“Ζάχαρη υπάρχει παντού!”, από τον Σύμβουλο Διατροφής Θαλή Παναγιώτου.

Οι πληροφορίες που έχουμε όλοι για τις αρνητικές επιπτώσεις της ζάχαρης στην υγεία κι ευεξία μας είναι πολλές. Πολλές και τόσο σημαντικές, που μας έχουν οδηγήσει να διαβάζουμε δύο και τρεις φορές τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζουμε, μέχρι να εντοπίσουμε την ένδειξη “χωρίς ζάχαρη” ή με “τόσο τις εκατό λιγότερη ζάχαρη.”

Επομένως οι περισσότεροι φροντίζουμε να τη “διώχνουμε” σταδιακά από το καθημερινό διαιτολόγιό μας, αφού γνωρίζουμε πως η θετική επίδραση και η γευστική χαρά ή ενέργεια που μας δίνει, είναι είτε προσωρινή είτε πλασματική. 

Ναι, χρειάζεται η ζάχαρη αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. Αντιθέτως σε περιορισμένες. Όταν δηλαδή νιώθουμε την ενέργειά μας να μειώνεται δραματικά στη μέση μίας δύσκολης ημέρας ή εβδομάδας, συνήθως δεν είναι η ζάχαρη αυτή που χρειαζόμαστε. Ακόμη κι αν τη δοκιμάσουμε, ακόμη κι αν την απολαύσουμε και νιώσουμε καλύτερα, μετά από λίγο θα θέλουμε κι άλλο ή θα ξανααισθανθούμε τη μπαταρία μας να επιστρέφει στο “low”. Έτσι την αντικαθιστούμε καλύτερα μ’ ένα φρούτο, έναν πλούσιο φυσικό χυμό λαχανικών ή ένα πλήρες γεύμα.

Το ζήτημα όμως του άρθρου μας είναι το εξής: Η ζάχαρη υπάρχει παντού, ξέρει να κρύβεται καλά και να παραμένει κυριολεκτικά αόρατη δρώντας ανενόχλητη στον οργανισμό μας. Και το ίδιο προειδοποιεί και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η ενδεικνυόμενη ποσότητα ημερήσιας πρόσληψης σε ζάχαρη είναι 50 γραμμάρια για τις γυναίκες και 70 γραμμάρια για τους άνδρες.

Το thalispanagiotou σάς παραθέτει μερικές από τις τροφές που έχουν αρκετή ζάχαρη κι ίσως να μην το είχαμε προσέξει…

Ψωμί- Η περιεκτικότητας ζάχαρης σε μία φέτα λευκό ψωμί μπορεί να φτάνει μέχρι και τα τρία γραμμάρια!

Σάλτσα ντομάτας- Έχει πολλά οφέλη και δίνει νοστιμιά στο φαγητό μας. Αρκετοί παραγωγοί όμως προσθέτουν ζάχαρη, για να περιορίσουν την οξύτητα της ντομάτας.

Γιαούρτι- Όταν μειώνεται τα λιπαρά, πρέπει ν’ αυξηθεί η γεύση και συνήθως στα επιδόρπια γιαουρτιού, όπως λέγονται τα περισσότερα γιαούρτια εκτός από τα κλασικά αγαπημένα στην πήλινη συσκευασία, έχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης.Ένα κεσεδάκι γιαούρτι με 150 γραμμαρίων με 0% λιπαρά μπορεί να περιέχει έως και 20 γραμμάρια ζάχαρης!

Νερό- Κι όμως! Ειδικά κάποια εμφιαλωμένα νερά έχουν αυξημένη ποσότητα ζάχαρης. Γι’ αυτό ίσως και η διαφορά στη γεύση από νερό σε νερό! Για σκεφθείτε το…

Επιπλέον τροφές με «κρυμμένη» ζάχαρη

Δημητριακά και μπάρες δημητριακών

• Έτοιμες σάλτσες με λαχανικά

• Αναψυκτικά

• Προμαγειρεμένα και κατεψυγμένα φαγητά

• Κράκερς, κριτσίνια και διάφορα ακόμη αρτοσκευάσματα

 

http://www.thalispanagiotou.gr/product_info.php?products_id=118

 

Σύμβουλος Διατροφής Θαλής Παναγιώτου

Διεύθυνση:  Δασκαρόλη 67, Γλυφάδα (Εμπορικό κέντρο centrum, γραφείο Α12, 1ος όροφος)
Τηλ:  210 9960989
Fax:  210 9620034
E-mail:  [email protected]

Ίσως σας ενδιαφέρουν :Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *