Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Σκωτία… highlands και κάστρα, whiskey και κιλτ… αλλά φυσικά και shortbread biscuits!

Τα μπισκοτάκια αυτά βουτύρου που σερβίρονται παντού και αγοράζονται συσκευασμένα σε διάφορες παραλλαγές, είναι ένα μία παραδοσιακή παρασκευή με καταγωγή από την Σκωτία εδώ και κάποιες εκατοντάδες χρόνια.

Γεμάτο το web συνταγές με μικρές διαφορές στις αναλογίες αλλά και στα επιπλέον υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εμείς στο σπίτι τα κάνουμε φυσικά gluten free με μια κλασική συνταγή, πολύ εύκολα και γρήγορα, ενώ τα εξαφανίζουμε με ακόμη μεγαλύτερη ταχύτητα.

Τρία τα βασικά μας υλικά: ζάχαρη – βούτυρο – αλεύρι, 1 προς 2 προς 3 η αναλογία, ένα ..δύο.. τρία, ξεκινάμε λοιπόν για την πανεύκολη αυτή παρασκευή.

Τα υλικά μας για ένα μεγάλο ταψί:

– 75 gr  ζάχαρη λευκή κρυσταλλική και ζάχαρη άχνη χωρίς γλουτένη(50 με 25 βάζω εγω)

– 150 gr  βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

– 225 gr  αλεύρι χωρίς γλουτένη για όλες τις χρήσεις (κάποιοι ένα μέρος από αυτό το αλλάζουν με κορν φλάουρ)

– λίγο αλάτι

– ένα κουταλάκι βανίλια σκόνη

– κάποιο επιπλέον υλικό αν και εφόσον θέλετε να προσθέσετε (ξηρούς καρπούς, τζίντζερ, τριμμένη κανέλλα, ξύσμα πορτοκαλιού)

– άχνη ζάχαρη/μαύρη ζάχαρη ανακατεμένη με κανέλλα/λιωμένη κουβερτούρα (ότι προτιμάτε για το τελείωμα – ακόμη και σκέτα)

Ανακατεύουμε λοιπόν καλά με ένα πιρούνι ή με τα χέρια μας το κομμένο σε κυβάκια βούτυρο με την ζάχαρη, τη βανίλια μέχρι να γίνουν ένα. Ενσωματώνουμε στο μίγμα μας και το αλεύρι και το λίγο αλάτι (και το επιπλέον υλικό μας αν έχουμε)  με στόχο να φτιάξουμε μια ζύμη. Στην αρχή φτάνουμε σε μια κατάσταση με τρίμματα οπότε ξεκινάμε με τα χέρια μας να το φτιάχνουμε, καταλήγοντας εντέλει σε μια μπάλα. Αυτό ήταν, τελειώσαμε! Δείτε παρακάτω τη εικόνα των υλικών μας στα ενδιάμεσα στάδια που περιγράφω.

shortbread-making1
shortbread-making2
shortbread-making3
shortbread-making4
shortbread-making5

Αν θέλουμε αφήνουμε το μίγμα καλυμμένο με διαφάνεια για λίγο στο ψυγείο για κόψουμε στη συνέχεια πιο εύκολα τα κομμάτια μας (τα έχω κόψει και αμέσως – ποιος περιμένει τώρα!). Βάζουμε την μπάλα μας πάνω σε ένα χαρτί ψησίματος και με την διαφάνεια από πάνω, το στρώνουμε με πλάστη ή πατώντας το σιγά σιγά με ένα άλλο ταψί! Αφού τα κόψουμε σε μακρόστενα μπαστούνια η κόρη – λατρεμένη μόνιμη βοηθός (αλλά και αυστηρός κριτής) μου κάνει τις τρυπούλες με πιρούνι και είμαστε έτοιμοι, ψήσιμο σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 12-15 λεπτά αν είναι “κοντά”, γύρω στο 20λεπτό για τα πιο ψηλά, ανάλογα με το ύψος της ζύμης που προτιμήσαμε, μέχρι πάντως να αρχίσουν να παίρνουν ένα υπέροχο χρυσό χρώμα!

Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά και τα απολαμβάνουμε σκέτα, πασπαλισμένα με άχνη, κάνοντας κόλπα με λιωμένη κουβερτούρα ή βυθίζοντας ένα κομμάτι τους μέσα σε αυτήν!

Παραλλαγές πολλές μπορείτε να δοκιμάσατε και στα υλικά αλλά και στα σχήματα, εμείς όπως βλέπετε παρακάτω τα δοκιμάσαμε και με τριμμένο ινδοκάρυδο αλλά και με κανέλα μέσα στη ζύμη (πασπαλίστε τα και από πάνω με κανέλα και μαύρη ζάχαρη), πάντα με τα υπέροχα σχέδια που έβγαλαν τα επιδέξια χέρια της μικρής μου.

Και αφού μιλάμε για Σκωτία, ας θυμηθούμε και τους σκωτσέζους  Belle & Sebastian ένα από τα πιο χαρακτηριστικά συγκροτήματα της ρομαντικής indie pop προς τα τέλη των 90s, σε ένα πιο πρόσφατο τραγούδι τους σχετικό με την καθημερινότητα στην εποχή μας.

Πάρτε μια ανάσα από την αδυσώπητη καθημερινότητα, teatime, shortbread biscuits και belle & sebastian.

 

http://adaywithoutgluten.com/gluten-free-shortbread/

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *