Σιροπιαστά croissants από γάλα και farine lactee, από την Μαριφάνη Ξανθάκη!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Eνα απίστευτο γλυκάκι “vintage style”!!! Κρουασανάκια σιροπιαστά και γυαλιστερά…σαν αυτά που βλέπουμε στις βιτρίνες των ζαχαροπλαστείων…μόνο που μέσα τους κρύβονται 2 μικρά μυστικά: Το πρώτο, ότι δεν έχει μέσα ούτε λάδι, ούτε αυγά, ούτε και άλλη λιπαρή ουσία! Πρόκειται για μια απλή και τρυφερή ζύμη με κύριο συστατικό της το γάλα! Και το δεύτερο είναι….η βρεφική κρέμα (ναι ναι αυτή η μυρωδάτη  σκόνη που έχετε όλες εσείς οι μωρουδομαμάδες και φτιάχνεται τα γευματάκια των μικρών σας) <3 Τα συγκεκριμένα κρουασάν γίνονται όμορφα φουσκωτά και ροδαλά, γεμίζονται -προαιρετικά με μαρμελάδα ή πραλίνα- και ύστερα σιροπιάζονται σε ένα ωραίο σιροπάκι που αφού απορροφηθεί δίνει έξτρα γυαλάδα και καραμελωμένο εφέ στα γλυκάκια μας!!! Δε θέλω να σας κουράσω άλλο, σηκώστε μανίκια και ετοιμάστε τον πλάστη!

Υλικά:

1 κιλό αλεύρι μπλε

1  κούπα φαριν λακτε βανίλια (ή μπισκότο)

1/2 κουτάκι γάλα συμπυκνωμένο + 1/2 κουτιού νερό για την αραίωση

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική

2 κάψουλες άρωμα βανίλια

ξύσμα από 1 μικρό πορτοκάλι

1 πρέζα αλάτι

Για το σιρόπι:

1 1/2 κούπα ζάχαρη

1 1/2 κούπα νερό

2 κουτ.σ. σιρόπι από γλυκό κουταλιού (πορτοκάλι/λεμόνι/κουμ κουατ)

φλούδες από 1/2 πορτοκάλι

Για την επάλειψη

1 κρόκος αυγού μαζί με 1 κουτ.σ. γάλα

Για τη γέμιση (προαιρετικά)

μαρμελάδα της αρεσκείας μας

πραλίνα φουντουκιού

ολόκληρα κομμάτια φρούτων από γλυκά κουταλιού

Εκτέλεση:

  • Ξεκινάμε με τη ζύμη: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα, το νερό και τη ζάχαρη και τα ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα σε μέτρια θερμοκρασία να λιώσει η ζάχαρη και να χλυαρίνουν. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το αλάτι, τη βανίλια και το ξύσμα και τέλος βάζουμε και τη μαγιά να διαλυθεί κι αυτή καλά μέσα στο γάλα. Ρίχνουμε 1 κουταλιά από το αλεύρι και 1 κουταλιά από την φαρίν λακτέ και τα ανακατεύουμε με αυγοδάρτη. Σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι ταράζοντας ξανά με ξύλινη κουτάλα και λίγο πριν το μείγμα σφίξει από το αλεύρι βάζουμε και την υπόλοιπη φαρίν λακτέ μέχρι να την τραβήξει το ζυμάρι. Ζυμώνουμε απαλά μέχρι η ζύμη να γίνει συμπαγής χωρίς να κολλάει στα χέρια. Γενικά είναι ένα ζυμάρι βαρύ, αλλά δεν πρέπει να σας ανησυχήσει διότι στην πορεία θα διογκωθεί και στο ψήσιμο θα αφρατέψει. Σκεπάζουμε το σκεύος του ζυμαριού με μια καθαρή και ελαφρά νωπή πετσέτα και το αφήνουμε κοντά σε εστία θερμότητας να φουσκώσει για περίπου 3/4 της ώρας.
  • Μετά από αυτό το διάστημα  χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες και σε καθαρό πάγκο (καθαρό, χωρίς αλεύρι ή λάδι) ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε δίσκο. Κόβουμε οριζόντια κάθετα και διαγωνίως σχηματίζοντας τρίγωνα και τα διπλώνουμε σε σχήμα μικρών κρουασάν. Εναλλακτικά κάνουμε κορδόνια με τη ζύμη και τα στριφογυρνάμε σε διάφορα σχήματα.
  • Αραδιάζουμε σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί αραιά μεταξύ τους, αλείφουμε με το μείγμα αυγού και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 με 200 βαθμούς μέχρι τα κρουασανάκια μας να φουσκώσουν και να αποκτήσουν ροδαλή και γυαλιστερή όψη. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς, και με κοφτερό μαχαιράκι τα ανοίγουμε στο πλάι ώστε να τα γεμίζουμε εάν θέλουμε με τις μαρμελάδες κλπ
  • Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4 λεπτά και έτσι όπως είναι καυτό βουτάμε τα κρύα κρουασανάκια μας βυθίζοντάς τα για 1 λεπτό περίπου. Εάν τα έχουμε γεμίσει μην ανησυχείτε, η γέμιση δεν θα βγει έξω απενταντίας θα θωρακιστεί καλύτερα με το σιρόπι. Τα βάζουμε όλα το ένα δίπλα στο άλλο ξανά μέσα στο ταψί τους (χωρίς το χαρτί) και τα αφήνουμε 10 λεπτά να τραβήξουν το σιρόπι. Μετά το 10λεπτο τα ραντίζουμε ξανά από πάνω τους με λίγο ακόμη σιρόπι. Ενδεχομένως να μείνει σιρόπι, γι’ αυτό το φυλάμε στο ψυγείο μέσα σε καθαρό μπουκαλάκι για μελλοντική χρήση.Μόλις καραμελώσει το σιροπάκι και σταθούν καλά τα κρουασανάκια μας τα απολαμβάνουμε 3-3!!! Διατηρούνται σε θερμοκρασία δωματίου σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο ή διαφανη μεμβράνη!!!!  Εννοείται ότι μπορούμε να τα απολαύσουμε γεμισμένα ή σκέτα χωρίς σιρόπιασμα!

Καλή σας επιτυχία <3 Εύχομαι να ενθουσιαστείτε μικροί-μεγάλοι!!!
Τα φιλιά μου, Μαριφάνη
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *