Stollen Δρέσδης , Χριστουγεννιάτικο Κέικ, από την Bianka και τις “Μαγειρικές Διαδρομές”!


Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Παραδοσιακό Γερμανικό Χριστουγεννιάτικο Κέικ !

Συστατικά

Μίγμα  Α΄

  • 500 γρ. σταφίδες
  • 300 γρ. κόντιτα σε κύβους πορτοκάλι
  • 70 γρ. κόντιτα σε κύβους νεραντζάκι
  • 150 γρ. αμύγδαλα φιλέ
  • 75 γρ. κονιάκ ή ρούμι
  • 1/2 κ,γ. εσάνς πικραμύγδαλο
  • σποράκια από μια μαύρη βανίλια
  • ξύσμα από  ένα πορτοκάλι και λεμόνι
  • 140 γρ. νερό

Η ζύμη

  • 600 γρ. αλεύρι για τσουρέκια
  • 75 γρ. μαγιά φρέσκια
  • 300 γρ. γάλα
  • 25 γρ. ζάχαρη
  • 3 κρόκους
  • 9 γρ. αλάτι
  • 1/2 κ,γ. κανέλλα
  • 1/2 κ,γ. γαρύφαλλο αλεσμένο
  • 1/2 κ,γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/2 κ,γ. κάρδαμο
  • 300 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • 300 γρ. κρύο βούτυρο σε κύβους κομμένο

Πότισμα

  • 400 γρ. βούτυρο ζεστό

Ντεκόρ

  • 250 γρ. άχνη
  • 2 βανίλιες

Γέμιση
Αν θέλουμε βάζουμε και μια γέμιση με

  • 200 γρ. αμυγδαλόπαστα
  • 100 γρ. άχνη
  • 2 κ,σ. λικέρ πορτοκάλι ή χυμό από 2 πορτοκάλια
  • 1 κ.σ. κόντιτα σε κύβους πορτοκάλι
Οδηγίες

  • Βάζουμε το μείγμα Α΄ σε μια λεκάνη με καπάκι και το  μουλιάζουμε   από το προηγούμενο βράδυ, κλείνουμε την λεκάνη καλά για να μείνουν τα αρώματα μέσα και να τα πάρουν τα φρούτα

Προζύμι

Eνημέρωση :

Το sokolatomania.gr περιέχει διαφημίσεις Google . Δεν κοστίζουν κάτι σε εσάς, όμως κάνοντας ένα κλικ σε αυτές, λαμβάνει μια πολύ μικρή προμήθεια που το βοηθάει να συντηρείται.

  1. Βάζουμε στην λεκάνη του μίξερ 300 γρ. αλεύρι
  2. Παίρνουμε την μαγιά και την διαλύουμε σε 200 γρ. κρύο γάλα και τα 25 γρ. ζάχαρη
  3. Τα ρίχνουμε στο αλεύρι και τα ανακατεύουμε με τον γάντζο
  4. Το αφήνουμε σκεπασμένο με μια βρεγμένη πετσέτα  να φουσκώσει σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά

Μίγμα δεύτερο

  1. Βάζουμε  στην λεκάνη του μίξερ το προζύμι
  2. Προσθέτουμε τα  άλλα 300 γρ. αλεύρι ,100 γρ. γάλα, τους κρόκους, το αλάτι και τα καρυκεύματα
  3. Με τον γάντζο τα ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα καλά, ρίχνουμε σιγά- σιγά την αμυγδαλόπαστα
  4. Παίρνετε την ζύμη και την βάζετε στον πάγκο εργασίας, προσθέτετε  και τα 300 γρ. κρύο  βούτυρο σιγά- σιγά
  5. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΤΗΝ ΖΥΜΩΝΕΤΕ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΙΣ ΜΠΑΛΕΣ ΤΩΝ ΧΕΡΙΩΝ ΣΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΕ ΕΩΣ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ
  6. ΠΡΟΣΟΧΗ Η ΖΥΜΗ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΕΙ  ΓΙΑΤΙ ΧΩΡΙΖΕΤΕ ΤΟ ΒΟΥΤΥΡΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΖΥΜΗ
  7. Τώρα η ζύμη είναι ελαστική
  8. Βάζουμε λίγο αλεύρι στον πάγκο και ανοίγουμε την ζύμη σε ένα φύλλο
  9. Ρίχνουμε  τα φρούτα επάνω, διπλώνουμε σαν πακέτο και  το βάζουμε σε μια αλευρωμένη λεκάνη, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει για 30 λεπτά
  10. Βάζουμε πάλι αλεύρι στον πάγκο εργασίας, παίρνουμε την ζύμη την ανοίγουμε σε ένα φύλλο, την διπλώνουμε σαν πακέτο και την αφήνουμε πάλι να φουσκώσει για 30 λεπτά

Για την γέμιση

  1. Ανακατεύουμε  τα υλικά όλα μαζί να γίνουν μια ζύμη
  2. Αν χρειαστεί ρίχνουμε ακόμη λίγη άχνη την πλάθουμε  σε 3 κορδόνια αφού φουσκώσει  η ζύμη την κόβουμε και ζυγίζουμε   σε 3  μέρη
  3. Ανοίγουμε λίγο την κάθε ζύμη και αν θέλουμε στην μέση βάζουμε ένα κορδόνι από την αμυγδαλόπαστα
  4. Τις διπλώνουμε σε φρατζόλα και με ένα πλάστη  πατάμε στην άκρη
  5. Σε ένα ταψί του φούρνου βάζουμε λαδόκολλα και βάζουμε επάνω τα φραντζολάκια
  6. Ανάμεσα βάζουμε ένα αλουμινόχαρτο πολλές φορές διπλωμένο για να μην κολλάνε μεταξύ τους στο ψήσιμο, γιατί αυτά δεν φουσκώνουν πολύ αλλά πλαταίνουν με το ψήσιμο
  7. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά να ησυχάσουν
  8. Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς και ψήνουμε για 10 λεπτά
  9. Μετά κατεβάζουμε την θερμοκρασία στους  170 βαθμούς και ψήνουμε για  άλλα  30-40 λεπτά αναλόγως τον φούρνο μας
  10. Όταν ψηθούν τα αλείφουμε αμέσως καυτά με ένα πινέλο, με το βούτυρο από όλες τις μεριές και ανακατεύουμε την άχνη με τις βανίλιες
  11. Πασπαλίζουμε τα Στόλλεν από όλες τις μεριές
  12. Τα βάζουμε σε αλουμινόχαρτο και ξανά σε αλουμινόχαρτο και  σε μια σακούλια και την κλείνουμε καλά αεροστεγώς, δηλαδή αφήνουμε τα Στόλλεν μέχρι και 3 εβδομάδες εκεί μέσα χωρίς να τα ανοίξουμε και σε δροσερό μέρος όχι σε ψυγείο
  13. Πριν  τα κόψουμε και τα σερβίρουμε, πασπαλίζουμε με λίγη άχνη

Τιπ

  1. Αυτό το κέικ δεν φουσκώνει πολύ, αλλά στο ψήσιμο πλαταίνει
  2. Για μια εξαιρετική γεύση καλό θα είναι,  αν το θέλετε  για τα Χριστούγεννα να το έχετε φτιάξει τουλάχιστον  μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου
  3. Καλό είναι να φτιαχτεί πιο νωρίς για να τραβήξει τα αρώματα και την μυρωδιά του βουτύρου
  4. Μέσα σε διπλό αλουμινόχαρτο και σακούλα και καλά δεμένο σε κρύο μέρος δεν παθαίνει τίποτα

Πρόσθετα για το στόλλεν σε φόρμα

  • Aν βρείτε και εσείς τις φόρμες ,θα βάλετε μέσα την ζύμη και θα αναποδογυρίσετε την φόρμα στο ταψί δηλαδή η ζύμη να ακουμπά στο λαδοχαρτο και οι τρυπούλες να είναι στο επάνω μέρος.
  • Αφήνετε για 10 λεπτά να ησυχάσει και ψήνετε και τα δυο στολλεν  πρώτα στους 200 βαθμούς,  όπως γράφω και επάνω στην συνταγή, για 10 λεπτά ,μετά στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά και 10 λεπτά πριν τα ξεφουρνίσετε θα βγάλετε τις φόρμες από τα στολλεν για να πάρουν ένα σκούρο χρώμα.
  • Συνεχίζουμε όπως γράφω στην συνταγή

Λίγα μυστικά ακόμα
  • Aυτό το κέικ έχει πάρα πολύ βούτυρο μέσα και πολλά αρώματα και μόνον 2 αυγά
  • Με μόνον 600 γρ. αλεύρι βγάζεις 3 κιλά κέικ και όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το ποτίζουμε σχεδόν με το βούτυρο
  • Και αμέσως πασπαλίζουμε με άχνη, έτσι πιάνει μια κρούστα
  • Αν θέλουμε να είναι καλό κα αρωματικό  και όχι στεγνό όπως είναι μερικά που ξέρουμε από άλλες συνταγές που δεν έχουν πολύ βούτυρο, το φτιάχνουμε από τώρα για να κερνάμε τις ημέρες των ΧριστουγέννωνΕπίσης βήμα – βήμα : φτιάχνουμε Στόλλεν χριστουγεννιάτικο γερμανικό κέικ
Σχόλια
Σχόλιο από Margo , Τρίτη, 03 Νοέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Υπέροχα γιορτινά υλικά, σπουδαίες πληροφορίες, μοναδική συνταγή!
Σχόλιο από Hlianna , Τρίτη, 03 Νοέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Πάντα είχα την απορία πως γίνεται αυτό το υπέροχο κέικ που τόσα είχα ακούσει.
Ευχαριστώ, Bianka!
Σχόλιο από marianta , Τρίτη, 03 Νοέμβριος 2009 vote imagevote imagevote imagevote imagevote image
Συγκλονιστικό Μπιάνκα μου, όπως όλα όσα μας δίνεις!
Σχόλιο από Hlianna , Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2009
Για τη Χάιντι που ρώτησε τι είναι η αμυγδαλόπαστα. Αμυγδαλόπαστα θα βρεις εδώ στο σάιτ και πώς ακριβώς γίνεται
http://www.mageirikesdiadromes.gr/2009-03-09-17-54-32/ce91cebccf85ceb3ceb4ceaccebbcebfcf85-cf80ceaccf83cf84ceb1.html
Σχόλιο από Hlianna , Τετάρτη, 04 Νοέμβριος 2009
Επίσης αμυγδαλόπαστα ή μάρσιπαν θα βρεις τώρα πια στα μεγάλα σούπερ μάρκετ.
Σχόλιο από Bianka , Κυριακή, 08 Νοέμβριος 2009
αν βρητε και εσεις τις φορμες ,θα βαλετε μεσα την ζυμη
θα και θα αναποδογηρισετε την φορμα στο ταψι δηλαδη η ζυμη να ακουμπαη στο λαδοχαρτο,και οι τριπουλες να ειναι στο επανω μερος αφεινετε για 10 λεπτα να υσειχαση και
ψυσετε και τα δυο Στολλεν πρωτα στους 200 βαθμους οπως γραφω και επανω στην συνταγη για 10 λεπτα
μετα στους 180 βαθμους για 50 λεπτα και
10 λεπτα πριν τα ξεφουρνισετε θα βγαλετε τις φορμες απο τα στολλεν για να περουν ενα σκουρο χρωμα
και συνεχειζουμε οπως γραφω στην συνταγη
Σχόλιο από Hlianna , Κυριακή, 08 Νοέμβριος 2009
Προστέθηκαν τα επιπλέον στοιχεία για τη φόρμα στη συνταγή.
Σχόλιο από Margo , Τετάρτη, 09 Δεκέμβριος 2009

Η φωτογραφία από τη Mara που έφτιαξε το StollenImage and video hosting by TinyPic

Σχόλιο από Bianka , Παρασκευή, 14 Νοέμβριος 2014
Σημερα εφτιαξα την μισή δόση και μονο ενα Στόλεν !!!!
Facebooktwitterlinkedinrssyoutube

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *