Ατομική μπουγάτσα με σπιτικό φύλλο, από τον Άκη Πετρετζίκη και το koolnews.gr!

Ιδανική για πρωινό, λαχταριστή και τραγανή, η μπουγάτσα θα σε απογειώσει με τη νοστιμιά της! Έχει, άλλωστε, και την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη…

Υλικά

  • 300 γραμμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 150 ml χλιαρό νερό
  • 50 γραμμ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σκόνη
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Για την κρέμα

  • 750 ml γάλα 3,5% λιπαρά
  • 125 γραμμ. ζάχαρη
  • 2 αβγά
  • 60 γραμμ. κορνφλάουρ
  • 80 γραμμ. βούτυρο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • Άχνη ζάχαρη και κανέλα για πασπάλισμα
  • 3-4 κουταλιές της σούπας γάλα

Διαδικασία

Βάζουμε το γάλα με τη μισή ζάχαρη σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βράζει τη βγάζουμε από την φωτιά. Βάζουμε σε ένα μπολ την υπόλοιπη ζάχαρη, τους κρόκους και το κορν φλάουρ. Τα χτυπάμε με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν ένας χυλός και ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα με τη βοήθεια μιας κουτάλας ανακατεύοντας με το σύρμα συνεχώς.

Ανακατεύουμε πολύ καλά με το σύρμα και επιστρέφουμε το μείγμα μας στη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε ζωηρά και όταν δούμε ότι το μείγμα μας αρχίζει να πήζει χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν πήξει εντελώς, αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μία γυαλιστερή κρέμα.

Περνάμε την κρέμα από μια σήτα να γίνει λεία και τη βάζουμε σε ένα ταψάκι. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία να ακουμπάει επάνω στην επιφάνεια της κρέμας ώστε να μην κάνει κρούστα και την μεταφέρουμε στο ψυγείο.

Για τη ζύμη: Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά με ένα ξύλινο κουτάλι. Προσθέτουμε το νερό λίγο λίγο και όταν γίνει ζυμάρι μαλακό το ζυμώνουμε με ελαφρά αλευρωμένα χέρια μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας. Το χωρίζουμε σε 4 ίσα μέρη, το σκεπάζουμε με μια πετσέτα  και αφήνουμε να ξεκουραστεί 20-30 λεπτά.

Αφού ξεκουραστεί η ζύμη, παίρνουμε το κάθε ζυμαράκι και το ανοίγουμε με λίγο αλεύρι και τον πλάστη σε παραλληλόγραμμο 50 x 15 εκ.. Στο κέντρο του κάθε ζυμαριού στρώνουμε με τη βοήθεια ενός κουταλιού το ¼ από την κρέμα, απλώνοντας τη με μια σπάτουλα αφήνοντας κενό γύρω γύρω 2 εκ..

Τυλίγουμε τη ζύμη σε οριζόντιο ρολό και με ένα πινέλο λαδώνουμε για να κολλήσει το ζυμάρι καλά στην άκρη του για να μην φύγει η γέμιση. Όταν ουσιαστικά δημιουργήσουμε ένα σωλήνα γεμιστό με κρέμα, αρχίζουμε και τον στρίβουμε δημιουργώντας ένα σαλιγκάρι (σπιράλ). Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα και μετά με ένα πινέλο αλείφουμε τα σπιράλ μας με γάλα και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρώμα. Αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλα.

Πηγή: akispetretzikis.com

 

http://www.koolnews.gr/geysi/min-antistekesai-syntagi-gia-atomiki-mpoygatsa-me-spitiko-fyllo-apo-ton-aki-petretziki



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *