VIAP-MENTEL(June2017-gif)(εσωτερικές)
fineti

Συστατικά:

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

2 πορτοκάλια σε χυμό και ξύσμα

200 γρ. ελαιόλαδο (αν έχετε πλαστικό μετρητή με λίτρα 250 ml στη μέτρηση του νερού)
2 φακελάκια ξηρή μαγιά

200 γρ. ζάχαρη

250 γρ. νερό χλιαρό

1 κ.τ.γλυκού μαχλέπι

1 κ.τ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

προαιρετικά: δάκρυα ή νιφάδες κουβερτούρας και μαρμελάδα

(εγώ χρησιμοποιώ από τις Σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά κουταλιού)

 
Διαδικασία:

 

Σ΄ ένα μπολ ανακατεύω τα 200γρ. από το αλεύρι με τις 2 μαγιές και το νερό. Αφήνω το κουρκούτι να διπλασιαστεί για 20′. Σε μια λεκανίτσα βάζω το αλεύρι, ανοίγω μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνω όλα τα υπόλοιπα υλικά. Τέλος ρίχνω και το κουρκούτι της μαγιάς. Ζυμώνω καλά μέχρι να δέσει η ζύμη. Την αφήνω σε μια ζεστή γωνία να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο (χρειάζεται περίπου 2 ώρες). Χωρίζω τη ζύμη σε κομμάτια και ένα ένα το ξαναζυμώνω λίγο για να αποκτήσει λεία υφή και το πλάθω σε σχήματα (κουλούρα, πλεξίδα, κλπ). Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα αφήνοντας κάμποση απόσταση μεταξύ τους για να φουσκώσουν ξανά (χρειάζονται άλλη 1 ώρα). Ψήνω στους 180-200 βαθμούς (αναλόγως το φούρνο) όχι στον αέρα, αλλά στις αντιστάσεις για 45΄. Προαιρετικά: Για γέμιση σοκολάτας, πλάθουμε το τσουρέκι σε σχήμα μακρόστενο (σα φίδι). Με τον πλάστη πατάμε το φίδι από πάνω για να πλατειάσει. Αραδιάζουμε κατά μήκος του πεπλατυσμένου φιδιού τα τρίμματα σοκολάτας και ύστερα κλείνουμε ξανά από άκρη σε άκρη. Τώρα θα έχουμε ένα φίδι που στην κοιλιά του έχει μπόλικη σοκολάτα. Το κάνουμε κουλούρα ή φτιάχνουμε άλλο ένα τέτοιο φίδι και πλέκουμε σε πλεξίδα.

Καλή επιτυχία και απόλαυση!!

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.