Κουλούρια Θεσσαλονίκης- Koulouri Thessalonikis (bread rings with sesame), by Georgia Sfyri and hellenicrecipes.blogspot.gr!

Υλικά
500 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 φακελάκι μαγιά
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
½ κουτ. σουπ. αλάτι
½ κουτ. σουπ. ζάχαρη
1,5 φλ. τσαγ. χλιαρό νερό
Σουσάμι (100-120 γρ. περίπου)

 

Εκτέλεση
Ανακατεύεις τη μαγιά με το αλεύρι, τη ζάχαρη, το λάδι και το αλάτι και προσθέτεις σταδιακά το χλιαρό νερό. Ζυμώνεις για 5-10 λεπτά και αφήνεις στην άκρη τη ζύμη σκεπασμένη με μία πετσέτα σε ζεστό μέρος για περίπου 30΄-45΄.
Το χωρίζεις σε τεμάχια και τους δίνεις το ανάλογο σχήμα (Κουλούρι λέμε μη δω τεράστια σαν σωσίβια γιατί δεν ξαναδίνω συνταγή !).
Έχεις ετοιμάσει μία λεκανίτσα με νερό και δίπλα σε ένα δίσκο ή ταψί έχεις απλώσει το σουσάμι. Τα περνάς ένα ένα από το νερό βυθίζοντάς τα και μετά από το σουσάμι και τα βάζεις στο ταψί αφού έχεις απλώσει αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 200ο C για περίπου 15-20΄.
Εγώ τοποθετώ κάτω από τη σχάρα που θα ψηθούν τα κουλούρια ένα κατσαρολάκι με νερό για να υπάρχει υγρασία. Βοηθάει!!

Koulouri Thessalonikis (bread rings with sesame)

Τraditional snack that awakens childhood memories.
You can easily find it in almost every greek street by outdoor vendors and certainly in bakeries. It can also go with with your coffee as a snack alone or together with low-fat milk, yogurt or cheese.


Ingredients

500 gr. whole meal flour*
1 sachet of dry yeast (8 gr.)
3 tbs olive oil
1/2 tbs salt
1/2 tbs sugar
1,5 cup lukewarm water
100-120 gr. sesame seeds **








In a bowl mix yeast, flour, salt, sugar, olive oil and stir to combine.

Gradually add the lukewarm water as to make the dough.

Knead for about 5-10 minutes till the dough is not sticky anymore.

The dough has to set aside for about 45 minutes in a warm place as to proof.

When it is ready (in double size) divide into portions (8-10 or 12  it is up to their size)

Give each portion a sausage shape.

Dip it in a bowl of water and roll it in the sesame seeds (which are placed in a plate or tray)

 

Press the ends of each one together as to form a ring.

Place all the rings in a baking tray lined with baking paper.

Bake in a preheated oven for about 15-20 minutes in 200o C.


*  wholemeal means that the product has not been stripped of the bark which indicates that contains more nutrients i.e. minerals, vitamins and fiber that activate bowel funtion and cause reduction of overeating because of low glycemic index. Well, will you try it?


** contains significant amounts of plant proteins, vitamins and minerals such as calcium and magnesium, polyunsaturated fatty acids and has anti-oxidant and anti-aging activity.



Useful information

You can add more seeds of your preference (multigrain)

During cooking place under the baking tray a bowl of water  (steam helps baking)




Be careful: Both types of bread (white or wholemeal) contain almost same calories. Combined with sesame, excessive consumption can lead to a large increase in daily energy intake. 

 

http://www.hellenicrecipes.blogspot.gr/2016/01/koulouri-thessalonikis-bread-rings-with.html?m=1

 



Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *