Fineti (Chipita)
VIAP-MENTEL(gif)(εσωτερικές)
GOJI BERRY (GEORGILA)

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 480 γρ. γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. σπορέλαιο
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ. + 80 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. αλάτι

Για τη γέμιση

  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 3 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 300 γρ. σοκολάτα για επικάλυψη (διάφορες σοκολάτες λιωμένες)

 

Clock dfcc0e208d138d9bd767c6f1f85dfe28624afa0652c24ad00a1a457ca3ec6e0d

2 ώρες
Χρόνος Εκτέλεσης
Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

8-10
Μερίδα/ες
Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

2
Βαθμός Δυσκολίας
Λουκουμόψωμο

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Zεσταίνουμε το γάλα για 1 λεπτό στα μικροκύματα στα 800 watt ή σε ένα κατσαρολάκι αλλά προσέχουμε να μην κάψει γιατί θα μας χαλάσει τη μαγιά. Πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος (37°C).
  • Προσθέτουμε σε ένα μπολ, το γάλα, τα 100 γρ. ζάχαρη, το σπορέλαιο και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε τα 500 γρ. αλεύρι, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και σκεπάζουμε με μεμβράνη και περιμένουμε να φουσκώσει για μία ώρα.
  • Μετά τη 1 ώρα, βάζουμε το μείγμα στο μπολ του μίξερ, και προσθέτουμε το αλάτι και το μπέϊκιν και δουλεύουμε το μείγμα με το γάντζο μέχρι να ξεκολλάει σχεδόν από τα τοιχώματα του κάδου.
  • Η ζύμη πρέπει να δουλευτεί αρκετή ώρα για να είναι ελαστική και μαλακή.
  • Βάζουμε τη ζύμη σε ένα μπολ, αλείφουμε με λίγο λάδι για να μην κάνει κρούστα και την αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της (για 1 ώρα) καλυμμένη με λίγη μεμβράνη ή μια πετσέτα σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Έπειτα κρατάμε τη ζύμη στο ψυγείο για καμιά ώρα για να μπορέσουμε εύκολα να την δουλέψουμε μετά.
  • Αν έχουμε το χρόνο αφήνουμε τη ζύμη καλά σκεπασμένη και κλειστή όλη νύχτα στο ψυγείο για να φουσκώσει αργά και να γίνει πολύ νόστιμη.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα.
  • Αλευρώνουμε καλά την επιφάνεια εργασίας μας. Βάζουμε επάνω στη ζύμη και την ανοίγουμε με τα χέρια ή με τη βοήθεια ενός πλάστη σε φύλλο πάχους 1 εκ.
  • Λιώνουμε το βούτυρο και το απλώνουμε πάνω στη ζύμη.
  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κανέλα με τα 300 γρ. ζάχαρη και τα απλώνουμε πάνω στη ζύμη να πάνε παντού ομοιόμορφα.
  • Αν θέλουμε τρίβουμε και λίγη σοκολάτα επάνω στη ζύμη.
  • Με ένα μαχαίρι κόβουμε σε 6-8 λωρίδες τη ζύμη.
  • Με προσοχή μεταφέρουμε τη μια λωρίδα πάνω στην άλλη. Θα βοηθήσει αν διπλώσετε απαλά τη λωρίδα στα 4 ώστε να μπορέσετε να την μετακινήσετε. Έτσι λοιπόν κάνουμε ένα σάντουιτς με τις λωρίδες.
  • Κόβουμε σε 6 κομμάτια και τα βάζουμε κάθετα σε μια βουτυρωμένη φόρμα ψωμιού (10×30 εκ.). Η εικόνα που πρέπει να έχουμε είναι σαν να έχουμε μια φρατζόλα ψωμιού κομμένη σε φέτες μέσα στη φόρμα.
  • Αφήνουμε το γλυκό να φουσκώσει κανένα εικοσάλεπτο πριν το ψήσουμε.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 30-40 λεπτά.
  • Δύο σημεία που πρέπει να προσέξουμε στο ψήσιμο είναι τα εξής: Να έχουμε ένα ταψάκι κάτω από τη φόρμα με το γλυκό γιατί στάζει και καλό είναι να μην πάει στο φούρνο μας. Επίσης η ζάχαρη καθώς ψήνεται γίνεται καραμέλα και αυτή επίσης μπορεί να στάξει στον πάτο.
  • Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε με λιωμένες σοκολάτες από πάνω.
  • Σερβίρουμε ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Tip

Στα 20 λεπτά ψησίματος κοιτάμε μήπως έχει πάρει πολύ χρώμα το γλυκό μας οπότε στο σημείο αυτό το σκεπάζουμε με ένα αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο. Τυχαίνει επίσης στα 30 λεπτά να μην έχει ψηθεί καλά το γλυκό στη μέση της φόρμας οπότε να χρειαστεί μερικά λεπτά ψήσιμο ακόμα. Και στην περίπτωση αυτή το αλουμινόχαρτο είναι πολύ χρήσιμο.

https://akispetretzikis.com/el/categories/pswmia-zymes/loykoymopswmo

Cinnamon Sweet Bread

 

Cinnamon Sweet Bread

Ingredients

For dough

  • 480 g fresh milk
  • 100 g vegetable oil
  • 100 g granulated sugar
  • 1 packet active dry yeast
  • 500 g all-purpose flour + 80 g all-purpose flour
  • 1 teaspoon baking powder
  • 1 teaspoon salt

For filling

  • 125 g butter, melted
  • 300 g granulated sugar
  • 3 tablespoons ground cinnamon
  • 300 g chocolate, for coating (a combination of melted chocolates)

 

Clock dfcc0e208d138d9bd767c6f1f85dfe28624afa0652c24ad00a1a457ca3ec6e0d

2 hours

Preparation Time

Shares 5606bf075942176c08f602bcfddfb1eae4f9ffc25749ab7454da85f803864740

8-10
Portion(s)

Difficulty ff7c9d703c99daf2ec2af59a591ebe31b6bd74796afe6167236e1316b56ed4a6

2
Difficulty
Cinnamon Sweet Bread

Method

  • Heat the milk in the microwave for 1 minute at 800 watts. You can also do this in a small saucepan but be careful not to let it get too hot or else you will destroy the yeast. The temperature should be 37* C (98.6* F) just like your body temperature!
  • Pour milk in a bowl and add 100 g sugar, vegetable oil and yeast. Mix with a spoon. Add 500 g flour and mix. Cover with plastic wrap and set aside to rise for 1 hour.
  • After 1 hour, transfer mixture to a mixer’s bowl. Add the salt and baking powder. Beat with the hook attachment until the dough forms and starts to pull back from the sides of the bowl. It needs to be “worked” for quite a while so that it becomes smooth, soft and elastic.
  • Transfer dough to a bowl. Brush with some oil so the top does not harden. Cover with plastic wrap or a towel and allow to rise again at room temperature. This should take about 1 hour, until it doubles in size.
  • When ready, refrigerate dough for about an hour so it is easier to handle. If you have enough time, refrigerate overnight (covered in plastic wrap securely) and let the dough rise slowly. It will become even tastier like this.
  • Dust your working space generously with flour. Place your dough on the flour and spread out to a 1 cm thick sheet. You can use your hands or a rolling pin.
  • Melt the butter and brush it over the dough.
  • Combine the cinnamon and 300 g sugar in a bowl. Spread it over the dough evenly. You can also grate some chocolate over the dough, if you like.
  • Using a knife, cut the dough into 6-8 strips.
  • Carefully place the strips one on top of the other. It might help if you gently fold each strip into 4 so that you can move it easier. It will look as if you are making a sandwich out of strips of dough.
  • Cut layered strips of dough into 6 pieces and place them in a buttered 10×30 cm loaf pan (vertically). The dough in the pan should look like it a loaf of bread that has been cut into slices.
  • Set aside for about 20 minutes before baking.
  • Also it is very important you place a baking pan under the loaf pan while baking because it will drip and you don’t want it to drip on the interior of your oven. While baking, the sugar turns into caramel which can also drip.
  • Bake for 30-40 minutes.
  • After baking for 20 minutes, check to make sure the cake is not getting too dark in color. Cover with aluminum foil and continue baking. It may also not be completely done in the center after 30 minutes and may need to bake for a few more minutes.
  • In either case, the aluminum foil is very useful.
  • When ready, remove from oven and set aside to cool.
  • Drizzle with a combination of melted chocolates.
  • Serve warm or at room temperature
Tip
After baking for 20 minutes, check to make sure the cake is not getting too dark in color and cover with aluminum foil. It may also not be completely done in the center after 30 minutes and may need to bake longer. So in either case, the aluminum foil is very useful.

 

https://akispetretzikis.com/en/categories/pswmia-zymes/loykoymopswmo

 

Cinnamon Sweet Bread

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.