Cookies με χοντρά κομμάτια σοκολάτας και άνθος άλατος, από το “the green mixer”!

Τις τελευταίες βδομάδες έχω αλλάξει τμήμα στη δουλειά και εκεί που ήμουν στο ίδιο πόστο για 7 χρόνια, ξαφνικά βρέθηκα με νέους συναδέλφους, σε νέο χώρο και νέο αντικείμενο εργασίας.salted chocolate chunk cookies_mini

Εκεί που είχα μια σχετική ησυχία και όχι πολλές συναναστροφές με πολύ κόσμο, τώρα βρίσκομαι σε ένα χώρο μαζί με άλλους 30-40. Εκεί που νόμιζα ότι δεν θα μου άρεσε καθόλου, τελικά ανακαλύπτω ότι είναι ωραίο να έχεις γείτονες και να δουλεύεις σε ομάδα (καλά, κάποιοι μπορεί να στην σπάνε κάποιες στιγμές, στα σίγουρα γιατί μπορεί να είσαι στριμμένακι, αλλά αυτό είναι θέμα δικό σου μάλλον).

salted chocolate chunk cookies 3_mini
Το μόνο που με έχει προβληματίσει τελευταία, είναι πως θα “δειγματίζω” τα γλυκά μου. Πριν που δεν είχα πολλές άμεσες συναναστροφές, είχα λίγους και καλούς δοκιμαστές, κάποιους σταθερούς και κάποιους guest stars όπως τους αποκαλούσα. Τώρα δεν ξέρω πως θα το κάνω, γιατί δεν γίνεται να δοκιμάζουν όλοι κάθε φορά που φτιάχνω κάτι γιατί αλλιώς θα πέσει έξω το “μαγαζί”, ούτε θέλω να είμαι στα κρυφά κάθε φορά με το ταπεράκι να περιμένω να φύγει ο ένας για να κεράσω τον άλλο. Πρέπει να βρω τι θα κάνω και πως. Αν έχει κανείς καμιά ιδέα, ας μου πει.

salted chocolate chunk cookies 2_miniΕπειδή τις πρώτες δυο βδομάδες δεν κατάφερα να φτιάξω κάτι και να πάρω μαζί, είδα αυτή τη συνταγή και είπα να την δοκιμάσω. Όσες συνταγές για cookies και να έχεις, άλλη μια δεν βλάπτει ποτέ κανένα, ούτε είναι περιττή.

Είναι εύκολα και γρήγορα να τα φτιάξεις και σίγουρα δύσκολα θα βρεις άνθρωπο που να μην τα τρώει. Σκέφτηκα ότι είναι ιδανικά για δοκιμή στο νέο περιβάλλον, για να “διαφημιστώ” και να γλυκάνω και τους νέους συνεργάτες. Επίσης η παρουσία του άνθους άλατος ίσως να ξεδιαλέξει και κάποιους που δε το τρώνε, δηλαδή σκέφτηκα ότι θα μου τα σνομπάρει στο σπίτι ο κριτής, γιατί γενικά μου γκρινιάζει για το αλάτι στα γλυκά, οπότε θα τα πάρω όλα στο γραφείο χωρίς πολλά παράπονα.

salted chocolate chunk cookies 5_mini

Όμως, όπως με όλα τα σχέδια που εχω κάνει τον τελευταίο καιρό, έτσι και αυτό δεν ήταν από τα πολύ πετυχημένα. Ίσως να φταίει ότι τα έφτιαξα μεσημεριάτικα, μετά το φαγητό, που είναι η ιδανική ώρα για γλυκό. Με το που βγήκαν οι πρώτες παρτίδες από το φούρνο, έγινε πέσιμο από τον κριτή για δοκιμή. Τον προειδοποίησα ότι ήταν ζεστά, τίποτα. Τον προειδοποίησα ότι έχουν αλάτι χοντρό, που δεν του αρέσει κλπ κλπ, τίποτα. Ωσάν το cookie monster καταβρόχθισε 2 με τη μια, τα οποία προόριζα για φωτογράφιση μάλιστα και με το ζόρι τον κράτησα από το να κάνει πέσιμο. Μάλιστα ένα που του έδωσα να κρατάει για να το φωτογραφίσω το καταβρόχθισε τρέχοντας μακριά μου, μετά το τέταρτο κλικ.

Δεν λέω άλλα. Θα αφήσω τις εικόνες να μιλήσουν (κλικ για όποιον δεν “ακούει” καλά).

salted chocolate chunk cookies 4_mini
Cookies.

Bαρετά όσο δεν πάει άλλο, καμία παγκόσμια πρωτοτυπία για αυτή τη food blogger, μπισκότα “με εποχικά υλικά”.

Δηλαδή, με χοντρά κομμάτια σοκολάτας. Που ανακατεύονται ανομοιόρφα και δεν ξέρεις τι θα σου κληρώσει σε κάθε μπισκότο και σε κάθε δαγκωνιά.

Και άνθος άλατος. Tραγανά στις άκρες ενώ στο κέντρο διατηρούν την υγρασία τους και είναι λιγουλάκι πιο μαλακά. Ή χωρίς άνθος άλατος. Τα έκανα μισά μισά τελευταία στιγμή, τελικά για να πιάσω μεγαλύτερο κοινό(μετάφραση= γιατί σε κάποια το ξέχασα ). Συνταγή που κρατιέται ψηλά ψηλά στη λίστα με τα «καλά».

Λίγα λόγια για τη συνταγή:
• Όπως ανέφερα παραπάνω μπορείτε και να παραλείψετε το πασπάλισμα με άνθος άλατος αν δεν σας αρέσει, τα μπισκότα είναι πολύ νόστιμα και χωρίς αυτό.
• Αν θέλετε και έχετε χρόνο, μπορείτε να βάλετε το μείγμα στο ψυγείο να ξεκουραστεί πριν το ψήσιμο, από μια ώρα έως και μια μέρα (ακόμα καλύτερα αν είστε τόσο της οργάνωσης  – εγώ την ξεκούρασα 2 ώρες περίπου) και να δέσουν τα υλικά και η γεύση του. Επίσης δεν θα απλώσουν τόσο πολύ όσο αυτά που ψήνονται κατευθείαν μετά το ανακάτεμα. Αν δεν έχετε χρόνο, προχωράτε κατευθείαν στο ψήσιμο.
• Αν δεν θέλετε να τα ψήσετε όλα σε μια φουρνιά, μπορείτε να σχηματίσετε με τη ζύμη μπαλίτσες, να τις βάλετε σε ένα δισκάκι/πιάτακι στην κατάψυξη έως ότου να σκληρύνουν και μετά να τις αποθηκεύσετε καλά κλεισμένες σε μια σακούλα για κατάψυξη. Πάνω στη σακούλα να γράψετε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο τι είναι και τις οδηγίες ψησίματος, γιατί το πιο πιθανό είναι να μην θυμάστε. Τις ψήνετε χωρίς ξεπάγωμα, προσθέτοντας 1-2 λεπτά στον αρχικό χρόνο ψησίματος.

Cookies με χοντρά κομμάτια σοκολάτας και άνθος άλατος

Συνταγή από τη Smitten Kitchen

Υλικά
½ κούπα (113γρ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.Σ. (25 γρ) ζάχαρη κρυσταλλική
2 κ. Σ (25γρ) ζάχαρη turbinado (ακατέργαστη ζάχαρη, αν δεν έχουμε βάζουμε καστανή ή απλή ζάχαρη – την αντικατέστησα με muscovado)
¾ κούπας συν 2 κ.Σ. (165 γρ) καστανή ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
¾ κ.γ. baking soda
¼ κ.γ. αλάτι
1 ¾ κούπες (220 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
225γρ σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη σε χοντρά κομμάτια (έβαλα και μερικές σταγόνες σοκολάτας που είχα)
άνθος άλατος για πασπάλισμα πριν το ψήσιμο

Εκτέλεση:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε 2 ταψιά.

Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες με το μίξερ, σε μεσαία δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό και τη βανίλια και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν, καθαρίζοντας τα τοιχώματα με μια σπάτουλα, αν χρειαστεί. Προσθέτουμε το αλάτι και τη baking soda και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθεί στο μείγμα. Προσθέτουμε και τα κομμάτια σοκολάτας, ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.

Με ένα κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού(χρησιμοποιώ ένα μικρό) ή με ένα κουτάλι της σούπας σχηματίζουμε μικρές μπαλίτσες τις οποίες βάζουμε στο ταψί μας, αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους γιατί απλώνουν στο ψήσιμο (αν θέλουμε να γίνουν πολύ λεπτά και να απλώσουν τα πιέζουμε και ελαφρά με το χέρι μας). Πασπαλίζουμε λίγο άνθος άλατος.

salted chocolate chunk cookies before after_mini

Ψήνουμε για 10-12 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα στις άκρες, ανάλογα με το μέγεθος πάντα. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε στο ταψί για 5 λεπτά να κρυώσουν ελαφρά και μετά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως.

(βγήκαν περίπου 43 μπισκότα μεσαίου μεγέθους)

http://thegreenmixer.com/2015/05/19/cookies-me-chontra-kommatia-sokolatas/

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *