Αφράτο τσουρέκι με γέμιση σοκολάτας, από τον Γιώργο Λέκκα!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Υλικά

 

Για την ζύμη

1 1/2 φλ. χλιαρό νερό

1 1/2 κουταλιές της σούπας μαγιά σκόνη

1 1/2 κουταλιές της σούπας αλάτι

8 αυγά, ελαφρώς χτυπημένα

1/2 φλ. μέλι

375 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο, συν βούτυρο για να αλείψετε την φόρμα

7 1/2 φλ. αλεύρι για κάθε χρήση

1 κ.γλκ μαχλέπι τριμμένο

1 κ.γλκ μαστίχα τριμμένη

2 βανίλιες σκόνη

Ξύσμα από 1 λεμόνι

Για την επάλειψη

αυγόγαλα, (1 αυγό χτυπημένο με 1 κουταλιά της σούπας νερό)

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Για την γέμιση σοκολάτας

300 γρ σοκολάτα κουβερτούρα , ψιλοκομμένη

2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο

4 κουταλάκια του γλυκού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη

5 κουταλιές της σούπας σιρόπι καλαμποκιού

 

Διαδικασία

 

Για την ζύμη: Στο κάδο του μίξερ αναμειγνύουμε τη μαγιά, αλάτι, το ξύσμα λεμόνι, τις βανίλιες, το μαχλέπι, την μαστίχα, τα αυγά, το μέλι και το λιωμένο βούτυρο με το νερό στο μπολ. Χρησιμοποιούμε το γάντζο ζύμης, ανακατεύουμε σε μέτρια ταχύτητα και ρίχνουμε  το αλεύρι μέχρι να ενσωματωθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή ζύμη. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη το κάδο και το αφήνουμε να παραμείνει σε ζεστό μέρος  για 2 ώρες μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Ανακατεύουμε απαλά την ζύμη. Τυλίγουμε με μεμβράνη και βάζουμε την ζύμη στο ψυγείο για 30΄.

Για την γέμιση σοκολάτας: Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, τη σκόνη κακάο και το σιρόπι καλαμποκιού ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν.

 

Βουτυρώνουμε ελαφρά μια μακρόστενη φόρμα 23χ10 εκ. Πασπαλίζουμε την επιφάνεια της ζύμης με αλεύρι και με ένα οδοντωτό μαχαίρι, κόβουμε σε 2 κομμάτια την ζύμη. Με την βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε φύλλο ορθογώνιο παραλληλόγραμμο και πάχος 2,5 εκ. Απλώνουμε  1/2 φλ. από την γέμιση σοκολάτας και, αφήνουμε 1,5 εκ περιθώριο στης άκρες της ζύμης χωρίς γέμιση.  Ρολάρουμε τη ζύμη και σφραγίζουμε τις άκρες. Τοποθετούμε με την ένωση προς τα κάτω στην φόρμα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1ώρα και 30΄λεπτά να διπλασιαστεί σε όγκο. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους  175 βαθμούς. Χρησιμοποιούμε ένα πινέλο ζαχαροπλαστικής και αλείφουμε με το αυγόγαλα. Αν θέλουμε πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Ψήνουμε για 45 λεπτά έως ότου ροδίσει. Το βγάζουμε από την φόρμα και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. ζεσταίνουμε την υπόλοιπη γέμιση σοκολάτας και περιχύνουμε πάνω από το αφράτο τσουρέκι.

 

http://www.lekkas-giorgos.com/2015/03/blog-post.html

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *