“Ζαχαρωμένο μέλι: Γνωρίζετε τι ακριβώς είναι;” , από την Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και το diaitologia.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Το ζαχαρωμένο μέλι ή αλλιώς η κρυστάλλωση του μελιού, είναι φυσικό φαινόμενο το οποίο δεν προξενεί καμία αλλαγή στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του μελιού, δεν σημαίνει πως το μέλι είναι κατώτερης ποιότητας, χαλασμένο αλλά ούτε και ότι έχει νοθευτεί. Το ζαχαρωμένο μέλι θα δημιουργηθεί λόγω της χημικής του σύνθεσης και οι παράγοντες που παίζουν ρόλο σε αυτήν την αλλαγή είναι :

  • η συγκέντρωση γλυκόζης-φρουκτόζης στο μέλι,
  • η σχέση γλυκόζης – νερού στην σύσταση, η υγρασία δηλαδή που περιέχει το μέλι
  • η περιεκτικότητα του σε γύρη.
  • Το μέλι από νέκταρ άνθεων ζαχαρώνει πολύ πιο εύκολα σε σχέση με τα σκουρόχρωμα μέλια από μελιτώματα.

Ένας γενικός κανόνας ορίζει ότι όταν η σχέση γλυκόζης/νερό στο μέλι είναι μικρότερη από 1,7 τότε το μέλι ζαχαρώνει αργά, ενώ αν η σχέση γλυκόζης/νερό είναι μεγαλύτερη από 2,1 ζαχαρώνει γρήγορα. Αν θέλετε να διορθώσετε την κρυστάλλωση του ζαχαρωμένου μελιού δεν έχετε παρά να το θερμάνετε βάζοντας το βάζο σε μπεν μαρί στους 70ο  Κελσίου για 10 λεπτά ανακατεύοντας σταθερά. Καταναλώστε λοιπόν ζαχαρωμένο μέλι άφοβα, είναι γνήσιο!

ΠΗΓΕΣ

1.Δ.ΜΠΟΣΚΟΥ : «Χημεία τροφίμων», εκδόσεις Γαρταγάνη, (ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2004).

Θέλετε να ξεκινήσετε το δικό σας πρόγραμμα διατροφής; Κάντε κλικ ΕΔΩ 

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Νεστορή Βασιλική , Διαιτολόγος – Διατροφολόγος 

 

 

http://www.diaitologia.gr/zaxaromeno-meli/

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *