Fineti (Chipita)
VIAP-MENTEL(gif)(εσωτερικές)
GOJI BERRY (GEORGILA)

(συνταγή ελαφρά προσαρμοσμένη από εδώ)

Υλικά:
Για τα ντόνατς
1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις (125γρ) (χρησιμοποίησα ½ κούπα αλέυρι ζέας & ½ κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις)
1 κ.γ. baking powder
¼ κ.γ. baking soda
¼ κ.γ. τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 μεγάλο αυγό
⅓ κούπα (65γρ) ζάχαρη καστανή
¼ κούπα (60gr) γιαούρτι
¼ κούπα (60ml) γάλα
2 κ.Σ (30γρ) βούτυρο, λιωμένο
1+ ¼ κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Αν χρησιμοποιούμε για πρώτη φορά τη θήκη σιλικόνης ή αν έχουμε μεταλλική φόρμα τη βουτυρώνουμε/αλευρώνουμε και την αφήνουμε την άκρη.
Σε ένα μεσαίο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το baking powder, τη baking soda και το μοσχοκάρυδο και τα αφήνουμε στην άκρη.

Σε ένα άλλο μπολ χτυπάμε το αυγό με τη μαύρη ζάχαρη, το γάλα και το γιαούρτι μέχρι να ανακατευτούν. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο και τη βανίλια και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μπολ με το αλεύρι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια σπάτουλα, ίσα να ενσωματωθούν τα υλικά (δεν το παρακάνουμε – το μείγμα θα είναι αρκετά παχύρρευστο).
Μοιράζουμε το μείγμα στις θήκες, γεμίζοντας περίπου τα ¾ της θήκης (έβαλα το μείγμα σε μια μεζούρα με «μύτη» για να μπορέσω να το μοιράσω καλύτερα και πιο γρήγορα).
Ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να πάρουν τα ντόνατς ροδαλό χρώμα στις άκρες. Τα βγάζουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και τα ξεφορμάρουμε. Τα αφήνουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν για να τους βάλουμε το γλάσο.

download_mini

Η συνταγή βγάζει 6 ντόνατς.
Χρησιμοποίησα αυτή τη θήκη σιλικόνης που έστειλε η Silikomart (η οποία έχει πλαίσιο “στήριξης” για εύκολη μεταφορά μέσα και έξω στο φούρνο)

Για το γλάσο: (καλύπτει 3 ολόκληρα & 3 μισά ντόνατ (μέχρι τη μέση)
40ml γάλα
1κ.γ. γλυκόζη
1 κ.γ. βούτυρο
60γρ σοκολάτα, ψιλοκομμένη
Προαιρετικά για το σχέδιο γατούλα:
12 αμύγδαλα (υπολογίστε και μερικά παραπάνω που θα φάτε)

Ελάχιστη λευκή σοκολάτα, λιωμένη (αν είναι πολύ παχύρρευστη αραιώστε με ελάχιστο λάδι).

Λιώνουμε τη σοκολάτα με το γάλα, τη γλυκόζη και το βούτυρο σε μπαιν μαρι, ανακατεύοντας μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να έχουμε ένα γυαλιστερό γλάσο.
Βουτάμε τα ντόνατς στη σοκολάτα και τα αφήνουμε στη σχάρα να σταθεροποιηθεί το γλάσο ή τα βάζουμε στο ψυγείο για λίγη ώρα (δεν θα σκληρύνει το γλάσο).
Αν θέλουμε να κάνουμε σχέδιο γατούλα, κάνουμε 2 τομές στα ντόνατς. Βουτάμε 2 αμύγδαλα στη σοκολάτα και τα βάζουμε στις τομές. Τα βάζουμε στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί η σοκολάτα όσο δουλεύουμε τα υπόλοιπα.ψητά ντόνατ σοκολατας

Βουτάμε τα ντόνατς στη σοκολάτα προσεκτικά για να μην φύγουν τα αυτάκια και τα αφήνουμε στη σχάρα μέχρι να κάνουμε και τα υπόλοιπα (λόγω ζέστης βάλτε τα στο ψυγείο για να κρυώσει η σοκολάτα και να είναι πιο εύκολο να ζωγραφίσετε το πρόσωπο).

Βουτάμε μια οδοντογλυφίδα στη λευκή σοκολάτα και ζωγραφίζουμε τα μάτια/στόμα/μουστάκια. (δυστυχώς το υπόλοιπο της διαδικασίας δεν κατάφερα να το φωτογραφίσω).

https://thegreenmixer.com/2016/09/08/psita-ntonat-me-glasso-sokolatas/#more-4192

ψητά ντόνατ σοκολατας γατουλα

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.