Fineti (Chipita)
PIERCE-SUMMERCAMP2017
VIAP-MENTEL(June2017-gif)(εσωτερικές)
fineti

Το πεντανόστιμα δεν φτάνει, γιατί τα αδικεί λίγο αυτά τα μπισκότα. Ζύμη τριφτή και βουτυράτη, αλμυρή καραμέλα και σοκολάτα.

Πλάι στα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες, αυτά τα ιδιαίτερα μπισκότα να είστε σίγουροι πως θα κλέψουν τις εντυπώσεις. Βουτυράτα και αρωματικά, με την καραμέλα και τη σοκολάτα να τα ενώνει μεταξύ τους θα γίνουν το hot spot των γιορτινών τσαγιών και της χαλάρωσης των ημερών.

Υλικά για 20 διπλά κομμάτια διαμέτρου 6εκ.

για τα μπισκότα:

  • 150γρ. βούτυρο LURPAK μαλακωμένο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
  • 75γρ. ζάχαρη άχνη
  • 300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 καψουλάκι βανιλίνη ή λίγη τριμμένη βανίλια μπουρμπόν
  • 2 αβγά

για τη διακόσμηση

  • 70γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη

για τη  σάλτσα καραμέλας

  • 150ml κρέμα γάλακτος Arla πλήρη λιπαρών, καλά ζεσταμένη
  • 150γρ. ζάχαρη
  • 20γρ. βούτυρο LURPAK
  • 1/4 κουτ. γλυκού ανθό αλατιού

dsc_0099edited

Εκτέλεση

  1. Πρώτα ετοιμάζετε τη σάλτσα καραμέλας: Σε ένα τηγάνι βάζετε τη ζάχαρη μόνη της σε μεσαία φωτιά και περιμένετε χωρίς να ανακατεύετε. Όταν αρχίσει να υγροποιείται η ζάχαρη περιμετρικά στον πάτο του τηγανιού πιάνετε το τηγάνι από το χέρι και το κουνάτε κυκλικά. Το ξαναβάζετε στη φωτιά κι επαναλαμβάνετε όσες φορές χρειαστεί μέχρι να υγροποιηθεί όλη η ζάχαρη.
  2. Αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε γρήγορα με αβγοδάρτη. Όταν λιώσει το βούτυρο προσθέτετε πολύ προσεχτικά τη ζεστή κρέμα γάλακτος ανακατεύοντας. Βάζετε ξανά το τηγάνι στη φωτιά, προσθέτετε και το χοντρό αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να πάρει μια βράση και να λιώσει καλά η καραμέλα. Αδειάζετε την σάλτσα σε ένα μπολάκι και την αφήνετε να κρυώσει.
  3. Για τα μπισκότα: Ζυγίζετε τα υλικά σας και τα τοποθετείτε όλα μαζί (εκτός από τα αβγά) στον κάδο του μίξερ. Με τους γάντζους ξεκινάτε να ανακατεύετε τα υλικά και όταν πάρετε ένα μίγμα σαν ψίχουλα ρίχνετε πρώτα το πρώτο αβγό και μετά το δεύτερο. Ζυμώνετε λίγο με τα χέρια αλλά προσοχή, όταν λέμε λίγο εννοούμε λίγο. Το πολύ ζύμωμα σκληραίνει τη ζύμη. Τώρα η ζύμη σας είναι μαλακή και εύπλαστη. Αφήστε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά στο ψυγείο.
  4. Χωρίζετε τη ζύμη σας σε 4 μέρη. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC και στρώνετε με χαρτί ψησίματος 2 ρηχά ταψιά. Μετά τοποθετείτε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή σελοφάν στον πάγκο σας. Εκεί επάνω τοποθετείτε το πρώτο κομμάτι ζύμης και το πιέζετε με τις παλάμες σας να πλατύνει. Τοποθετείτε δεύτερο κομμάτι λαδόκολλας ή σελοφάν από πάνω και με τη βοήθεια πλάστη το ανοίγετε σε φύλλο πάχους 3χιλ. Με κουπ πατ σε σχήμα αστεριού ή στρογγυλό διαμ. 6εκ. κόβετε μπισκότα σε σχήμα κύκλων ή αστεριών και τα μεταφέρετε στα ταψιά που ετοιμάσατε.
  5. Τα ψήνετε στον προθερμασμένο φούρνο για 15-20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσοκόκκινο χρώμα, όχι να ροδοκοκκινίσουν πολύ. Τα ξεφουρνίζετε και αφήνετε να κρυώσουν πριν τα βγάλετε από το ταψί για να μην διαλυθούν.
  6. Λιώνετε την ψιλοκομμένη κουβερτούρα στα μικροκύματα ή σε μπεν μαρί.
  7. Παίρνετε ανά δύο μπισκότα ίδιου σχήματος και τα ενώνετε μεταξύ τους τοποθετώντας ανάμεσα λίγη αλμυρή καραμέλα. Τα αραδιάζετε στο ταψί το ένα δίπλα στο άλλο. Την καραμέλα που θα περισσέψει κρατήστε τη σε γυάλινο μπολ στο ψυγείο.
  8. Με ένα κουτάλι παίρνετε λιωμένη κουβερτούρα και τα περιχύνετε δημιουργώντας γραμμές και σχήματα ακανόνιστα. Αφήνετε να κρυώσει η κουβερτούρα και να σταθεροποιηθεί πριν τα μεταφέρετε σε σκεύος σερβιρίσματος.

Σημείωση:

Αν φτιάξετε τα μπισκότα σας μικρότερα θα σας βγουν περισσότερα κομμάτια. Εγώ έφτιαξα και μπισκότα ίδιου σχήματος αλλά σε διαφορετικά μεγέθη και τα ένωσα βάζοντας κάτω το μεγάλο πάνω το μικρό. Τα βρήκα όμορφα!

dsc_0106edited

Το καλό φαγητό αξίζει Lurpak®

 

http://www.sweetly.gr/2016/12/biscotta-voutirou-me-almiri-karamela-kai-sokolata/

 

 

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.