείουν από τη διατροφή τους το κρέας και το ψάρι. Και τέλος έχουμε τους ωμοφάγους, οι οποίοι καταναλώνουν ωμά φρούτα και λαχανικά- κυρίως της εποχής- ανάλατους ή άψητους ξηρούς καρπούς, σπόρους κτλ.

Πόσο ισορροπημένη είναι η διατροφή που βασίζεται στη χορτοφαγία;

Σε γενικές γραμμές ως ισορροπημένη θεωρούμε τη διατροφή, που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφών σε ένα μέτρο λογικής κατανάλωσης και απόλαυσης. Ωστόσο κάθε δίαιτα μπορεί να γίνει ισορροπημένη, εφόσον είναι εξατομικευμένη. Οποιαδήποτε δίαιτα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη από έναν ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο στην ηλικία, το φύλο, τη φυσική δραστηριότητα, την υγεία και το lifestyle του ατόμου. Αυτό σημαίνει ότι ποτέ- και είμαστε απόλυτοι σε αυτό- δεν ξεκινάμε αυθαίρετα μία τόσο σημαντική αλλαγή στη διατροφή μας. Πρέπει να προηγηθούν αιματολογικές εξετάσεις και οι σχετικές μετρήσεις από τον Ειδικό.

Αποτελεί κοινή λογική όμως ότι η χορτοφαγική δίαιτα έχει κάποια διατροφικά «κενά». Για παράδειγμα μία αυστηρή vegan διατροφή ενδέχεται να οδηγήσει σε έλλειψη σιδήρου, φυλλικού οξέος, βιταμίνης του συμπλέγματος Β, βιταμίνης D, ψευδαργύρου, ιωδίου, ασβεστίου και η λίστα δε σταματάει εδώ. Αυτά τα «κενά» υπάρχουν και πρέπει να καλυφθούν. Το Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου τονίζει ότι υπάρχουν τρόποι κάλυψης των αναγκών του ατόμου που επιθυμεί να γίνει χορτοφάγος, αλλά όταν αποκλείουμε κάποιες βασικές ομάδες τροφών πρέπει να αντικαταστήσουμε τα θρεπτικά συστατικά αυτών με άλλες. Σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνονται οι βιταμίνες, τα μέταλλα, τα αμινοξέα, τα λιπαρά οξέα και όχι μόνο.

Tips για Χορτοφάγους

1. Επαναλάβετε αιματολογικές εξετάσεις κάθε 6 μήνες.

2. Επισκεφθείτε έναν Ειδικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο για μία πραγματικά ισορροπημένη διατροφή στο πλαίσιο της χορτοφαγίας.

3. Συνδυάστε τα σιτηρά, όπως είναι η βρώμη, με το ρύζι και τα όσπρια.

4. Εντάξτε στη διατροφή σας το λιναρόσπορο, τα καρύδια και τη σόγια για Ω3 λιπαρά οξέα (εφόσον δεν τρώτε ψάρι).

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

5. Ρωτήστε τον Διαιτολόγο- Διατροφολόγο σας για την πρόσληψη ενός συμπληρώματος διατροφής, που θα είναι πλούσιο σε βιταμίνη D και βιταμίνη B12.

6. Να θυμάστε ότι και η χορτοφαγία θέλει ποικιλία!

7. Αυξήστε την κατανάλωση σε όσπρια, ξηρούς καρπούς και σιτηρά ολικής αλέσεως για περισσότερο ψευγάργυρο και ασβέστιο.

8. Δώστε βάση στις ανάγκες του οργανισμού σας συνολικά. Χρειάζεστε εξίσου τις βιταμίνες, το σίδηρο και το ασβέστιο με τα Ω3 λιπαρά οξέα και τις πρωτεϊνες.

 

Διαιτολογικό Γραφείο Θαλή Παναγιώτου

Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α13, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

 

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *