Σταφιδόψωμα αφράτα, από την Μυρσίνη Λαμπράκη και το mirsini.gr!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Τα πιο νόστιμα γρήγορα και εύκολα σταφιδόψωμα που έχετε ποτέ δοκιμάσει. Ιδανικά για πρωϊνό, κολατσιό ή συνοδευτικά ενός δίσκου με σκληρά τυριά.

Χρόνος προετοιμασίας:30 λεπ.
Χρόνος μαγειρέματος:35 λεπ.
Χρόνος αναμονής:
2 ώρ.
Βαθμός δυσκολίας
Μέτριο
Κόστος: 10€,
Αρκετά οικονομική

ΥΛΙΚΑ

Για 12 άτομα

 

  • 1 αυγό χτυπημένο

Για τη ζύμη

  • 2 φλιτζάνια αλεύρι για τσουρέκι*
  • 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
  • 25 γρ. μαγιά νωπή
  • 2/3 φλιτζάνι χλιαρό γάλα αγελαδινό
  • 1/4 φλιτζάνι βούτυρο αγελαδινό ή ελαιόλαδο
  • 1 αυγό
  • 1 κουτ.γλυκ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη ή μοσχοκάρυδο
  • 4 κουτ. σουπ. σταφίδα ξανθιά

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Κοσκινίζετε το αλεύρι στον κάδο του μίξερ και κάνετε στη μέση μια λακκούβα όπου θα ρίξετε τη μαγιά. Προσθέτετε το χλιαρό γάλα και αρχίζετε σιγά-σιγά να ρίχνετε το αλεύρι από τα πλάγια προς το κέντρο.

 

2. Αρχίζετε να ανακατεύετε με τον γάντζο του μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα για να σχηματισθεί ένας ελαφρύς χυλός. Σκεπάζετε τον κάδο του μίξερ με μια καθαρή βαμβακερή πετσέτα και το αφήνετε σε μέρος ζεστό. Περιμένετε να φουσκώσει για 1 ώρα (θα το καταλάβετε όταν φανούν ρωγμές στην επιφάνειά του προζυμιού).

 

3. Λιώνετε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι. Ανακατεύετε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο (λιωμένο) ή το ελαιόλαδο, το χτυπημένο αυγό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τις σταφίδες μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Ρίχνετε το προζύμι. Ανακατεύετε όλα τα υλικά με μια σπάτουλα.
Συνεχίζετε το ζύμωμα στον κάδο του μίξερ με τον γάντζο για 4 λεπτά μέχρι να γίνει η ζύμη λεία και να γυαλίζει, να κάνει φουσκάλες και να ξεκολλά χωρίς δυσκολία από τα τοιχώματα του μπολ.

 

4. Ξανασκεπάζετε τον κάδο του μίξερ με μια βαμβακερή πετσέτα και αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει ξανά για 1 ώρα , μέχρι να γίνει διπλάσια σε όγκο.

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

 

5. Μεταφέρετε τη ζύμη σε έναν ελαφρώς αλευρωμένο πάγκο, τη ζυμώνετε με τα χέρια για 3-4 λεπτά και έπειτα την κόβετε σε 12 ίσια κομμάτια, τα οποία πρέπει να πλάσετε σε 12 μπάλες σε μέγεθος ροδάκινου. Τα τοποθετείτε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε στρώσει μια λαδόκολλα, αφήνοντας χώρο ανάμεσά τους ώστε να μπορέσουν να φουσκώσουν χωρίς να κολλήσουν και με ένα πινέλο αλείφετε το χτυπημένο αυγό.

 

6. Χαράσσετε με ένα μαχαίρι έναν σταυρό πάνω σε κάθε μπαλίτσα, τα σκεπάζετε ξανά με πετσέτα και τα αφήνετε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.

 

7. Τα ψήνετε στο φούρνο σε αντιστάσεις πάνω κάτω στην προτελευταία σχάρα, για 30-35 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα τα σταφιδόψωμα αποσύρετε από τον φούρνο και αφήνετε να κρυώσουν εντελώς και σερβίρετε.

ΧΡΗΣΙΜΟ

Οι ζυμομύκητες είναι αρκετά ευαίσθητοι στην υψηλή θερμοκρασία. Το πολύ ζεστό νερό καίγονται και το ζυμάρι δεν φουσκώνει. Το χειμώνα το ζυμάρι χρειάζεται περισσότερο χρόνο να ωριμάσει και πιο ζεστό περιβάλλον γι’ αυτό μπορείτε να το σκεπάσετε εκτός από τη βαμβακερή πετσέτα και με μία κουβέρτα. Εναλλακτικά εκτός από σταφίδες μπορείτε να προσθέσετε τριμμένο πορτοκάλι ή λεμόνι ή ακόμα και κόντιτα. *θα το βρείτε συσκευασμένο στα σούπερ μάρκετ. Ένα άλλο μπαχαρικό που του ταιριάζει πολύ είναι η τριμμένη μαστίχα.

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *