Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Αυτό το γλυκό ψωμάκι με το όμορφο , παιχνιδιάρικο σχήμα και τη δελεαστική όψη , με το άρωμα της κανέλας και το καραμελωμένο αποτέλεσμα της καστανής ζάχαρης με παραπέμπει έντονα σε αμερικάνικο προϊόν. Νομίζω πως πρόκειται για ένα τυπικό , κλασικό , αμερικάνικο γλύκισμα που συνοδεύει τον πρωινό καφέ ή αποτελεί το κολατσιό των μαθητών στο σχολείο . Είναι απαραίτητο και αυτό το γλάσο που τα περιλούζει και τα κάνει ακόμα πιο δελεαστικά…Μεταξύ μας; Αυτό που με γοητεύει εμένα  είναι το αξεπέραστο άρωμα της κανέλας που ξεπερνάει εποχές , ηλικίες και εθνικότητες….

kanelorolakia1
Υλικά:
250 γρ. γάλα (χλιαρό)
1 φακελάκι ξερή μαγιά
3 αυγά
60 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
550-580 γρ. αλέυρι δυνατό για τσουρέκια
140 γρ. βούτυρο
2 βανίλιες
Για τη γέμιση:
250 γρ. καστανή ζάχαρη μαλακή με ζαχαροκάλαμο
1 κ.σ. (γεμάτη) κανέλα
2 βανίλιες
Για το γλάσο:
80-90 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. νερό και
λίγες σταγόνες  χυμό λεμονιού

kanelorolakia2kanelorolakia3kanelorolakia4kanelorolakia5kanelorolakia6kanelorolakia7kanelorolakia8kanelorolakia9kanelorolakia10kanelorolakia11kanelorolakia12kanelorolakia13kanelorolakia14kanelorolakia15kanelorolakia16kanelorolakia17kanelorolakia18kanelorolakia19
Εκτέλεση:
Χτυπάμε στο μίξερ το γάλα με τη μαγιά και τη ζάχαρη. Μετά από λίγο προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και περίπου το  μισό αλεύρι (δηλ. τα 250 γραμμάρια). Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα 90 γρ. από το βούτυρο λίγο-λίγο και τις βανίλιες. Όταν ομογενοποιηθεί το μίγμα , σταματάμε το χτύπημα με τους δάρτες και προσαρμόζουμε στο μίξερ το εξάρτημα για τα ζυμώματα. Προσθέτουμε τότε σταδιακά το αλεύρι σε τρεις δόσεις και δουλεύουμε συνέχεια με το μίξερ για 5 λεπτά περίπου μεχρι να πετύχουμε μια ελαστική ζύμη που κολλάει ελαφρά στα χέρια.Την αδειάζουμε τότε σε ελαφρά λαδωμένο μπωλ , τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα , την τοποθεούμε σε ζεστό σημείο του σπιτιού και την αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Τότε την αδειάζουμε πάνω σε πάγκο εργασίας που έχουμε αλευρώσει και με τη βοήθεια του πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο 50×40 εκ. Αν δυσκολευόμαστε γιατί κολλάει , πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι. Αλοίφουμε τότε την επιφάνεια του ζυμαρένιου φύλλου με το υπόλοιπο βούτυρο (το λιώνουμε στα μικροκύματα αν χρειαστεί) , σκορπίζουμε παντού , ομοιόμορφα την καστανή ζάχαρη και τις βανίλις και πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλα. Τυλίγουμε τότε με προσοχή σε ρολό , ξεκινώντας από τη μεγάλη πλευρά του φύλλου.  Όταν κλείσουμε το ρολό , το χωρίζουμε σε 20 κομμάτια και  κόβουμε με ένα μαχαίρι σε φέτες πάχους 2 εκ. Βγαίνουν λοιπόν 20 κομμάτια-φέτες. Τα αραδιάζουμε τότε σε βουτυρωμένη λαμαρίνα του φούρνου (λογικά θα χωρέσουν ακριβώς) σα να τα “ξαπλώνουμε» στο ταψί. Τα αφήνουμε και πάλι να διπλασιατούν σε όγκο και να κλείσουν τα κενά που έχουν ανάμεσά τους. Τότε τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο , στους 180ο για 20-25 λεπτά. Δεν τα θέλουμε πολύ ξεροψημένα μιας κι επιθυμούμε να διατηρηθούν αφράτα και μαλακά.
Όταν είναι έτοιμα ετοιμάζουμε το γλάσο ανακατεύοντας τα υλκά σε ένα  μπωλ με ένα πιρούνι. Περιλούζουμε τα κανελοψωμάκια μας και τα ξεφορμάρουμε με προσοχή . Χρησιμοποιούμε σπάτουλα σε περίπτωση που κολλάνε λίγο.
Τρώγονται ζεστά ή χλιαρά. Αν διατηρηθούν πιο πολλές μέρες τα τοποθετούμε στο ψυγείο και τα ζεσταίνουμε στα μικροκύματα για λίγα δευτερόλεπτα.
Καλή επιτυχία!

Η συνταγή μου είναι βασισμένη σε παλιό βιντεάκι από πρωινή εκπομπή όπου συμμετείχε ο Άκης Πετρετζίκης!

 

http://tasteoflife.com.gr/index.php/en/synrages-me-zaxari/paradosiaka-glyka/1551-kanelorolakia-rolakia-me-kasatnh-zaxarh-kai-kanela-cinnamon-rolls

 

 

image_pdfimage_print

Related Posts

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *