Μπανανόψωμο χωρίς ζάχαρη και χωρίς βούτυρο, από την διαιτολόγο – διατροφολόγο Σταυρούλα Κρίκη και το stavroulacooking.com!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Ως διαιτολόγος, καταλαβαίνω ότι κάποιος που κάνει δίαιτα στερείται αρκετές απολαύσεις. Είναι δύσκολο κανείς να αλλάξει τις συνήθειές του από τη μιά μέρα στην άλλη. Και πόσο μάλλον όταν πρέπει να αλλάξει τις συνήθειες όλης της οικογένειας. Αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος να καταλάβουμε ότι δεν χρειάζεται να βγάλουμε τις απολαύσεις από τη καθημερινότητά μας ούτε για χάρη της δίαιτας ούτε για χάρη της μακροχρόνιας υγιεινής διατροφής. Αυτό που πρέπει να καταφέρουμε αντί για αυτό είναι να βρούμε τις σωστές και εξίσου νόστιμες εναλλακτικές.

 

Την προηγούμη βδομάδα ενώ συζητούσα με ένα ζευγάρι τις διατροφικές του συνήθειες, η κυρία με ρωτάει εάν μπορεί να συνεχίσει να φτιάχνει banana bread (μπανανοψωμο) για εκείνη και την οικογένειά της. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν γνώριζα τι είναι και πως φτιάχνεται. Το μυαλό μου ακολούθησε το αθώο μονοπάτι και θεώρησα ότι είναι απλά κάποιο ψωμί ή κέικ με μπανάνες. Και εκεί που πάω να απαντήσω “ναι, φυσικά“, αρχίζει και γελάει ο άντρας της και να τη ρωτάει “Ποιό; Αυτό με τα 2 πακέτα βούτυρο και τη πολύ ζάχαρη;“.

Και έτσι, όπως ήταν αναμενόμενο, γύρισα σπίτι και βάλθηκα να βρώ τι είναι αυτό το banana bread και γιατί κάτι που περιέχει μπανάνες πρέπει να είναι τόσο ανθυγιεινό.

Όντως μετά από τη μελέτη πολλών συνταγών είδα ότι οι περισσότερες ζητούσαν μεγάλες ποσότητες λευκής ζάχαρης, παρόλο που οι ώριμες μπανάνες έχουν ήδη αρκετή γλυκύτητα. Η φωνούλα μέσα μου είπε “challenge accepted” και οι δοκιμές ξεκίνησαν….

Αυτή η συνταγή λοιπόν, βασίζεται στη γλυκύτητα της ώριμης μπανάνας και σε μία μικρή ποσότητα μελιού. Ο συνδυασμός αυτών των δύο έχει σαν αποτέλεσμα ενα υπέροχα γλυκό και απίστευτα θρεπτικό ψωμί. Για να αυξήσω ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία αυτού του ψωμιού, πρόσθεσα αλεύρι ντίνκελ, ελαιόλαδο και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

Αρκετά με τα λόγια λοιπόν, πάμε να δούμε τη συνταγή!

Μπανανοψωμο Χωρις Ζαχαρη και Χωρις Βουτυρο

Συγγραφέας: Σταυρούλα Κρίκη
Μερίδες: 12 φέτες
Συστατικά
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
  • ⅓ φλιτζάνι μέλι
  • 3 μπανάνες (η μία κομμένη στη μέση κατά μήκος)
  • 2 αβγά
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας (σπιτικό)
  • 1,5 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • ¾ φλιτζάνι αλεύρι ντίνκελ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • ½ κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • ¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ½ φλιτζάνι σταγόνες κουβερτούρας
Εκτέλεση
  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 βαθμούς.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο, το γιαούρτι και το μέλι.
  3. Κόψτε τη μία μπανάνα κατα μήκος και κρατήστε τη μισή στην άκρη. Βάλτε τις υπόλοιπες 2,5 μπανάνες στο μπολ και με ένα πιρούνι ή με το εργαλείο για το πουρέ, λιώστε τις μπανάνες.
  4. Χτυπήστε ελαφρώς τα αβγά και προσθέστε τα μαζί το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα και ανακατέψτε καλά.
  5. Προσθέστε τα στεγνά υλικά στα υγρά: το αλέυρι για όλες τις χρήσεις, το αλεύρι ντίνκελ, το μπέικιν πάουντερ, τη μαγειρική σόδα, τη κανέλα, το μοσχοκάρυδο και το αλάτι. Ανακατέψτε μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά. Τέλος προσθέστε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατέψτε λίγο ακόμα να πάνε παντού.
  6. Λαδώστε ένα ταψάκι για ψωμί και μεταφέρετε το μείγμα στο ταψάκι. Τοποθετήστε από πάνω τη μισή μπανάνα που είχατε κρατήσει στην άκρη και πιέστε ελαφρά.
  7. Ψήστε το ψωμί για 50 λεπτά ή μέχρι μία οδοντογλυφίδα να βγαίνει από το κέντρο του ψωμιού στεγνή.
  8. Εάν θέλετε να φτιάξετε ψωμάκια ατομικά, βάλτε το μείγμα σε ταψάκι για μάφινς και ψήστε για 20-25 λεπτά.
Σημειώσεις

Αυτό το μπανανοψωμο μπορεί να μπει στην κατάψυξη. Μπορείτε να καταψύξετε τις φέτες σε σακουλάκια τροφίμων. Αποψύξτε όσες φέτες θέλετες είτε στο ψυγείο είτε σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανά φέτα κέικ (κομμένο στα 12)

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *