Κέικ φράουλα με γλάσο σοκολάτας, από το Green Mixer!

Λίγα λόγια για την συνταγή:

  • Δεν είναι πολύ γλυκό κέικ και ταιριάζει τέλεια για πρωινό η με καφέ.
  • Η φράουλα δεν «ακούγεται» πάρα πολύ (όπως λένε και οι ειδικοί), παρά δίνει μια ευχάριστη μυρωδιά στο κέικ και τα σποράκια σκάνε ευχάριστα στο δόντι (κάποιο νόμισαν ότι είχα βάλει παπαρουνόσπόρο).
  • Ο πουρές φράουλας, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν σιρόπι για κρέπες, βάφλες κλπ. Μπορεί να ετοιμαστεί από πιο πριν (εγώ τον έφτιαξα την προηγούμενη μέρα) και να διατηρηθεί στο ψυγείο. Αν θέλετε και σας αρέσει να νιώθετε την φράουλα στο κέικ μην κόψετε τις φράουλες σε μικρά κομμάτια γιατί θα λιώσουν (και θα εξαφανιστούν, όπως στο δικό μου).
  • Το κέικ δεν έχει αλεύρι ολικής άλεσης, είναι σκούρο εξαιτίας της φράουλας (αν δείτε λίγο προσεκτικά φαίνεται κάπως η φράουλα)

 

Κέικ φράουλα με γλάσο σοκολάτας

 (από τις Γλυκές Ιστορίες, τεύχος 21, Μάιος 2012)

Υλικά:

Για τον πουρέ φράουλας
280γρ φράουλες, πλυμένες και καθαρισμένες
2 κ. Σ ζάχαρη
Χυμός από ½ λεμόνι

 Για το κέικ
180γρ. βούτυρο αγελάδας, σε θερμοκρ. δωματίου (+λίγο ακόμα για το ταψί)
200γρ. ζάχαρη
4 αυγά μεσαίου μεγέθους
1κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
280γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (+λίγο ακόμα για το ταψί)
1 ¼ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
¾ κ.γ. αλάτι
½ κ.γ. μαγειρική σόδα

Για το γλάσο σοκολάτας
200γρ. κουβερτούρα, 50-55% κακάο, τεμαχισμένη
3 κ. Σ. βούτυρο
1 κ. Σ μέλι (χρησιμοποίησα σιρόπι Αγαύης)

Εκτέλεση:

Πουρές φράουλας

Κόβουμε τις φράουλες σε κομματάκια της αρεσκείας μας, τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, μαζί με τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε κατά διαστήματα μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Αποσύρουμε και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει το μείγμα. (Έμεινε περίπου 1/3 κούπας πουρές – 140γραμ)

Κέικ

Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε καλά μια φόρμα με κέικ. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170⁰C.
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το βούτυρο μαζί με τη ζάχαρη και χτυπάμε με το φτερό, σε μέτρια ταχύτητα, για 2-3 λεπτά, έως ότου αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, στη συνέχεια τη βανίλια και συνεχίζουμε το χτύπημα για 2-3 λεπτά ακόμα.
Σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε τον πουρέ φράουλας. Ενσωματώνουμε ανακατεύοντας απαλά με μια κουτάλα ή μια μαρίζ (κουτάλα σιλικόνης). Στη συνέχεια ρίχνουμε μέσα στο μείγμα όλα τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπείκιν πάουντερ, αλάτι και μαγειρική σόδα) και ανακατεύουμε ξανά (με τη μαρίζ)  με απαλές κινήσεις.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα και την τοποθετούμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 170⁰C για περίπου 45 λεπτά. Για να δούμε αν έχει ψηθεί το κέικ, παίρνουμε ένα μαχαίρι και το βυθίζουμε στο κέντρο του. Αν βγει καθαρό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης επάνω του, τότε είναι έτοιμο και το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει για 5 λεπτά και στη συνέχεια το βγάζουμε από την φόρμα. Το τοποθετούμε σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσει τελείως.

Γλάσο

Σε ένα ανοξείδωτο μπολ ρίχνουμε την τεμαχισμένη κουβερτούρα, το βούτυρο και το μέλι. Τοποθετούμε το μπολ πάνω σε μια κατσαρόλα που βράζει (μπεν μαρί). Προσέχουμε το μπολ να μην ακουμπάει καθόλου το νερό. Επίσης, φροντίζουμε να μην πέσουν νερό και υδρατμοί μέσα στην σοκολάτα γιατί την καταστρέφουν. Ανακατεύουμε συνεχώς τα υλικά με μια κουτάλα ή μαρίζ, μέχρι να λιώσουν και να γίνει ένα λείο μείγμα και αποσύρουμε από το μπεν μαρί. Μεταφέρουμε το κέικ σε μια πιατέλα και το περιχύνουμε με το γλάσο. Με μια σπάτουλα φροντίζουμε ώστε να πάει παντού το γλάσο και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει.

Βαθμολογία κοινού: 9/10 (οι μεν φαν της φράουλας θα ήθελαν να δαγκώνουν και να βλέπουν πιο πολύ φράουλα, οι δε μη-φαν επειδή δεν την καταλάβαιναν)

http://thegreenmixer.com/2012/05/21/%CE%BA%CE%AD%CE%B9%CE%BA-%CF%86%CF%81%CE%AC%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B1-%CE%BC%CE%B5-%CE%B3%CE%BB%CE%AC%CF%83%CE%BF-%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%CF%82/

Ίσως σας ενδιαφέρουν :



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *