Σταφιδόψωμο σαν τσουρέκι για τον καφέ, από την αγαπημένη μας Αλεξία Αλεξιάδου και το Realfood!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

12-14 μερίδες


Χρόνος ετοιμασίας 30΄ συν 3 ώρες για το φούσκωμα
Χρόνος ψησίματος 35΄
Βαθμός δυσκολίας ++

 

Υλικά


1 κουταλιά μαγιά ξερή
8 κουταλιές ζάχαρη
¼ κούπας χλιαρό νερό
2/3 κούπας χλιαρό γάλα
4 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 αυγά μεγάλα
8 κουταλιές βούτυρο
1 βανίλια (+προαιρετικά 2 κουταλάκια κανέλα)
1 κουταλιά βούτυρο εξτρά
4 κουταλιές καστανή ζάχαρη
2/3 κούπας σταφίδες ξανθές μαλακιές

 

Εκτέλεση

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

1. Ανακατέψτε τη μαγιά, τη ζάχαρη και ¼ κούπας νερό χλιαρό σε ένα μπολ, αφήστε να φουσκώσει 10΄. Στο μπολ του μίξερ βάλτε τα υπόλοιπα υλικά ως τη βανίλια. Ρίξτε τη μαγιά και χτυπήστε 5΄ να γίνει ζύμη που να μην κολλάει πολύ. Βάλτε σε βουτυρωμένο μπολ, καλύψτε με μεμβράνη και βάλτε σε ζεστό χώρο ή στο παράθυρο που το βλέπει ο ήλιος ή στο φούρνο που έχετε προθερμάνει στους 50 μόνο βαθμούς, για 1 ώρα με 2 ώρες (εξαρτάται πόσο ζεστός είναι ο χώρος) να διπλασιαστεί σε όγκο. Η ζύμη θα είναι πολύ μαλακιά και θα κολλάει ελαφρά.
2. Αλευρώστε ελαφρά τον πάγκο, καλύτερα στρωμένο με λαδόκολλα, για να μην λερώσετε κι απλώστε επάνω τη ζύμη με τα χέρια σας απαλά να γίνει ορθογώνιο κομμάτι. Αλείψτε με την 1 κουταλιά βούτυρο εξτρά, πασπαλίστε με τις σταφίδες και την καστανή ζάχαρη. Τυλίξτε σε ρολό. Βάλτε σε φόρμα στρογγυλή για κέικ, μεγάλη, καλά βουτυρωμένη, καλύψτε κι αφήστε πάλι για 1 ώρα σε ζεστό χώρο ή θερμοθάλαμο να φουσκώσει. Για να γίνει όμορφη η επιφάνεια αλείψτε με λίγο γάλα πριν την ψήσετε.
3. Ψήστε στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις (πάνω-κάτω), 35΄ να φουσκώσει, να ροδίσει εξωτερικά. Αν πάρει πολύ χρώμα εξωτερικά, καλύψτε ελαφρά με αλουμινόχαρτο την επιφάνεια. Αφήστε το 10΄ μέσα στη φόρμα και μετά βγάλτε το γυρίζοντας 2 φορές, να έρθει πάλι η καλή πλευρά του, αυτή που ψήθηκε, από επάνω. Και πάλι για όμορφο τελείωμα, αφού το βγάλετε από τη φόρμα, αλείψτε το εξωτερικά με μέλι.


ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟ ΨΗΣΕΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΜΑΚΡΟΣΤΕΝΗ ΜΑΚΡΙΑ 35 ΕΚ. ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΨΩΜΙ Ή ΣΕ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗ ΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΚΕΙΚ ΔΙΑΜΕΤΡΟΥ 26 ΕΚ. Ή ΣΕ ΔΥΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΕΣ 20 ΕΚ. ΦΟΡΜΕΣ ΓΙΑ ΨΩΜΙ.

 

 

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=706008046141338&set=a.101437179931764.3481.100001964467984&type=1

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *