Creta Carob
BOLERO-BIODIET

Ο δικός μας παραδοσιακός μπακλαβάς, γίνεται με ελαιόλαδο, αλλά αν θέλουμε ένα πιο μυρωδάτο γλυκό, μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ελαιόλαδο με βούτυρο φρέσκο. Σαφώς πιο βαρύ, αλλά εξαιρετικά νόστιμο!!!

Χρόνος Προετοιμασίας:

30΄
Χρόνος Εκτέλεσης:

Ψήσιμο: 2 ώρες
Υλικά
  • για ένα ταψί 36 εκ.
  • 1 κιλό φύλλο Βηρυτού ή κρούστας
  • ½ κιλό καρυδόψιχα, ψιλοκομμένη
  • ½ κιλό αμυγδαλόψιχα, ψιλοκομμένη
  • 100 γρ. φρυγανιά, τριμμένη
  • 2 βανίλιες
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο, σκόνη
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο, σκόνη
  • για το σιρόπι
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 1½ λίτρο νερό
  • 3 κουτ. σούπας μέλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, κατά προτίμηση βιολογικό
  • τη λεμονόφλουδα από ½ λεμόνι, κατά προτίμηση βιολογικό
  • άλλα υλικά
  • γαρύφαλλα ολόκληρα
  • 150 ml ελαιόλαδο

 

Εκτέλεση

Προθερμαίνω το φούρνο στους 170°C.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύω καλά την καρυδόψιχα, την αμυγδαλόψυχα, τη φρυγανιά, τις βανίλιες, το μοσχοκάρυδο και το γαρύφαλλο.
Στρώνω το ταψί μου με μια λαδόκολλα. Κρατάω στην άκρη 3 φύλλα Βηρυτού. Κατόπιν στρώνω 3 φύλλα μέσα στο ταψί. Πασπαλίζω μια μεγάλη χούφτα από τη γέμιση επάνω στα φύλλα. Σκεπάζω με ένα ακόμη φύλλο και πασπαλίζω πάλι με μια χούφτα γέμιση. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά (φύλλα και γέμιση). Τελειώνω τον μπακλαβά, στρώνοντας τα 3 φύλλα που έχω κρατήσει στην άκρη.
Κόβω τον μπακλαβά σε ρόμβους και καρφώνω στο κέντρο του κάθε κομματιού από ένα γαρύφαλλο.
Σε ένα κατσαρολάκι, καίω το ελαιόλαδο και περιχύνω τον μπακλαβά.
Σκεπάζω το ταψί με 2 λαδόκολλες και ψήνω για 1½ ώρα. Ξεσκεπάζω το ταψί και αφήνω τον μπακλαβά να ψηθεί για ακόμα ½ ώρα μέχρι να πάρει ωραίο, χρυσαφί χρώμα. Βγάζω το ταψί από το φούρνο και αφήνω τον μπακλαβά να κρυώσει.

Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα κα βράζω για 15 λεπτά.
Αποσύρω την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνω το σιρόπι καυτό στον κρύο μπακλαβά.

image_pdfimage_print

Δεν υπάρχουν σχόλια ακόμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *